Додому НОВИНИ Влада і громада У Бердичівській райдержадміністрації відбувся семінар.

У Бердичівській райдержадміністрації відбувся семінар.

553
ПОДІЛИТИСЬ

У Бердичівській райдержадміністрації відбувся семінар “Державна підтримка термомодернізації житлових будівель в Україні: умови та перспективи впровадження енергоефективних заходів”.

Україна – енергозалежна держава, і однією з основних причин цього є низький рівень енергоефективності. Саме варіанти вирішення даної проблеми днями обговорювали у великій залі Бердичівської райдержадміністрації, де відбувся семінар-нарада за участі голови райдержадміністрації Е.Є. Томашевського, голови районної ради К.В. Мулярчука, першого заступника голови райдержадміністрації Т.В. Наумчук, заступника голови районної ради Ю.Ю. Волошина, голів сільських та селищної рад, керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, керівників установ та організацій району, депутатів, представників громадськості та ЗМІ. Присутнім презентували основні аспекти Програми державної підтримки термомодернізації житлових будинків. До участі у нараді також запросили керівників районних відділень АТ “Ощадбанк”, АБ “Укргазбанк”, АТ “Укрексімбанк”, оскільки саме ці установи беруть участь у реалізації державної програми енергоефективності та представників бізнесових компаній ТОВ з ІІ “Хенкель Баутехнік (Україна)” і ТОВ з ІІ “Данфосс ТОВ”, що надають послуги по утепленню, готують проектно-кошторисну документацію.

Голова райдержадміністрації Едуард Томашевський на початку наради-семінару ознайомив присутніх з енергоефективними заходами, які вже впроваджені в районі та наголосив на актуальності їх впровадження і надалі, оскільки 80% будівель в районі потребують утеплення: “Сьогодні питання енергетичної незалежності – це питання національної безпеки, тема, номер один, після подій на Сході. Держава робить рішучі кроки з метою створення максимально сприятливих умов щодо утеплення житлових будинків, прийнято Постанову КМУ №231 від 8 квітня 2015 року, якою передбачено відшкодування коштів індивідуальному власнику житла та відшкодування ОСББ (багатоквартирні будинки). У 2015 році передбачено 343,5 млн. грн. відшкодувань, це близько 134 тис. сімей. У свою чергу, ми можемо сформувати комплекс заходів з енергоефективної термомодернізації будинків через Державну підтримку енергоефективності у 2015 році: придбати енергоефективне обладнання, матеріали для проведення робіт з термоізоляції, на які надається державна підтримка, замінити газові котли на “негазові”, встановити енергозберігаючі двокамерні склопакети для вікон, здійснити утеплення фасадів” – зазначив Едуард Євгенович.

Також голова райдержадміністрації повідомив присутнім про результати соціологічного дослідження в рамках Проекту USAID “Муніципальна енергетична реформа” (методом фокус-груп та анкетування) із залучанням 236 респондентів 5 міст (літо 2014 року), за результатами якого було визначено, що 93% мешканців готові до інвестування в енергоефективність власного житла.

Далі слово для виступу надали керуючим Бердичівським відділенням АТ “Ощадбанк”, АБ “Укргазбанк” та АТ “Укрексімбанк”, які презентували кредитні програми, назвали об’єкти та умови надання кредитів, юридичні аспекти оформлення кредиту, суми, що компенсуються державою при оформленні кредиту на придбання котлів альтернативного палива та інше енергоефективне обладнання. Так, наприклад, за допомогою програми кредитування “Тепла оселя з АБ “Укргазбанк”, 20% від суми оформлення кредиту повертаються державою за умови придбання котла на альтернативному виді палива, 30% – інше енергоефективне обладнання.

Менеджер зі збуту та технічних консультацій ТОВ з ІІ “Хенкель Баутехнік (Україна)” Олександр Хорошаєв інформував присутніх про діяльність компанії, спектр послуг з утеплення, які надаються, виготовлення проектно-кошторисної документації, гарантійні строки та можливість придбання сучасного енергоефективного сертифікованого обладнання для проведення робіт з утеплення будинків, навів приклади утеплених об’єктів.

Віталій Рудой – керівник напрямку “Системи опалення” ТОВ з ІІ “Данфос ТОВ” розкрив слухачам інженерні питання з утеплення, доповів навіщо утеплюватися, та які перспективи термомодернізації житлових будівель.

Наприкінці семінару-наради голова райдержадміністрації Едуард Томашевський подякував усім учасникам заходу за активну участь та наголосив на необхідності селищному і сільським головам провести серед населення своїх територіальних громад проведення інформаційного роз’яснення з питань державної підтримки громадян щодо здійснення енергоефективних заходів, залучивши до цього представників банківських установ.

Прес-служба райдержадміністрації.

SL746373_1 SL746390_1 SL746377_1