Додому НОВИНИ Влада і громада Про екологічне становище басейну ставків у селах Скраглівка, Швайківка, Райки, Слободище

Про екологічне становище басейну ставків у селах Скраглівка, Швайківка, Райки, Слободище

1629
ПОДІЛИТИСЬ

На п’ятій сесії районної ради розглянуто ряд важливих питань, на ряду з якими – питання про екологічне становище басейну ставків у селах Скраглівка,Швайківка, Райки, Слободище. Питання піднімалося не один десяток років головами районних рад попередніх скликань. На сесії районної ради неодноразово приймалися звернення до Бердичівської міської ради, Житомирської обласної ради, Житомирської міжрайонної природоохоронної прокуратури, Державної екологічної інспекції в Житомирській області та інші інстанції.

За проханням голови районної ради Максима Самчика в обласній раді була проведена нарада при заступнику голови обласної ради Наталії Рибак за участю начальника Державної екологічної інспекції в Житомирській області Гнатюка Б.Й., начальника управління екології та природних ресурсів Житомирської обласної державної адміністрації Войцешука В.В.

Екологічна інспекція відповідно до законодавства обмежена в перевірках, але маючи заяви від фізичних осіб, які мешкають в селах Скраглівка, Швайківка, Райки, Слободище, може клопотати перед вищими органом про надання дозволу на проведення офіційної перевірки.

Рішенням сесії районної ради від 23 грудня 2015 року створено тимчасову контрольну комісію для вивчення питання екологічного стану басейну ставків в селах Скраглівка, Швайківка, Райки, Слободище. 22 квітня на сесії районної ради голова тимчасової комісії Софія Томашевська та голова громадської організації “Правозахисна організація “Джерело довіри”, член тимчасової комісії Олег Козловський повідомили, що проведено чотири засідання тимчасової комісії, два з яких – виїзні.

IMG_8911_1Ознайомили присутніх з актом обстеження водного об’єкту (річки Гнилоп’ять) та результатами вимірювань показників складу та властивостей проб зворотних та поверхневих вод, зроблених Державною екологічною інспекцією у Житомирській області, які були відібрані 11 лютого та 22 березня 2016 року. Олег Козловський зосередив увагу присутніх, що показники хімічного споживання кисню, біологічного споживання кисню, фосфатів, амонійного азоту значно перевищують допустиму норму.

На сесію районної ради були запрошені представники МКП “Бердичівводоканал” та ТОВ “КЕС”, які, на жаль, не змогли взяти участь у засіданні.

Висновки тимчасової контрольної комісії районної ради депутати взяли до відома та прийняли рішення про підтримку колективного звернення жителів сіл Скраглівка, Слободище, Райки та Швайківка до Державної екологічної інспекції у Житомирській області щодо екологічної ситуації, яка склалася у зв’язку із скидами забруднюючих речовин у водні об’єкти, розташовані на їх території.

Зважаючи на можливе погіршення екологічної ситуації, виникнення небезпеки для здоров’я людей, депутати вирішили клопотати перед Державною екологічною інспекцією у Житомирській області про проведення офіційних перевірок дотримання законодавства у сфері охорони навколишнього середовища на території Скраглівської, Слободищенської, Райківської та Швайківської сільських рад Бердичівського району.