Додому НОВИНИ Влада і громада Бердичівська місцева прокуратура доповідає

Бердичівська місцева прокуратура доповідає

1094
ПОДІЛИТИСЬ

ІНФОРМАЦІЯ
керівника Бердичівської місцевої прокуратури Попова І.В. про стан законності на території міста Бердичева та Бердичівського району та заходи щодо її зміцнення.

popov1Бердичівською місцевою прокуратурою упродовж 2015 року вжито низку організаційних і практичних заходів до зміцнення законності та правопорядку у регіоні, реального усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності, забезпечення відшкодування завданої шкоди.

Найактуальніші проблеми міста і району обговорено на координаційних та міжвідомчих нарадах за участі керівників органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, державного контролю і правоохоронних органів.

Завдяки вжитим прокуратурою управлінським, організаційним та координаційним заходам вдалося стабілізувати криміногенну ситуацію в регіоні, підвищено ефективність захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави.

Забезпечено на належному рівні ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань та ефективність використання у кримінальному процесі інститутів процесуального керівництва прокурорами досудовим розслідуванням, укладення угод про примирення та визнання винуватості, а також запобіжних заходів, не пов’язаних із позбавленням волі. Не допущено фактів незаконного притягнення громадян до кримінальної відповідальності та порушення їх конституційних прав при провадженні досудового розслідування.

В цілому, вжитими скординованими заходами вдалося контролювати рівень загальнокримінальної злочинності, хоча і відбувся незначний ріст. Порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшилась кількість зареєстрованих злочинів з 711 до 1021, з яких 22 особливо тяжких злочини (21 – у 2014), 468 – тяжких злочини (272 – у 2014), 399 – середньої тяжкості (250 – у 2014) та 131 невеликої тяжкості (168 – у 2014 році) злочини.

Спостерігається зменшення питомої ваги тяжких та особливо тяжких злочинів, яка складає 41,4% (проти 43% минулоріч). У області питома вага таких злочинів складає 40,5% (в минулому році – 46,1%).

Відмічається зменшення кількості найбільш суспільно небезпечних злочинів проти життя та здоров’я особи. Так, в поточному році зареєстровано 6 тяжких тілесних ушкоджень (в минулому році – 7), 7 розбійних нападів (в минулому – 9), 42 грабежі (в минулому році – 49). Водночас зросла кількість умисних вбивств (5 проти 2).

В поточному році зменшилась кількість дорожньо-транспортних пригод, внаслідок яких особи загинули або отримали тілесні ушкодження. За 2015 рік зареєстровано 77 ДТП (за минулий рік – 80), внаслідок яких 99 осіб травмовано (в минулому році – 95) та 17 осіб загинуло (в минулому році – 16).

Зросла кількість скоєних крадіжок (509 проти 310), в тому числі з квартир (74 проти 70), незаконне заволодіння транспортними засобами (21 проти 4), шахрайств (103 проти 42).

Наряду з цим, унаслідок діяльності міжвідомчих робочих груп зі складу працівників прокуратури та органів внутрішніх справ відбулося поліпшення стану розкриття злочинів. Так, із числа зареєстрованих, встановлено осіб, що їх скоїли, по 479 злочинам (минулого року – 368), питома вага яких складає 46,9% при загальнообласному 44,3%.

З числа зареєстрованих минулого року нерозкритими залишаються 13 особливо тяжких злочинів, 274 тяжких злочини, 186 злочин середньої тяжкості, 68 злочини невеликої тяжкості. По категоріях в 2015 році не розкрито 3 розбійних напади, 11 грабежів, 312 крадіжок, в тому числі 42 – з квартир, 9 незаконних заволодінь транспортними засобами, 64 шахрайств, 35 злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів.

Водночас, не забезпечено дієву протидію незаконному обігу наркотичних засобів. Із 102 зареєстрованих Бердичівським відділом поліції злочинів про незаконний обіг наркотичних засобів лише 45 – за фактами незаконного збуту. Дещо нижче середньообласного рівня (65,7% проти 77,9%) є питома вага встановлених осіб, які причетні до вчинення кримінальних правопорушень зазначеної категорії. З 102 зареєстрованих злочинів повідомлено про підозру 67 особам (в минулому році 49 проти 42).

