Додому НОВИНИ Школа у світі краси і добра

Школа у світі краси і добра

689
ПОДІЛИТИСЬ

Школа. Цікавий, яскравий, бурхливий, світлий, молодий час у житті людини. Час росту, отримання знань, першого життєвого досвіду, відкриттів кожного дня, на кожному кроці. Час розвитку свідомості, світогляду, перше кохання, перші життєві перемоги, дорога в майбутнє доросле життя. В цей період поруч із школярами – педагоги-вчителі. І від їхнього ставлення до роботи, до дітей напряму залежить майбутнє школяра – його місце в дорослому житті.

В загальноосвітньому колегіумі №14 для розвитку і навчання дітей створені усі умови і працюють тут чудові вчителі-наставники.

Вже не вперше я в гостях у школярів – запрошують почитати свої вірші, розповісти про цікавих людей і події на Бердичівщині. Кажуть, що школа починається з вестибюля, а ще – з території. З цим в школі все гаразд. В усіх приміщеннях – кімнатні квіти, чистота, світло і затишно. А територія влітку потопає в квітах, зелені, тут великий, пишний сад. взимку чисте повітря і багато птахів. Для птахів школярі розвішали годівнички. І я додала пташкам крихти хліба – долучилась до доброї справи. В теплому лютому 2016 р. вже і проліски прокинулись, і верба розпушується. За чистоту і благоустрій шкільної території відповідає сумлінний працівник Микола Миколайович Гриник. Кожна школа нашого міста особлива по своєму. Чотирнадцята особлива тим, що живе, працює, навчає за девізом видатного педагога Василя Сухомлинського “Діти повинні жити у світі краси, фантазії і творчості”.

З якою любов’ю і шаною про вчителів і учнів розповідає заступник директора з навчально-виховної роботи Олена Володимирівна Гринчук. З її слів, усі вчителі, починаючи з директора школи Олександра Валерійовича Григорцевича, всі учні гарні, добрі, сумлінні.

В навчанні школа використовує методи музейної педагогіки. Спеціальні стенди несуть різноманітну цікаву інформацію про видатних людей, визначні події у житті школи. Наприклад, стенди, присвячені В. Сухомлинському, М. Степанюку. Організована Алея Слави захисників м.Бердичева, стенд “Погляд в історію”, що розповідає про історію школи, про вчителів зі стажем роботи понад 20 років, є альбоми випускників усіх років, а це є великий духовний скарб.

Виховання в дітей любові до природи, до праці на землі проводиться на екологічних стежках шкільного саду, одна з яких веде до ділянки, де вирощуються лікарські рослини.

Школярі люблять майструвати. З-під дитячих рук виходять гарні рукотворні мистецькі витвори. це дає неабиякий розвиток дитині – розумовий, духовний, творчий.
У двох класах: 5б та 6 на уроках мови я читала вірші, виконувала авторські пісні на загальнолюдські теми: про красу світу природи, красу душі, любов до природи, до Батьківщини, до Бога, про добро і любов, гідність і мужність. Для посилення враження від виступу я принесла з собою частинку свого мальовничого вернісажу – альбоми з малюнками квітів і трав рідної землі. Було приємно, що діти зрозуміли мою музу – моє натхнення, уважно слухали, роздивлялись малюнки. Діти – майбутні фахівці усіляких професій, можливо, серед них є майбутні поети і художники. Бо наша Україна має талант. А школа його розкриває і розвиває. Важливо для вчителя, щоб вихованці виросли справжніми людьми, гідними особливостями.

Для дорослих шкільні роки дорогі серцю, важливі, в чомусь – найкращі. Перебування у школі № 14 було для мене чудовим моментом, зустріччю з дитинством і юністю.
Бажаю педагогам, усім працівникам школи, усім дітям здоров’я, щастя, успіхів в житті і усім нам миру на нашій рідній українській землі!

Гуляє юність у садах зелених,
Закохана у цілий світ,
Лунає пісня юності для мене,
Вплітає в коси яблуневий цвіт.
О, юність. Залишилась ти навіки
Одна. Без мене в зорянім саду.
Моя веснянка, доле моя вічна,
Тебе в душі кохаю й бережу.

Ольга Протасевич, член НСЖУ.