Додому НОВИНИ Медицина Профілактика кишкових інфекцій

Профілактика кишкових інфекцій

2424
ПОДІЛИТИСЬ

Літо… Це чудова пора року, яку всі  з нетерпінням чекають. Літо щедре своїм теплом та сонцем, багате на овочі, фрукти, манить відпочинком біля води. Але саме влітку зростає небезпека підвищеної захворюваності на кишкові інфекції. Збудники гострих кишкових інфекцій можуть знаходитись на поверхні різних предметів, овочах, ягодах, фруктах, вони причаїлись і чатують на недбалих.

До кишкових інфекцій належать: дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи А і Б, холера, вірусний гепатит А, вірусні кишкові інфекції (аденовірус, ротавірус, тощо).

Основними проявами кишкових інфекцій на які слід звернути увагу є: загальна слабкість, поганий апетит, блювота, пронос, болі в животі, головний біль, підвищення температури тіла.

Для всіх кишкових інфекцій характерним є проникнення збудника через рот і розмноження його в шлунково-кишковому тракті людини. З виділеннями хворого збудник потрапляє у зовнішнє середовище: землю, воду, продукти харчування, тощо.

Кишкові інфекції можуть передаватись від хворої людини до здорової через брудні руки, предмети вжитку, харчові продукти, воду. А також переносниками: тарганами, комахами, мухами.

Профілактика гострих кишкових інфекцій, насамперед залежить від дотримування правил особистої гігієни. Для цього необхідно:

  • своєчасно та ретельно мити руки з милом перед їжею, приготуванням їжі, після туалету, після прогулянки;
  • щоб їжа не була джерелом зараження, потрібно вживати тільки свіжі продукти, м’ясо, рибу, яйця, варити їх до повної готовності, яйця варити 20 хв.;
  • для варених і сирих продуктів використовувати різні дошки для нарізання;
  • продукти правильно зберігати в холодильнику;
  • дотримуватись терміну придатності, звертати увагу на терміни придатності, які вказані на упаковці;
  • воду і молоко вживати тільки після кип’ятіння;
  • овочі, фрукти, зелень мити проточною водою, а потім ошпарювати кип’ятком;
  • не купувати харчові продукти на стихійних ринках;
  • купатися тільки у спеціально відведених місцях;
  • не пити воду з відкритих водойм, річки, озера;
  • слідкувати за чистотою житла, часто провітрювати та щоденно проводити вологе прибирання;
  • ретельно стежити за чистотою посуду, дитячих іграшок;
  • в родині кожен має мати свій окремий рушник;
  • привчати дітей дотримуватись правил особистої гігієни.

При виявленні в себе, або в когось із членів родини симптомів захворювання, необхідно негайно звернутись до лікаря і розпочати своєчасно лікування. Не займатись самолікуванням!

Особливо будьте пильними до здоров’я дітей! Самолікування може призвести до тяжких ускладнень, або кишкова інфекція може набути хронічний характер.

Бережіть себе, своїх дітей, свою родину!

Будьте здорові!

Н.М. Шишмінцева,
лікар-інфекціоніст дитячий

Print