Додому НОВИНИ Влада і громада Тривожна ситуація з перевезенням пільгових категорій громадян в районі

Тривожна ситуація з перевезенням пільгових категорій громадян в районі

656
ПОДІЛИТИСЬ

Пільговики району дуже стурбовані ситуацією, яка нині склалась в питаннях їх перевезення громадським транспортом.

“Проблема пільгових перевезень пасажирів автомобільним транспортом загального  користування завжди стояла гостро, – зазначив керівник автопідприємства Ігор Плісак. Ще минулого року право на безкоштовний пільговий проїзд в міському та приміському транспорті мали 26 категорій громадян. І люди цим правом активно користувалися. При цьому, тоді компенсувати збитки перевізників за перевезення пільгових категорій пасажирів зобов’язана була держава – через субвенції, які мали відшкодовуватись автотранспортникам відповідно до кількості перевезених пільговиків. От тільки, як правило, так ніколи не було. Субвенції, якщо і надходили, то з великими затримками, до того ж обсяг виділених державою коштів аж ніяк не відповідав кількості перевезених пільговиків. Так, за минулий рік ТОВ “Бердичівське АТП-11837” було здійснено перевезень пільговиків по місту Бердичеву на 2 мільйони 637 тисяч гривень, а державою відшкодовано лише 645 тисяч 900 гривень, по Бердичівському району, відповідно, на 2 мільйони 40 тисяч – сума відшкодування становила лише 1 мільйон 254 тисячі. Тож, по суті, АТП возило левову частку пільговиків за власний рахунок. Виникає логічне запитання: за які кошти підприємство має оновлювати рухомий склад, закупляти паливо-мастильні матеріали, запчастини, гуму для безперебійної і безпечної роботи автобусів на лініях, з яких коштів має виплачуватись заробітна плата водіям (серед яких, до речі, є і ліквідатори аварії на ЧАЕС, і учасники бойових дій, і афганці), кондукторам, працівникам технічного обслуговування, сплачувати податки. У деяких районах автоперевізники, аби «вижити», змушені були піти на значне скорочення маршрутів і до найвіддаленіших сіл автобус приїздить тепер лише один раз на тиждень. Бердичівське АТП, попри складну ситуацію, зуміло зберегти майже всі маршрути по Бердичівському району, проте ситуація ускладнилася з початком цього року. З 1 січня набула чинності низка змін до законів, згідно з якими забезпечення безоплатного проїзду в громадському транспорті для окремих категорій громадян залежатиме від рішень органів місцевого самоврядування. Слід зазначити, що владою міста вже розпочато фінансування транспортної галузі. На сьогоднішній день готуються відповідні документи для укладення договорів і владою Бердичівського району. Хоча тут знову виникає ряд проблем – у резервному фонді районного бюджету передбачено 300 тисяч гривень на оплату перевезень, але автопарк за три місяці 2016 року уже здійснив пільгових перевезень на суму понад 900 тисяч гривень. Хто відшкодує затрачені витрати і у кого тепер залишиться право на пільговий проїзд – питання складні і досі відкриті.

До теперішнього часу ТОВ “Бердичівське АТП-11837″ брало на себе левову частку витрат по перевезенню пільгових категорій населення, знаходило можливість безкоштовно перевозити на навчання учнів шкіл Бердичівського району, де немає шкільних автобусів, видавати проїзні квитки медичним працівникам району, окремим працівникам соціальних служб, обдарованим дітям, які займаються в Бердичівській музичній школі, студіях та гуртках міста. Сьогодні, не дивлячись на надскладну ситуацію та відсутність відшкодувань по пільговим перевезенням, АТП продовжує безкоштовно возити учасників АТО, сім’ї загиблих учасників АТО, інвалідів І групи, надає проїзні для воїнів-афганців, але можливості автопарку не безмежні. Не можна перекладати таке соціальне навантаження, як перевезення багаточисельних пільгових категорій на галузь, яка сама опинилася на межі виживання. Суспільство повинно жити без потрясінь, а автотранспортні підприємства стабільно діяти, навіть за таких складних соціально-економічних умов в країні”.

Від редакції: Як нам повідомили голова районної ради Максим Самчик та голова райдержадміністрації Едуард Томашевський, влада робитиме все, щоб певною мірою покращити стан справ з перевезення пільгових категорій громадян району. Для цього буде проведена позачергова сесія районної ради, на яку буде винесено дане питання.