Додому НОВИНИ Культура Шевченко в пам’яті кожного з нас

Шевченко в пам’яті кожного з нас

577
ПОДІЛИТИСЬ

В травневі дні на зустріч з головами профспілок, бібліотекарями та педагогічною громадськістю до нашого міста приїхала дочка відомого українського письменника Миколи Шпака Тетяна Лебединська, яка проживає нині у Санкт-Петербурзі та працює в бібліотеці Академії наук Росії. Тетяна Лебединська активно вивчає обставини та місця перебування відомих українських культурно-освітніх діячів у Санкт-Петербурзі, зокрема Тараса Григоровича Шевченка.

Вона є Членом Національної спілки письменників України, за свою працю нагороджена медаллю “До 200-річчя з Дня народження Т.Г. Шевченка” Українського всесвітнього координаційного центру, медаллю “За особистий внесок у розвиток освіти, науки і культури” Малої академії наук України, лауреат премії Всеукраїнського науково-культурного центру Тараса Шевченка “В своїй хаті й правда, й сила, й воля”, кавалер ордена Княгині Ольги ІІІ ступеня.

Починаючи з 2000 року щорічно проводить міжнародний семінар “Санкт-Петербург – Україна”, організовує виставки “Шевченківський Санкт-Петербург” (2001) та “Українському Санкт-Петербургу – 300 років” (2003) у Києві.

image001_lebed_1Саме під час проведення Міжнародного семінару “Санкт-Петербург – Україна” Тетяна Лебединська познайомилася з головою Бердичівської регіональної організації Національної спілки краєзнавців України, нині директором історичного музею, Павлом Степановичем Скавронським, який спеціально приїхав на цю зустріч зі своїми краєзнавцями Цвєтковою А.М., Кучерявою В.М.

“Саме з того часу вони плідно співпрацюють”,- повідомив про це Скавронський П.С., який також відмітив, що за результатами кожної проведеної конференції випущено спеціальну книгу, в яку ввійшли доповіді вчених, науковців та краєзнавців, які звітували про свою роботу. У цій книзі є також і роботи таких бердичівських дослідників та краєзнавців: Павла Скавронського, Анжели Цвєткової, Людмили Самойленко, Мілади Мартинюк, Валентини Кучерявої, Володимира Сінчука, Михайла Бедя, Валентини Адаменко.

Тетяна Лебединська приїхала, щоб презентувати ювілейну, 15 книгу Міжнародного наукового семінару “Діячі науки і культури Росії і України”. Декілька книг вона привезла з собою і подарувала своїм бердичівським друзям.

image001_lebed_3Тетяна Лебединська подякувала краєзнавцям міста за проведену роботу, а також висловила особливу вдячність Анжелі Микитівні Цвєтковій, яка для Академії наук вишила портрет Тараса Шевченка. Наостанок пішою ходою учасники зібрання вшанували пам’ять поета світового значення, поклали до пам’ятника Т.Г. Шевченку корзину з квітами та зробили пам’ятне фото.

Приємним завершенням зустрічі стало відвідування педколективів міста, зокрема ДНЗ №16 “Ялинка”. Гостя з Північної Пальміри висловила щиру подяку за цікаву програму завідуючій Бойко Н.П. та голові профспілки Михайловській В.В.

Голова профспілки ЗОШ №11 Астап’юк І.М.,
Заступник директора з навчально-виховної роботи
ЗОШ №1 ім. Т.Г. Шевченка Панчук М.В.