Додому НОВИНИ Медицина Природна аптека: аїр болотний для профілактики грипу

Природна аптека: аїр болотний для профілактики грипу

1398
ПОДІЛИТИСЬ

Зниження температури повітря провокує захворювання, спричинені вірусними інфекціями. Особливо страждає організм людини з менш захищеною ослабленою імунною системою. Щоб запобігти ураженням ззовні, маємо заздалегідь подбати про це, не чекаючи ускладнень, які ведуть до різного роду не завжди бажаних медикаментозних заходів.

Прибічники здорового способу життя радять слугуватися природною аптекою, в арсеналі якої безліч корисних рослин, серед яких аїр болотний, відомий в народі як лепеха, татарське зілля. В літературних джерелах рослина значиться як завізна, зокрема (у І.М.Носаля) із Туреччини в 16-у столітті. Але в народі живе легенда, згідно з якою появу аїру пов’язують з періодом монголо-татарської навали (13 століття). Звідси і пішла в народі назва – татарське зілля. Корінь, що надавав сили, воїни-наїздники возили під сідлом, а де зупинялися, то кидали корені в ставки, де вони легко (навіть напівсухі) прижилися, цупко схвачуючись з намулом, як рак клешнями, безліччю своїх відростків-щупалець. Відомо, що рослина має чітко виражені бактерицидні властивості. Можливо (наше припущення), що корені аїру використовували для збереження м’яса, яке, як відомо, воїни теж возили під сідлом. Вважається, де проростає зілля, там вода придатна для вживання.

Докладно-обгрунтовану характеристику аїру болотному знаходимо у І.М. Носаля в книзі “Від рослини до людини” (1995 рік), та його застосування в якості дезінфікуючого, знеболюючого, жарознижуючого, тонізуючого засобу. Професор Ф.І. Мамчур наводить дані використання аїру болотного в систематизованому порядку: для органів дихання (проти кашлю, грипу, при туберкульозі легенів, ОРЗ, для органів травлення (при гастритах, виразках шлунку та 12-ти палої кишки, ентеритах, колітах, для покращення апетиту, проносах, запаленні жовчного міхура), при захворюваннях шкіри (відкриті рани, трофічні язви, облисіння), при порушенні обміну речовин (подагра, золотуха), проти глистних інвазій, покращує зір.

Аїр у вигляді ефірних масел застосовується в парфумерії та лікерному виробництві, в медицині використовують у вигляді настоянок у співвідношенні 1:10 400 спирту. Настоюють 8 днів у темному місці. Застосовують 3 рази в день по 30 крапель до їжі. Використовують аїр також у вигляді відварів (10 г. подрібнених коренів на склянку води. Кип’ятити 6-7 хв. Приймати теплим по 1-2 ложки 3 рази в день до їжі).

У ветеринарії аїр застосовують в якості ароматичної гіркоти для покращення травлення та апетиту у тварин. Доза препарату для коней – 10-25 г на голову, для корів – 15-50 г, для кіз, овець і свиней – 5-10 г.

У бджільництві відвар аїру використовували наші предки, додаючи його в корм у період осінніх та весняних підкормок. Із особистої практики, в кінці сезону при підготовці бджіл до зимівлі, обов’язково відвар додаємо в підкормку, чим запобігаємо розвитку такої хвороби як нозематоз. Завдяки зміцненню імунітету спостерігаємо підвищення стійкості бджіл і до інших хвороб, таких як гнилець, аскофероз тощо.

Весняні підкормки з обов’язковим додаванням відвару кореня практикуємо з ціллю профілактики. Готуємо відвар таким чином: 100 г подрібненого кореня заливаємо 2 л води, кип’ятимо 10-15 хв., настоюємо 8-12 годин. Використовуємо настоянку з розрахунку 2 ст. ложки на 1 л робочого (цукрового) розчину. Бджоли при цьому добре розвиваються, що є запорукою успіху.

Корені аїру заготовляємо восени, зберігаємо в піску у підвальному приміщенні до весни або промиваємо, ріжемо, сушимо і використовуємо як в бджільництві, так і для своїх потреб.

Сушені корені відпускаються в аптеці. Їх приємно жувати в зимовий період з ціллю запобігти захворюванню грипом, ОРЗ та інше. Відомо, що аїр використовують при парадонтозі і зубних болях, на кінчику ножа приймають всередину при печії.

Послуговуйтесь природною аптекою та будьте здорові.

В.Д. Карелін, кандидат біологічних наук,
Т.М. Яковчук, с. Терехове.