Додому НОВИНИ Влада і громада Безпечне майбутнє для підлітків під загрозою

Безпечне майбутнє для підлітків під загрозою

511
ПОДІЛИТИСЬ

mom_2Я – майбутня випускниця, і стоячи на порозі дорослого життя, кожного дня стикаюсь з новими проблемами. Плануючи своє майбутнє, я розглядала вступ у вищій навчальний заклад не лише у своїй країні. І саме тоді я виявила таку проблему як експлуатація і торгівля людьми. Напевно, як і кожний підліток, я не придала цьому великого значення, але, вивчаючи цю проблему більш детально і звернувши увагу на статистику, прийшла у жах: 600-800 тисяч осіб щорічно продають з метою експлуатації. Понад 1,2 мільйони дітей стають жертвами торгівлі людьми. Понад 160 000 українців постраждали від торгівлі людьми, починаючи від 1991 року. Використовуючи особисті зв’язки або фальшиві рекламні оголошення у місцевій пресі, нелегальні кадрові агенції та вебсайти з працевлаштування навмисно вербують людей. Посередниками у вербуванні можуть стати і ті, кому ми довіряємо – знайомі, приятелі, сусіди.

У світі є така організація як Міжнародна Організація з Міграції (МОМ) – вона займається попередженням і боротьбою з негативними міграційними явищами — торгівлею людьми, рабством трудових мігрантів. МОМ завжди протягне вам руку допомоги, надасть медичну, психологічну, юридичну та освітню допомогу. Спільно з Бердичівською міською громадською молодіжною організацією “Молодь обирає життя” МОМ реалізовує проект “Рішення мають бути виваженими: убезпечення випускників ПТНЗ Житомирщини від торгівлі людьми”. Підготовлено 32 юних тренери, які проводять просвітницьку діяльність серед свої ровесників у своїх навчальних закладах: ДНЗ “Бердичівське вище професійне училище”, ПТУ №12, ПТУ № 4, ДНЗ “Житомирське вище професійне технологічне училище”, Вище професійне училище Житомирського державного технологічного університету, Центру професійно-технічної освіти, Житомирський професійний ліцей легкої промисловості, Житомирський професійний політехнічний ліцей.

mom_1На жаль, у наш час таке явище як торгівля людьми процвітає і у нашій країні. Україна є країною походження, транзиту та призначення у торгівлі чоловіками, жінками та дітьми. За даними дослідження, проведеного на замовлення МОМ, понад 160 000 українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року, що робить Україну одним з найбільших “постачальників” підневільної робочої сили в Європі.

Програма протидії торгівлі людьми МОМ в Україні застосовує системний підхід до вирішення проблеми торгівлі людьми та проводить роботу у чотирьох взаємопов’язаних напрямах:

  1. Попередження та запобігання: робота спрямована на населення в цілому, окремі групи ризику, молодь, невстановлених постраждалих.
  2. Надання підтримки правоохоронним органам: це включає в себе тематичні тренінги, технічну допомогу, встановлення робочих контактів з країнами транзиту та призначення допомозі.
  3. Захист та реінтеграція: МОМ в Україні почала надавати допомогу українцям, які постраждали від торгівлі людьми, у 2000 році.
  4. Партнерство лежить в основі всіх заходів МОМ із протидії торгівлі людьми. Представництво МОМ в Україні координує заходи з попередження та інформування населення разом з Коаліцією з протидії торгівлі людьми, до складу якої входить 31 неурядова організація, в тому числі і БМГМО “Молодь обирає життя”.

Отож, я бажаю щасливе, а головне – безпечне майбутнє для себе і для своїх однолітків, саме тому хочу надати декілька порад.

По-перше. Влаштовуючись на роботу за кордоном треба знати і дотримуватись таких правил:

  • Обов’язково переконайтесь, що Ваша робота за кордоном має законний статус.
  • Обережно з паспортом! Ніколи нікому не віддавайте свій паспорт.
  • Зробіть ксерокопії всіх важливих документів.
  • Обов’язково ознайомтесь з правами працівників та мігрантів у відповідній країні призначення;

По-друге. Якщо ви потрапили у скрутну ситуацію за кордоном, можете звернутися до:

  • Посольств/консульських установ України за кордоном;
  • Місцевих правоохоронних органів;
  • Організацій української діаспори;
  • До релігійних установ.

По-третє. Якщо організація, яка надає послуги працевлаштування викликає підозри, негайно припиняйте з нею усі зв’язки.

Скажемо НІ експлуатації та торгівлі людьми! Ми не речі, якими можна торгувати і не раби!

Ми люди, які хочуть жити і почувати себе у безпеці!

Гаряча лінія МЗС України для громадян України, які опинились у скрутній ситуації за кордоном (044) 238 16 57, (044) 254 98 36.

Гаряча лінія МОМ 527.

Валерія Володіна, учениця 11 класу
Скраглівської ЗОШ I-III ступенів