Додому НОВИНИ Культура Андріяшівка: “Моє село, для мене ти єдине”

Андріяшівка: “Моє село, для мене ти єдине”

2358
ПОДІЛИТИСЬ

У прекрасний осінній день – день Покрови Пресвятої Богородиці, День захисника України, у День українського козацтва в селі Андріяшівка, що на Бердичівщині, відзначили День села. Так, нарешті андріяшівці дочекались свого свята. Увесь рік вони старанно трудились на благо села, своєї родини – тож заслужили цей чудовий осінній день. Зі святом вас, дорогі андріяшівці!

Свято цього недільного дня андріяшівці відзначали дружно, з гарним настроєм. В ошатно прибраній концертній залі сільського закладу культури відбувся святковий концерт, в якому взяли участь як наймолодші жителі Андріяшівки, так і найстарші. Зі сцени лунали українські пісні, вірші про рідне село.

Сільський клуб не вмістив усіх бажаючих, багато сельчан спостерігали за дійством стоячи в останніх рядах зали. На свято прибуло й чимало почесних гостей. Серед них народний депутат України Олександр Ревега, голова Бердичівської районної ради Софія Томашевська, депутати районної ради Людмила Колесник, Надія Слюсар і Валентина Ящук, голова Буряківської сільської ради Галина Кудлай та інші.

На початку заходу з вітальним словом до односельців та гостей свята звернувся сільський голова Сергій Васильович Базилівський. Він привітав односельчан зі святом та вручив керівникам ТОВ “Андріяшівка-Агро” та ТОВ “Щедра Нива” Олександру Білику та Юрію Шибікі Подяки за активну життєву позицію, за вагомий особистий внесок у життя села, за бажання допомагати людям. Також Подяки за активну громадську позицію з рук сільського голови отримали депутати районної ради Людмила Колесник та Олександр Гундич, який активно сприяв проведенню асфальтування території села. Саме вони опікуються нині місцевою громадою, представляючи її інтереси в цьому виборному органі. Відзначили також підприємців Валерія Барановського та Галину Савіну. Окремо голова сільради подякував народному депутату Олександру Ревезі – за придбання меблів для дитячого садочка “Сонечко”.

До привітального слова з нагоди Дня села запросили директора ТОВ “Андріяшівка-Агро” Олександра Білика: “Вітаю вас усіх зі святами! День села – це особливе свято. Воно збирає та згуртовує всіх жителів села. А ми вдячні, що свято не пройшло і повз нашого колективу, який ось вже який рік працює на цій землі, землі наших предків. Тож прийміть від нашого колективу цей запашний хліб-коровай!”

Далі естафету привітань та поздоровлень продовжив народний депутат України Олександр Ревега: “Прийміть найщиріші вітання! Хочу в першу чергу подякувати людям похилого віку, хто розбудовував Андріяшівку, хто виховував вас – тих, хто став патріотом свого села, хто його розбудовує нині, ростить молоде покоління. Але спершу хочу вклонитись тим родинам, які втратили своїх синів, захищаючи нашу державу, нашу землю, і також тим родинам, чиї діти й зараз знаходяться на передовій”. Саме в Андріяшівці зросли та пішли у вічність під час війни на Сході військовослужбовець 26-ї Бердичівської окремої артилерійської бригади Василь Малянівський, старший прапорщик Збройних сил України Сергій Коренівський та старший лейтенант батальйону “Айдар” Павло Ящук. З рук народного депутата члени родин загиблих воїнів отримали пам’ятні подарунки.

Також депутат у своєму виступі повідомив про те, що на звернення депутата районної ради Людмили Колесник прийнято рішення про виділення 80 тис. гривень на ремонт сільського клубу.

Голова Бердичівської районної ради Софія Томашевська у своєму виступі зазначила: “Від імені депутатського корпусу, від імені жителів Бердичівщини прийміть самі щирі вітання з Днем вашого села! Щиро зичу процвітання вашій громаді, миру у ваших родинах, миру у ваших душах”. З нагоди Дня села Софія Броніславівна вручила Почесні грамоти Бердичівської районної ради та райдержадміністрації депутатам районної ради Валентині Ящук, Людмилі Колесник, Надії Слюсар. Нагородила голова райради й жителів села: мати-героїню Антоніну Станіславівну Медведчук, депутата сільської ради Ніну Анатоліївну Прилепу, завідуючу фельдшерсько-акушерським пунктом Галину Анатоліївну Кононюк. Не забули й про освітян села – Подяки отримали директор Андріяшівської загальноосвітньої школи Аліна Анатоліївна Ришівська, кухар дошкільного закладу “Сонечко” Ніна Федорівна Шепетюк та завідуюча цього закладу Тетяна Федорівна Білик. Адже все своє тепло, знання педагоги вміло вселяють у дитячі душі та серця. Саме від їх уродженого таланту, від багатства їхніх душ залежить відчуття та сприйняття дітьми навколишнього світу.

Згадали на заході й про родину переселенців, яким довелось нелегко у житті. Родині Євгенії Григорівни Прокоф’євої подарунок вручила депутат Людмила Колесник. Вона ж вручила солодощі учням сільської школи та вихованцям дитячого садка, а також Богдані Бондарчук, учениці 4 класу, яка посіла 2-е місце у районному конкурсі МАН з природознавства, хлопцеві на інвалідному візку Олександру Зайцю, фельдшеру Галині Кононюк, працівникам культури Ользі Базилевській та Віктору Томчуку.

І знову ведучі святкового заходу повертаються до страшного лиха, яке спіткало село у роки неоголошеної війни. До того болю, якого зазнали матері, дружини, діти тих, хто загинув на Сході. Хвилина мовчання, квіти, які поклали до меморіальної дошки воїни-учасники збройного конфлікту – це не лише пам’ять. Це віра в перемогу, у швидке закінчення війни, в настання миру та спокою в державі, а насамперед – у душах односельчан. Адже й нині багато андріяшівців несе військову службу в зоні ООС (АТО).

У селі проживають і воїни-афганці, які декілька десятиліть тому брали участь в іншій війні – в Афганістані. Це Віктор Миколайович Слюсар, Віктор Степанович Бондарчук, Геннадій Володимирович Сафанюк.

Пишаються андріяшівці й найстаршою жителькою села. Це Надія Григорівна Базилівська, яка 19 січня цього року відзначила своє 93-річчя. Разом із нею відзначили й родину, яка щасливо прожила у шлюбі 57 років, – Андрія Пилиповича та Анастасію Василівну Богайчуків. Летять роки, і їм немає спину, за ними мудрості великий зміст. І цю мудрість у селі є кому передати, адже цього року на весільний рушник стали Юлія та Ярослав Волошини, Анжела та Віталій Ящуки. Усі ці родини привітали з гарними подіями в їх житті та пригостили ігристим шампанським із весільних келихів. А багатоголосе “гірко!” наповнило приміщення клубу.

Діти – це майбутнє села. На святі привітали п’ять родин, в яких цього року з’явились новонароджені. І наймолодша з них – Ящук Олександра Віталіївна, яка народилась 23 серпня.

Наступними в ряду відзначених стали матері-героїні. Нині у восьми багатодітних родинах села зростають юні андріяшівці, а в родині Тетяни Василівни Музики виховується аж шестеро дітей.

Пісенні номери у виконанні сільських аматорів зігрівали душу присутніх, підіймали настрій. Варто згадати й про ведучих заходу – завідуючого сільським клубом Віктора Степановича Томчука та бібліотекаря Ольгу Михайлівну Базилівську. Їх голоси впродовж усього часу линули до кожного сельчанина лагідним настроєм, струнким співом.

Поетичний настрій свята підтримала Галина Володимирівна Слюсар – аматор поетичного слова, відома під поетичним псевдонімом Ольга Калина. Син її сестри Василь Малянівський, якого ростили й виховували, загинув. Відчай і біль почала потроху викладати на папері – так народились перші вірші. Нині на святі Галина Слюсар представила свій новий твір, присвячений односельчанам – захисникам України.

Емоційним став виступ Буряківського сільського голови Галини Кудлай. Нещодавно вона побувала у Києві у Володимирському соборі, в якому отримала дві освячені ікони Покрова Пресвятої Богородиці. Їх вона подарувала матерям, що втратили своїх сина, племінника та чоловіка – Людмилі Коренівській, Галині Слюсар та Ірині Ящук. Отримали подарунки й представники культури села Андріяшівка, а також сільський голова Сергій Базилівський.

Під кінець свята усі присутні в глядацькій залі пригощалися смачним короваєм. Після концерту свято продовжувалось на вулиці, де своїм ароматом вабила смачна юшка та шашлик. Керівник ТОВ “Щедра Нива” Юрій Шибіка у цей день брав участь в аналогічних святах у Ступнику та Кропивній. Але встиг прибути до Андріяшівки та щиро поспілкувався з мешканцями села та подякував їм за їх працю.

Свято пройшло в теплій родинній атмосфері і залишило незабутні враження.

Організатори заходу дякують численним спонсорам та меценатам: ТОВ “Щедра Нива” та ТОВ “Андріяшівка-Агро” Юрію Шибікі та Олександру Білику, ТОВ “Агро-Райгородок” Валерію Барановському, приватному підприємству “Дєва-Агро” Роману Базилівському, приватним підприємцям Віктору та Олені Богайчукам, Раїсі Базилівській; одноосібникам Дмитру Бондарчуку, Миколі Бондарчуку, Андрію Базилівському, Ігорю Марущаку; депутатам Бердичівської районної ради Надії Слюсар, депутатам сільської ради Ользі Базилівській, Борису Базилівському, Ірині Бондарчук, Ніні Прилепі, Оксані Шинкар, Віктору Томчуку та багатьом іншим.

Публікація вийшла за сприяння
ТОВ “Щедра Нива” (керівник Ю.М.Шибіка).