Додому НОВИНИ Медицина Управління ветеринарної медицини в Бердичівському районі інформує

Управління ветеринарної медицини в Бердичівському районі інформує

944
ПОДІЛИТИСЬ

В зв’язку з реєстрацією тварин на сказ на території міста Бердичева звертаємо Вашу увагу на дотримання “Правил утримання собак, котів і хижих тварин в місті Бердичеві”, які були прийняти сесією міської ради 07.12.2006 року Рішення №137. Правила обов’язкові до виконання всіма підприємствами, організаціями та громадянами – власниками собак, котів та хижих тварин.

Витяг
з “Правил утримання собак, котів і хижих тварин в м. Бердичеві”, прийнятих рішенням міської ради 07.06.2006 року.

Ці правила поширюються на підприємства, установи, організації (крім установ міністерства оборони, служби безпеки, міністерства внутрішніх справ та прикордонних військ), а також на громадян, що утримують собак, котів і хижих тварин.

Підприємства, установи, організації і громадяни – власники собак, котів і хижих тварин зобов’язані суворо дотримуватись санітарно – гігієнічних норм та правил їх утримання при умові обов’язкового забезпечення безпеки людей.

Собак, котів і хижих тварин дозволяється утримувати в “зоокутках”, живих кутках шкіл, дитячих закладах та інших установах з дозволу санітарно-епідеміологічної і ветеринарної служб.

Підприємствам, установам і організаціям утримання собак і котів дозволяється за погодженням з міською ветеринарною службою.

Власники собак, котів і хижих тварин зобов’язані:

  • щороку реєструвати (перереєстровувати) собак, котів і хижих тварин в міській ветеринарній службі та товаристві собаководів. При першій реєстрації собак, котів і хижих тварин їх власникам видається реєстраційне свідоцтво і правила їх утримання, а на собак крім того і номерні знаки. Новопридбані собаки, коти і хижі тварини повинні бути зареєстровані в п’ятиденний термін;
  • щороку доставляти собак, а у випадках коли ветеринарна служба визнає за необхідне – також котів і хижих тварин, у ветеринарну установу для огляду, імунізації проти сказу і лікувально-профілактичних обробок;
  • тримати сторожових собак на прив’язі і спускати їх з прив’язі лише в закритих дворах, що виключає можливість їх втечі, про наявність собаки застерігати надписом;
  • про захворювання або падіж собак, котів чи хижих тварин негайно повідомити ветеринарну установу;
  • негайно повідомити заклади охорони здоров’я і ветеринарної служби про випадки укусу або травмування собакою, котом чи хижою твариною людини або свійської тварини, а також доставляти у ветеринарну установу собак і котів, які покусали людей чи тварин або заподіяли їм травм, для огляду і карантинування протягом 10 днів, а покусаних тварин для огляду і лікування;
  • дотримуватися правил утримання собак, котів і хижих тварин.

Власникам собак і котів  забороняється:

  • утримувати собак, котів і хижих тварин незареєстрованими;
  • продавати собак, котів і хижих тварин у невстановлених місцях;
  • викидати трупи собак, котів і хижих тварин або закопувати їх в землю без дозволу ветеринарної служби;
  • купувати, продавати, показувати на виставках і виводках, використовувати собак на полюванні, а також перевозити в інші населені пункти без реєстраційного посвідчення та ветеринарного паспорту з відміткою про те, що собаку імунізовано проти сказу не більше 12 місяців і не менше 30 днів до вивозу.

Реєстрація собак, котів і хижих тварин та видача реєстраційних посвідчень проводиться ветеринарними установами міста, з подальшою передачею цих даних в Державне управління ветеринарної медицини Бердичівського району.

Діагностичні, лікувальні і профілактичні заходи включаючи косметичні операції і стерилізацію повинні проводитися особами, що мають право на зайняття ветеринарною діяльністю відповідно до Закону України “Про  ветеринарну медицину”. Оперативне втручання, при якому тварина може відчувати сильний біль повинно проводитися із застосуванням наркозу.

Власники собак, котів та хижих тварин, які не є мешканцями міста Бердичева, але перебувають тут тимчасово з тваринами  повинні мати при собі ветеринарні паспорти з відповідною відміткою про стан здоров’я тварин  та щеплення проти сказу.

Собаки, незалежно від породи і призначення, в тому числі і ті, що мають ошийники з номерними знаками та  намордники, але знаходяться без власника на вулицях, площах, ринках у скверах, парках, пляжах у громадському транспорті, дворах та інших громадських  місцях, а також бездоглядні коти, вважаються бродячими і підлягають вилову, щепленню проти сказу та примусової стерилізації.

Виловлені собаки, коти та хижі тварини протягом п’яти днів утримуються на карантинних майданчиках відповідної ветеринарної установи і можуть бути повернені власникам з дозволу ветеринарної установи, після пред’явлення  реєстраційного посвідчення та оплати витрат на вилов, стерилізацію і утримання. всі інші здорові і безпечні безпритульні тварини після примусової стерилізації звільняються, а на їхнє місце привозять нові. Собаки старіше 7 років, агресивні, хронічно хворі після карантинування підлягають евтаназії.

За порушення цих Правил громадяни і службові особи ( керівники підприємств, установ та організацій), які є власниками собак, котів та хижих тварин або особи, що здійснюють організацію роботи по забезпеченню дотримання цих Правил несуть відповідальність згідно чинного законодавства України.

Управління ветеринарної медицини
в Бердичівському районі