Додому НОВИНИ Медицина Урочиста посвята в студенти першокурсників Бердичівського медичного коледжу

Урочиста посвята в студенти першокурсників Бердичівського медичного коледжу

1283
ПОДІЛИТИСЬ

Міжнародний день студентів, звичайно, асоціюється з молодістю, романтикою і веселощами, а ось історія його, що почалася в Чехословаччині під час Другої Світової війни, кривава і сумна.

28 жовтня 1939 в окупованій фашистами Чехословаччині, празькі студенти і їх викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення Чехословацької держави (28.10.1918). Підрозділи окупантів розігнали демонстрацію, при цьому був застрелений студент медичного факультету Ян Обплітали.

Похорони Яна Обплітали 15 листопада 1939 знову переросли в акцію протесту. Десятки демонстрантів були арештовані. 17 листопада гестапівці і есесівці рано вранці оточили студентські гуртожитки. Понад 1200 студентів були арештовані й відправлені в концтабір у Заксенхаузен. Дев’ятьох студентів і активістів студентського руху стратили без суду в катівнях в’язниці в празькому районі Рузіне.

За наказом Гітлера всі чеські вищі навчальні заклади були закриті до кінця війни.
Міжнародний день студентів був заснований у 1941 році на мітингу делегатів від студентства 14 країн у Лондоні на світлу пам’ять загиблих студентів-патріотів Чехословаччини.

20 листопада 2015 року кожен першокурсник Бердичівського медичного коледжу запам’ятає на все життя. Для них цей день завжди особливо урочистий і хвилюючий, саме з нього починається дуже важливий шлях до пізнання, до нових звершень, до самостійного життя. Студентські роки – це новий цікавий та найпрекрасніший етап в житті кожної людини.

З цієї дати для кожного з них починається відлік днів, місяців, років до здійснення мрії – стати кваліфікованим фахівцем, досягти успіху на професійній ниві і, звичайно, стати людиною з великої літери.

Однією з найголовніших традицій стало таке свято молодості, романтики, прагнення жити і творити, яке відбувається щороку та вже увійшло в історію коледжу. Святкова зала заповнилася батьками, рідними та близькими першокурсників, які затамувавши хвилювання, очікували урочистої миті посвяти своїх студентів у справжні медики. В цей святковий день все навкруги було пройнято атмосферою любові, доброзичливості, обличчя усіх сяяли усмішками і щастям. Стоячи оплесками вітали присутні сяючу від білих халатів та щирих посмішок колону першокурсників. Зовсім скоро юнаки та дівчата протистоятимуть хворобам і рятуватимуть людські життя. Про це й присягали вони. Відомо, що лікування – це мистецтво. Тому сьогодні на молоде покоління медиків лягає велика відповідальність не тільки зберегти гарні традиції в медицині, а й розвивати цю галузь надалі, підвищувати якість вітчизняної медицини до рівня світових стандартів. Не обходиться посвята і без студентського гімну під назвою “Гаудеамус”, що виконується латиною.

Майбутніх медиків привітав Володимир Петрович Клименюк – директор Бердичівського медичного коледжу: “Актуальним є вислів Г. Сковороди: “Втрачений час той, який ти не використав на навчання”. Пам’ятайте, що загартований дух і здобуті знання – це патент на право взяти у свої молоді руки відповідальність за розвиток української держави. Колись видатний Леонардо да Вінчі сказав: “Якщо запастися терпінням і виявити старання, то посіяні насіння знання неодмінно дадуть добрі сходи. Навчання корінь гіркий, так плід солодкий”. Тож, бажаємо вам терпіння, наснаги, щоб ваші старання принесли вам найкращі результати. Ви маєте прекрасні умови для оволодіння теоретичним знаннями та практичними навичками”.

Після вітальних слів Володимира Петровича Клименюка відбулося саме свято, участь у якому взяли не тільки першокурсники, але й студенти усіх курсів. Прикрасою заходу стали номери художньої самодіяльності, що підготували талановиті студенти коледжу.
Дирекція коледжу завжди відзначає студентів, які досягли найбільших успіхів у навчанні та беруть активну участь у громадському житті коледжу. Цього року отримали грамоти та грошові премії такі студенти: Д. Франчук, К. Сарнецька, П. Рождественський, А. Ковальчук, К. Тарахтелюк, О. Шульц, М. Смолінська, Є. Разгонова, О. Хлян, О. Деркач, К. Зіньковська, М. Димарь, М. Куліш, В. Лихацька, Л. Лисак, Д. Хворостецька, О. Паламарчук, Л. Марценюк, А. Скрипчак, Н. Кучерява, А. Журбей, А. Олійник, В. Кринська. Також були нагороджені грамотами студенти, які вибороли І місце в спортивних змаганнях на першість коледжу з таких видів спорту: волейбол (збірна команда юнаків на чолі з капітаном В. Ющуком), волейбол (збірна команда дівчат на чолі з капітаном В. Байдик), учасники спортивного свята “Козацькі розваги” на чолі з капітаном З. Онищуком. Кубок коледжу виборола команда з міні-футболу на чолі з капітаном І. Вергелесом.

Учасники свята побажали першокурсникам успіхів та витримки, щоб ніколи не зупинялися перед жодними труднощами і стали гідною зміною тим, хто сьогодні стоїть на варті людського здоров’я, адже роки навчання в коледжі пролетять непомітно, і тільки від кожного з них залежатиме, яким фахівцем, якою людиною він стане за цей час.

Першокурсники заприсяглися бути сумлінними студентами, наполегливо вчитися та з гідністю нести звання студента медичного коледжу.

Тож, дорогі першокурсники, оволодівайте знаннями, щоб творити гідне майбутнє медицини!

Нехай вам щастить, молоде поповнення дружньої студентської родини!

Ю.В. Пижук,
викладач Бердичівського
медичного коледжу.