Додому ІНФОРМАЦІЯ Профілактика інфекцій – запорука здоров’я

Профілактика інфекцій – запорука здоров’я

841
ПОДІЛИТИСЬ

Ось і прийшла до нас довгоочікувана пора року – тепла, лагідна, зелена, квітуча, прийшла пора для радості душі. А тіло прагне насичення вітамінами, різноманітною рослинною їжею – смачною, апетитною, корисною. Та при вживанні рослинної їжі нового врожаю треба подбати про профілактику кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

Висока температура повітря сприяє активному розмноженню мікроорганізмів у харчових продуктах, на поверхні овочів, ягід, фруктів, які ми і бажаємо вживати у сирому вигляді, бо це так смачно і вітамінно.

Нагадаю усім гігієнічні правила профілактики кишкових інфекцій і харчових отруєнь:

1. Обов’язкове ретельне миття усіх свіжих овочів, ягід, фруктів під проточною водою. На поверхні цих дарів природи завжди є багато мікробів, у т.ч. хвороботворних (патогенних) і збудників дизентерії, сальмонельозу, вірусного гепатиту та інших.
Рослинні дари природи контактують з ґрунтом, бо на ньому ростуть, а також з добривами, які вносяться в ґрунт. Має велике значення якість води, якою ми миємо рослинні продукти. Вода повинна відповідати вимогам санітарного державного стандарту.

2. Виконання правил особистої гігієни – важлива умова збереження здоров’я людини, умова профілактики усіх інфекційних хвороб. Руки треба мити ретельно перед прийомом їжі, після відвідування туалету. Важлива чистота тіла і одягу. Усьому цьому навчають з раннього дитинства.

3. На домашніх кухнях, харчоблоках, у їдальнях, кафе, ресторанах мають бути створені усі умови для виконання санітарних правил технології приготування страв: планування приміщень, наявність холодної і гарячої проточної води, холодильного, технологічного обладнання, інвентарю, посуду тощо. При наявності умов необхідним є виконання усіх необхідних санітарних норм, що регламентовані державними санітарними нормами і правилами. Обов’язковим є проходження медогляду працівниками харчових виробництв, торгівельних об’єктів, персоналом, що транспортує харчові продукти.

4. Продукти, що швидко псуються: молочні, м’ясні, рибні, яйця, рослинні продукти – мають свої терміни реалізації, яких треба суворо дотримуватись. Ці продукти повинні зберігатися в холодильниках. Якщо купуємо продукти в магазинах, термін реалізації є на етикетці. Якщо продукти купуємо на ринку у господарів, там терміни реалізації інші. Наприклад, для молока – 24 години, для сметани – 72 години, сиру – 48 годин, масла вершкового – 10 діб.

5. Таке кишкове захворювання як сальмонельоз в основному пов’язане з вживанням яєць водоплавних птахів, яйця уражені на сальмонельоз на 85%. Тому продаж яєць гусей і качок на ринку, інших об’єктах торгівлі заборонений. Господарі свійських птахів мають вживати яйця зварені в круту, або використовувати у випічці.

Шановні добродії, виконуйте наші гігієнічні рекомендації і залишайтесь здоровими!

Ольга Протасевич,
член НСЖУ, санітарний лікар.