Увага! Зміни в Законі України “Про зайнятість населення”

Увага! Зміни в Законі України “Про зайнятість населення”

62
0
ПОДІЛИТИСЬ

Бердичівський міський центр зайнятості доводить до відома роботодавців, про те що з 27.09.2017 року набрав чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення бар’єрів для залучення іноземних інвестицій” від 23.05.2017 р. №2058-VIII (далі – Закон №2058-VIII), яким змінено редакції частини першої, другої та третьої статті 42 Закону України “Про зайнятість населення” та доповнено цей Закон статтями 421 – 4210.

23 травня 2017 року було прийнято Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення бар’єрів для залучення іноземних інвестицій”. Закон вступив в силу через 3 місяці з дати його офіційного опублікування, тобто з 27.09.2017 р.

Проаналізуємо ті зміни, які торкнуться на практиці переважної більшості залучених на роботу в Україні іноземців.

Не секрет, що дозвіл на роботу в Україні – один з найпривабливіших способів отримати легалізацію в Україні, тобто дозвіл дає підставу в подальшому оформити тимчасовий вид на проживання на термін дії дозволу на роботу (з щорічним продовженням спочатку дозволу на роботу, потім і посвідки на проживання). Після вступу в силу даного Закону, можна продовжувати і далі вирішувати питання з легалізацією таким способом, проте іноземцю вже буде необхідно виплачувати заробітну плату не менше 32 000 гривень в місяць. При чому виплачувати заробітну плату необхідно буде реально, не “по документах”. Схитрувати і встановити неповний робочий день / тиждень не вдасться, так як мова в Законі йде саме про виплату, а не про “встановлення” за штатним розписом або в трудовому договорі.

Отже, коротко про зміни:

  1. Заробітна плата іноземцю повинна бути встановлена і виплачуватися на рівні 10 мінімальних зарплат (32 000 гривень в місяць). Раніше, навіть на мінімальну зарплату в 3200 гривень в місяць можна було працевлаштувати іноземця.

1.1. Не менше 5 мінімальних заробітних плат (16 000 гривень в місяць) іноземцям за роботу в громадських організаціях, благодійних організаціях і навчальних закладах*

* Виключення (До виключень відноситься особлива категорія іноземців, для яких не потрібно встановлювати зарплату в розмірі, зазначеному в пунктах 1 і 1.1. і яким заробітна плата може бути встановлена в будь-якому іншому розмірі).

До особливої категорії іноземців відносяться:

  • іноземні високооплачувані професіонали (Закон пояснює, що до такої категорії відносяться ті іноземці, заробітна плата яких становить не менше 50 мінімальних заробітних плат (160 000 гривень в місяць). Тобто зарплатний поріг ще вище;
  • засновники / учасники / бенефіціари української компанії (при чому, статутний капітал на момент подачі заяви на отримання дозволу на роботу повинен бути вже сформований (тобто внесений) і складати 100000 євро. Раніше достатньо було 1 грн статутного капіталу, і засновник / учасник міг отримати дозвіл на роботу);
  • випускники університетів першої сотні в світових рейтингах університетів, відповідно до переліку, визначеного Кабінетом Міністрів України
  • іноземні співробітники творчих професій (творчі професії це наприклад дизайнери, архітектори, художники, письменники, коучери – бізнес тренери, артисти, музиканти та ін.). Головне, щоб такі іноземці займали посаду, яка передбачає створення об’єктів авторського права та / або суміжних прав, що було б їх основною трудовою функцією. Але і це ще не все. У пакет документів для отримання дозволу на роботу необхідно надати нотаріальні копії документів, які ідентифікують як сам об’єкт авторського / суміжного права так і його автора. Тобто, необхідно мати вже зареєстрований об’єкт авторського права і тільки після цього подавати пакет документів на отримання дозволу на роботу
  • іноземці IT професіонали (роботодавець буде зобов’язаний мати вид діяльності комп’ютерне програмування)
  1. Високооплачуваним іноземним експертам (див. вище, хто це такі – 160.0 тисяч гривень) буде дозволено працювати за сумісництвом (без отримання дозволу на роботу та суміщати посаду), якщо термін роботи за суміщенням не перевищує термін дії основного трудового договору
  2. Простим іноземним найманим працівникам (як ви пам’ятаєте з зарплатою не менше 32000 гривень в місяць), буде дозволено без дозволу на роботу поєднувати тимчасово відсутнього співробітника на підприємстві не більше 60 календарних днів на рік
  3. ФОП (фізичні особи – підприємці) тепер отримали право працевлаштовувати до себе іноземців і отримувати дозвіл на роботу (раніше була заборона, незважаючи на те, що ФОП виступають такими ж роботодавцями як і юридичні особи)
  4. Серед списку документів на отримання дозволу на роботу скасовані всі медичні довідки, а також довідка про несудимість
  5. Повернута подача копії проекту трудового договору з іноземцем
  6. Термін дії дозволу на роботу збільшений до 3-х років (для особливих категорій іноземців, а також для відряджених іноземців)
  7. Змінюється розмір оплати (мита) за видачу дозволу на роботу (дозвіл до 3-х років – оплата в розмірі 6 прожитковим мінімумів; дозвіл на термін від 6 місяців до 1 року – 4 прожиткові мінімуми, дозвіл на термін до 6 місяців – 2 прожиткових мінімуми)
  8. Встановлюється оплата за продовження дозволу на роботу в тому ж розмірі, що і за видачу (раніше не було)
  9. Скорочений термін на видачу дозволу на роботу – 7 робочих днів, продовження або внесення змін до чинного дозвіл – 3 робочих дні
  10. Особи, які подали документи на отримання статусу біженця або особи, яким необхідний додатковий захист, також можуть отримати дозвіл на роботу, який після отримання статусу, буде скасовано (біженці мають право працювати без дозволу на роботу)

Збільшено кількість підстав для скасування дозволу на роботу, серед яких (з нових):

  • виявлення недостовірних даних в наданих роботодавцем документах, які не могли бути виявлені під час розгляду заяви;
  • наявність рішення міграційних органів про примусове повернення або примусове видворення іноземця;
  • встановлення фактів застосування праці іноземця на інших умовах, ніж ті, які визначені дозволом на роботу або іншим роботодавцем (крім дозволеної роботи за сумісництвом, про який було вказано вище);
  • набрання законної сили обвинувальним вироком суду, за яким іноземець визнаний винним у вчиненні злочину.

Людмила Грабовська,
провідний фахівець  з питань зайнятості
Бердичівського МЦЗ

БЕЗ КОМЕНТАРІВ