Додому НОВИНИ Тиждень правознавства у Гришковецькій гімназії

Тиждень правознавства у Гришковецькій гімназії

907
ПОДІЛИТИСЬ

Право – це все те, що істинно справедливо

Віктор Гюго.

З метою підвищення загального рівня правової культури, виховання у гімназистів поваги до закону і прав людини, вдосконалення системи правової освіти школярів, сприяння формуванню правової свідомості особистості; удосконалення уміння логічно мислити; виховання доброзичливості, людяності, тактовності, відповідальності, згідно річного плану в гімназії у період з 7 по 11 грудня 2015 було проведено Тиждень права.

Під час Тижня правової освіти у гімназії відбулися різноманітні заходи для учнів, які підготували не лише вчитель правознавства Омельчук Ю.Л., але й інші педагоги, а також учнівський парламент. Так, у 11 класі був проведений урок на тему “Права людини: що ми про них знаємо та як реалізуємо” – з нагоди проголошення 10 грудня 1948 року Загальної декларації прав людини, у 9-Б – урок з правознавства на тему: “Конституційні права і свободи людини і громадянина”.

gryshk_04Для учнів 9-А, 10,7-А, 7-Б були проведені лекторії “Світ без насилля” та “Права та обов’язки дітей”.

Учні початкових класів мали змогу ознайомитися із “Конвенцією про права дитини” у мультфільмах. 9 грудня у 5-А та 5-Б кл. була проведена гра-подорож “Маю право на право”, де учні у ігровій формі дізналися про свої права та обов’язки. Бібліотекарі Огороднійчук З.С. та Іванішена Т.В. оформили виставку друкованих видань та фотоматеріалів “Законність та правопорядок в Україні”.

gryshk_0310 грудня для учнів 10 та 11 класу вчителем правознавства Омельчук Ю.Л. був проведений відеолекторій “Торгівля людьми – ганебне явище сучасності”, де старшокласники ознайомилися з протиправними явищами торгівлі людьми у сучасному суспільстві, як соціальним явищем, його історичними витоками і проявами.

gryshk_0211 грудня у гімназії класні керівники 8-А та 8-Б провели години спілкування “Міжнародні правові акти”, на яких гімназисти дізналися про Міжнародні правові документи щодо прав людини і прав дитини та ознайомилися з механізмом захисту прав людини. А 12 грудня відбулася цікава конференція для учнів 10 класу “Права людини” та політрада “Права дитини” (9-Б).

Учні з великим задоволенням залучалися до соціологічних опитувань, які провела соціальний педагог Олійник Л.І., брали участь у виставках малюнків на право-виховну тематику, конкурсі плакатів та їх захисту.

gryshk_01
Конкурс стіннівок “Правила і закони у твоєму житті”.
gryshk_06
Конкурс стіннівок “Цікаві закони”.

У 1950 році Генеральна Асамблея ООН запропонувала всім державам і зацікавленим організаціям відзначати 10 грудня як День прав людини, який знаменує річницю ухвалення Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини в 1948 році.

До поняття “права людини” людство прийшло не відразу. Вперше про права особистості заговорили французькі просвітителі Вольтер і Жан Жак Руссо. Пройшло ще майже два сторіччя, перш ніж людство дозріло до прийняття загального кодексу прав людини. 10 грудня 1948 року Організація Об’єднаних Націй ухвалила Загальну декларацію прав людини, що проголошує права людини і громадянина. У Декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх особистих відмінностей і від різниці в політичних системах їх країн. Декларація не носить обов’язкового характеру. В основу документа були покладені всі напрацювання людської думки, які були на той момент з даного питання. Це був перший досвід колективної розробки універсального документа з прав людини.

Важливо, щоб кожна людина знала свої права, щоб ці права стали цінністю, визнаною і державою, і суспільством. Рішення цієї задачі залежить від якісної роботи державних органів влади, освітніх установ, засобів масової інформації і всіх структур громадянського суспільства.

Отже, тиждень правознавства у Гришковецькій гімназії видався надзвичайно насиченим та цікавим. Права людини – це те, що потрібно знати та вміти використовувати у власному житті кожному із нас. Завдання, поставлене перед вчителями, було виконано: діти навчилися розрізняти права і обов’язки, навчилися захищати себе та свою гідність.