Додому ІНФОРМАЦІЯ Як економити електроенергію вдома?

Як економити електроенергію вдома?

610
ПОДІЛИТИСЬ

Перша думка, яка виникає у людини, що вирішила почати економити – це зниження споживання електроенергії. Справді, в сучасних квартирах встановлено величезну кількість побутових приладів, що працюють від електромережі: мікрохвильовки, чайники, праски, телевізори, мультиварки і багато іншого. Всі ці речі створені для полегшення людської праці, а за блага, що ми отримуємо, як відомо, доводиться платити. У цьому випадку, ми розплачуємося величезним споживанням електроенергії, що іноді дуже сильно впливає на наш сімейний бюджет.

На сьогодні існує маса корисних порад щодо заощадження електроенергії. Ці поради не складні, але для ефективності вимагають щоденного застосування.

Рекомендуємо10 перевірених методів економії електроенергії:

1. Використання енергозберігаючих ламп.
Одним із способів економити світло є проста заміна звичайних ламп розжарювання на енергозберігаючі. І хоча вартість таких лампочок вища, ніж звичайних, але служать вони набагато довше. За рахунок того, що дані лампочки практично не нагріваються, витрачена енергія йде тільки на освітлення. У середньому, термін їх служби сягає трьох років.

2. При користуванні будь-якою побутовою технікою дотримуйтесь інструкції до неї.
Наприклад, якщо поставити холодильник поряд з плитою або опалювальною системою, витрати електроенергії зростуть у кілька разів, оскільки приладу доведеться працювати в посиленому режимі для підтримки необхідної температури. Те ж саме стосується і моментів, коли ви ставите в холодильник гарячу їжу. Крім того, не забувайте його вчасно розморожувати, оскільки через наявність криги на стінках морозильної камери споживання електроенергії зростає на 15-20%.

3. Йдучи з приміщення, гасіть світло.
Мабуть, це правило є найпростішим способом економити електроенергію. Якщо ви забудькуваті, напишіть записку з нагадуванням і прикріпіть її біля вхідних дверей. Ця порада є однією з найефективніших.

4. Протирайте лампочки.
Замислюючись над тим, як економити електрику в квартирі, мало хто згадує про необхідність протирати лампочки. Варто знати, що пил може “з’їдати” до 20% світла від лампи. Крім того, не варто забувати і про плафони.

5. Зробіть у будинку косметичний ремонт.
Невеликий косметичний ремонт так само допоможе заощадити на електриці. Для цього вам буде потрібно всього лише поклеїти світлі шпалери і пофарбувати стелю в білий колір. Світлі стіни здатні повертати до вісімдесяти відсотків променів. Чим темніші шпалери, тим меншою буде світловіддача, наприклад чорний колір віддає лише дев’ять відсотків світла.

6. Використовуйте тепловідображуючі екрани.
Дуже багато електроенергії поглинають обігрівальні прилади, що використовуються в осінньо-зимовий період. Скоротити їх використання допоможуть тепловідображуючі екрани з фольги або пінофола, встановлені за обігрівачами. Це допоможе підвищити температуру в кімнаті на 2-3 градуси.

7. Утепліть кімнату.
Крім усього перерахованого вище, можна економити енергію, вживши прості заходи з утеплення приміщення. По-перше, утепліть вікна, затуливши всі щілини або поміняйте дерев’яні склопакети на більш якісні пластикові. Через вікна може втрачатися до 50% тепла. По-друге, повісьте на вікна теплі щільні нічні фіранки. По-третє, утепліть вхідні двері і лоджію, а так само підлогу в приміщенні.

8. Купуйте побутові прилади класу “А”.
Сучасна енергозберігаюча побутова техніка споживає набагато менше енергії, ніж будь-яка інша. Причому різниця іноді може становити до п’ятдесяти відсотків. Крім того, існують прилади класу А+ і А++. Відповідно, їх енергозберігаючі здібності ще вище.

9. Заміна старої проводки.
Іноді підвищене споживання електрики виникає через застарілу електропроводку. У цьому випадку досить замінити її, отримавши не тільки можливість заощадити, а й підвищивши пожежну безпеку приміщення.

10. Не залишайте електроприлади в режимі “очікування”.
Телевізори, комп’ютери, музичні центри активно експлуатуються лише по кілька годин на добу. В інший час вони знаходяться в режимі “очікування”, поглинаючи при цьому електроенергію. Так само дуже часто люди думають про те, що вимкнувши прилад основний кнопкою, припиняється і споживання ним електрики. Насправді це не завжди так, і тому більш ефективним рішенням буде вимкнення приладу з мережі.

Куліковська Ф.В.,
головний спеціаліст відділу з питань НС та ЦЗН.