Додому НОВИНИ Влада і громада Плідна співпраця між Бердичівським районом та Воловським повітом

Плідна співпраця між Бердичівським районом та Воловським повітом

627
ПОДІЛИТИСЬ

З 12 по 15 листопада у Бердичівському районі перебувала офіційна делегація з братнього Воловського повіту Республіки Польща у складі п’яти чоловік. Делегацію очолив староста повіту Мацей Нейман, разом з ним прибули Тереса Маслянка – голова ради повіту, Йєжи Вєнцлавскі – директор відділу освіти і науки Маршалківського управління Дольносльонського воєводства, Аркадіуш Мужиньські – прес-секретар старости Воловського та Єва Маслянка – перекладач.

Під час перебування, гості з Польщі мали зустріч з народним депутатом України Олександром Ревегою,  де обговорили стан та перспективи соціально-економічного розвитку Бердичівського району і повіту Воловського.

Було організовано та проведено зустрічі і бесіди з головою райдержадміністрації Едуардом Томашевським, головою райради Максимом Самчиком та усім керівним складом адміністрації і райради. Так, 13 листопада, відбувся “круглий стіл” за участі делегації, керівництва району, голів сільських рад, директорів шкіл на тему: “Практика реалізації децентралізації та адміністративно-територіальної реформи в Польщі”. Під час засідання круглого столу голова Бердичівської райдержадміністрації Едуард Томашевський презентував учасникам короткий екскурс історії, розвитку та здобутків району в різноманітних галузях господарства та наголосив на інвестиційній привабливості району. Перший заступник голови райдержадміністрації Тетяна Наумчук представила увазі учасників аналіз діяльності гуманітарної сфери в районі та своє бачення і власноруч розроблену модель діяльності освітніх округів, що спрямовані на тісну співпрацю усіх суб’єктів округу, включаючи центри дозвілля, підприємства, організації. У свою чергу Мацей Нейман поділився досвідом процесу децентралізації у Польщі, назвав перспективні зміни, які відбулися у країні внаслідок адміністративно-територіальної реформи.

За час свого перебування, гості мали змогу відвідати історично-краєзнавчий комплекс у с. Райки, Всеукраїнський Санктуарій Матері Божої Бердичівської, парафія Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії м. Бердичів, а також побувати у загальноосвітніх  навчальних закладах району, зокрема, у Рейській ЗОШ, де практикується викладення польської мови за шкільною програмою та у Швайківській ЗОШ, де гостям була запропонована “Музейна педагогіка” – екскурсія до краєзнавчого музею школи.

Позитив і гарний настрій делегація отримала, побувавши на районному святі, приуроченому Дню працівників сільського господарства. Україна і Польща – країни аграрні, тому свято, що вшановує людей, які створюють найдорожче – хліб, для українців і поляків близьке і важливе.

З глибоким почуттям вдячності і шани за важкий труд, до аграріїв звернулися народний депутат України Олександр Ревега, голова райдержадміністрації Едуард Томашевський, голова райради Максим Самчик. Кращих з кращих було нагороджено Почесними грамотами, квітами та подарунками, а творчі працівники районного центру культури і дозвілля подарували усім присутнім незабутні враження від щирої, дзвінкої, милозвучної української пісні.

Прес–служба райдержадміністрації.