Додому НОВИНИ Влада і громада У селі Скаківці освятили надгробний хрест на могилі братів сщмч. Аркадія (Остальського).

У селі Скаківці освятили надгробний хрест на могилі братів сщмч. Аркадія (Остальського).

774
ПОДІЛИТИСЬ

На цвинтарі в селі Скаківці на могилі, де покоїться прах рідних братів сщмч. Аркадія – немовлят Миколи і Павла Остальських, з благословення Високопреосвященнішого Никодима, Архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського, було звершено освячення надгробного хреста.

Недільний ранок п’ятого липня починався у Скаківці тихим співом птахів серед листя дерев, пахощами росяних трав, гудінням бджілок над квітами та клацанням дзьобів лелек у гнізді – все в природі славило Господа й підносило хвалу Творцеві. Люди сходилися до храму Святого Апостола і Євангеліста Іоанна Богослова. Щонеділі 85-річна Євгенія Мачук поспішає на Богослужіння, їй важко дістатися з околиці села, тому старенька приїздить на велосипеді. Кожний день вона починає і закінчує молитвою: “Мої діди і прадіди – православної віри, вони заповідали нам її свято берегти. Слово Боже повно любові, воно спасає і лікує. За молитвами святих ми отримуємо допомогу Господа”.

Після Божественної Літургії парафіяни на чолі з настоятелем – ієреєм Євгеном Дзядухом – зустрічали поважних гостей: духовенство Бердичівського благочиння і Житомирського районного округу, паломників із обласного центру, науковців-краєзнавців та земляків-меценатів. Хресним ходом із хоругвами і молитовними піснеспівами всі вирушили до кладовища, де нещодавно було встановлено надгробний хрест на могилі братів священномученика Аркадія (Остальського). Ця подія – особлива для села, розповідає прихожанка Юзефа Корнійчук, люди трепетно оберігають святе місце. На чорній гранітній плиті напис: “Остальський Микола Йосипович (2. 02. 1895 – 22. 01. 1896) – брат сщмч. Аркадія (Остальського), Єпископа Бежецького. Остальський Павло Йосипович (1888 – 16. 05. 1889) – брат сщмч. Аркадія (Остальського), Єпископа Бежецького”.

Настоятель Свято-Троїцького храму м. Бердичева протоієрей Михаїл Гоюк (голова Житомирської єпархіальної комісії з канонізації святих) звершив освячення надгробного хреста, йому співслужили настоятель церкви Святого Апостола і Євангеліста Іоанна Богослова с. Скаківки ієрей Євген Дзядух і настоятель Свято-Кириломефодіївського храму смт Озерного протоієрей Димитрій Новіцький (Житомирський районний округ).

На кладовищі також було відправлено заупокійну літію. “Упокой, Господи, душі рабів Твоїх: немовлят Миколи і Павла та всіх спочилих родичів…”.

“Цей хрест вінчає місце, де поховані брати священномученика Аркадія (Остальського), – звернувся до всіх настоятель Свято-Троїцького храму протоієрей Михаїл Гоюк. – Сімейне життя його батьків було не з легких, померло двоє їх маленьких діток. Так вони і залишилися на цій землі у вашому селі… Аркадій Остальський провів тут декілька років. Що людина отримує в дитинстві, те пам’ятається протягом усього життя. “Дитинство – колиска душі. Тут закладається в душі фундамент…” – писав священномученик. Він став подвижником благочестя, мужнім воїном Христовим та страждальцем за віру. І невтомно проповідував Слово Боже, куди б не привела його доля… Свого часу могила його братів була знайдена та перенесена на сільське кладовище, і це місце стало святим”.

Настоятель Свято-Кириломефодіївського храму смт Озерного протоієрей Димитрій Новіцький уперше в Скаківці. “За молитвами сшмч. Аркадія (Остальського) я сьогодні потрапив сюди, – зазначив священик. – Земля, де жив Владика Аркадій, благословенна ним. Шануйте пам’ять Святих угодників Божих…”. “Не кожне село, не кожна область можуть пишатися тим, що на їх землі народився святитель, – наголосив настоятель храму Святого Апостола і Євангеліста Іоанна Богослова с. Скаківки ієрей Євген Дзядух. – Велику милість виявив Господь, дарувавши нам такого світильника віри. І потрібно берегти наші духовні коріння, щоб черпати силу з цього невичерпного джерела життя”.

З ініціативи представника Житомирського відділення громадської організації “Фундація спадщини Терещенків” Леоніда Погребного біля входу до сільського храму було встановлено меморіальну дошку на вшанування пам’яті Аркадія (Остальського), яку освятили 29-го травня 2013-го року. Зі Скаківки походять рідні Леоніда Васильовича, він серцем прикипів до мальовничого краю й чимало зробив і для спорудження надгробного хреста на могилі братів священномученика. Цього дня чоловік зичив добра всім, хто взяв участь у добрій справі: “Низький уклін головному меценату проведених робіт – нашому земляку, підприємцю Віктору Оленюку, якому близькі всі проблеми односельців. Сьогодні таке відчуття, ніби серед нас присутній сщмч. Аркадій (Остальський). Він молиться за село і за всю нашу Бердичівську землю”. Сільський голова Борис Шлапак також подякував небайдужим людям: жителям і благодійникам та депутату Бердичівської районної ради Володимиру Марчуку, повідомивши, що місцева влада буде клопотати, аби центральна вулиця села носила ім’я сщмч. Аркадія (Остальського). Представник Житомирського округу Міжнародної громадської організації “Козацтво Запорозьке” Іван Неумивакін закликав не забувати святі місця України: “Нехай у душах ваших горять іскри Божої любові! Вірте в Бога, моліться і творіть добрі справи!”. Голова Житомирської обласної ГО “Руська співдружність”, член єпархіальної комісії з канонізації святих Євгеній Тіміряєв згадав той час, коли почали досліджувати життєвий шлях сщм. Аркадія Остальського та місця, пов’язані з його ім’ям: “Владика Аркадій народився у Скаківці, і це є знаком Промислу Божого. Чимало зроблено для увічнення пам’яті святителя колишнім кліриком Свято-Миколаївської церкви м. Житомира дияконом Ігорем Кучеруком і членами Національної Спілки краєзнавців України Ларисою Мозговою та Ігорем Александровим. Ваші славні земляки, мешканці села, віддають данину поваги його братам, котрі так рано пішли з життя…”. Євгеній Тіміряєв також є завідувачем науково-редакційної групи, відповідальним секретарем Житомирської обласної редколегії шеститомника “Реабілітовані історією”. Шістнадцятого липня відбудеться презентація сьомої книги, де серед інших матеріалів про репресованих уродженців і жителів нашого краю розміщені розповіді про трагічні долі священиків Бердичівського благочиння.

Владика Аркадій – людина рідкісних обдарувань, світильник віри й благочестя, зразок великої любові до Бога і ближнього, його знають та шанують на Україні і далеко за її межами. Він залишив нам свої праці й приклад дивовижного життя, він повернувся до нас – мудрий співрозмовник, надійний помічник і небесний покровитель. На його малу Батьківщину приїжджають рідні тих, хто зустрічався з ним і розділив усі тяготи випробувань, Скаківка починає притягувати паломників. Святитель став близьким усім нам, його доля здавна і назавжди переплелася з Бердичівщиною.

Прес-служба Бердичівського благочиння.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA