Додому ІНФОРМАЦІЯ Безоплатна правова допомога стане доступнішою: підписано зміни до закону

Безоплатна правова допомога стане доступнішою: підписано зміни до закону

19
ПОДІЛИТИСЬ

Спрощено механізм надання безоплатної правової допомоги дітям та недієздатним особам. Особи, які постраждали від торгівлі людьми, отримають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Ці та інші новації містить Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги», який підписано Президентом України 2 травня 2023 року та опубліковано 5 травня 2023 року. Закон набирає чинності через 90 днів з дня його опублікування.

З набранням чинності Законом діти, недієздатні особи та особи, дієздатність яких обмежена, зможуть самостійно звертатися за безоплатною первинною правовою допомогою – отримувати консультації та роз’яснення з правових питань, допомогу у складенні документів непроцесуального характеру (скарг, заяв тощо). Також вони отримають право звертатися за безоплатною вторинною правовою допомогою особисто з питань, звернення з якими до суду дозволяється таким особам.

«Сімейний кодекс України та процесуальне законодавство передбачають звернення до суду з певних питань дітей, які досягли 14 років. Станом на сьогодні діє норма, якою визначено, що звернення про надання БВПД можуть подавати особи, які досягли повноліття. А звернення про надання безоплатної правової допомоги, що стосуються дітей, мають право надсилати їх батьки, або законні представники (батьки, усиновителі, опікуни, піклувальники тощо). І є багато випадків, коли саме законні представники дітей порушують права неповнолітніх. З набранням чинності Законом діти зможуть самостійно звертатися за правовою допомогою», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

До нових суб’єктів права на БВПД належатимуть громадяни, які звернулися з питань встановлення в судовому порядку фактів, що мають юридичне значення, пов’язаних з відновленням втрачених документів, необхідних для отримання компенсації за пошкоджене та знищене майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.

Право на безоплатну вторинну правову допомогу також отримають особи, які постраждали від торгівлі людьми.

З метою усунення соціальної несправедливості та забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги особам з інвалідністю збільшено критерій малозабезпеченості.

До набрання чинності Законом такі люди мали право на безоплатну вторинну правову допомогу в разі, якщо вони отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб. Натомість з набранням чинності Законом критерій малозабезпеченості розширено до двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб.
Законом також передбачено обов’язкову участь адвоката при розгляді судом справ щодо обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку, примусової госпіталізації до протитуберкульозного закладу.

Тобто у разі, якщо особа не залучила адвоката, суд залучатиме його через систему надання безоплатної правової допомоги.

Також на законодавчому рівні закріплюється право центрів залучати перекладача за рахунок коштів державного бюджету, у разі якщо суб’єкт права на безоплатну вторинну правову допомогу не володіє державною мовою та/або має порушення слуху.

Поставити додаткові правові запитання можна у контактному центрі системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 або звертайтеся до Бердичівського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Бердичів, вул. Чорновола, 9, або телефонуйте нам – (068) 291-90-18.