Потребує активізації діяльність правоохоронних органів щодо виявлення злочинів у сфері господарської та службової діяльності, кількість яких зменшилась з 27 в 2014 році до 3 в 2015 році.

Питома вага злочинів, вчинених особами, які раніше вчиняли злочини (з урахуванням кримінальних правопорушень минулих років) складає 42,1% при загальнообласному 33,2%; особами, у яких судимість не знята або не погашена – 31,8% при загальнообласному 16,7%; вчинених групою осіб – 11,7% при загальнообласному 9,9%.

Нижчою є питома вага злочинів, вчинених особами в стані алкогольного сп’яніння – 6,5% при загальнообласному 7,8%.

Дещо покращився рівень профілактичної роботи з особами, схильними до вчинення злочинів, про свідчить зниження рівня рецидивної, вуличної злочинності, а також злочинів, вчинених в стані алкогольного сп’яніння.

Проте, відділом поліції не забезпечено систематичний контроль за поведінкою осіб, які зловживають спиртними напоями, перебувають під адміністративним наглядом, раніше судимих, не працюють, з метою запобігання вчиненню ними крадіжок та інших правопорушень.

За підсумками 12 місяців 2015 року в порівнянні з аналогічним періодом 2014 року спостерігається ріст дитячої злочинності.

Зокрема, упродовж 12 місяців 2015 року на території міста та району неповнолітніми скоєно 48 кримінальних правопорушень, у вчиненні яких взяло участь 27 осіб ( в аналогічному періоді 2014 року зареєстровано 31 злочин, вчинений 20 неповнолітніми).

Структуру злочинності серед неповнолітніх становлять злочини проти власності: 37 епізодів крадіжок, 2 незаконних заволодіння транспортним засобом, по одному – розбій, шахрайство, 7 грабежів (у минулому році: 16 крадіжок, 4 грабежі, 5 шахрайств, 3 – у сфері обігу наркотичних засобів, 2 – збут майна, отриманого злочинним шляхом, 1 – незаконне придбання зброї та боєприпасів). Кримінальні правопорушення проти особи і у сфері незаконного обігу наркотичних засобів неповнолітніми не вчинялися.

Всі неповнолітні, що вчинили злочини, є учнями шкіл та професійно-технічних навчальних закладів (найбільше 6 – учні ПТУ №12; 4 – учні ПТУ №4; по 3 – учні професійного будівельного ліцею та ЗОШ №3, з інших шкіл – по 1 неповнолітньому) що свідчить про поверхову профілактичну роботу органів та закладів освіти.

За результатами досудового розслідування злочинів, вчинених неповнолітніми, до суду направлено 33 обвинувальних актів відносно 38 осіб та 1 клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності (до суду направлено 17 обвинувальних актів, 2 клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, 1 кримінальне провадження закрито прокурором на підставі п.7 ч.1 ст.284 КПК України – за підсумками 12 місяців 2014 року).

Упродовж 2015 року прийнято рішення у 1592 кримінальних провадженнях, з яких 1267 провадження закрито на підставі п.п. 1, 2 ч. 1 ст. 284 КПК України, 282 кримінальних провадження направлено до суду з обвинувальними актами, що складає 79,7 % від закінчених (по області – 85,5%). З угодами до суду направлено 43 кримінальні провадження (18,9%), що вище середньообласного рівня (по області – 11,6%).

Незадовільною є якість розслідування кримінальних проваджень. У більшості з них допускається тяганина, зволікання з прийняттям рішень та закінченням розслідування у розумні строки.

Широкого розповсюдження набули факти незаконного закриття кримінальних проваджень. Протягом 2015 року скасовано 111 постанов про закриття кримінальних проваджень, з яких 9 за результатами розслідування направлені до суду з обвинувальними актами.

Викликає занепокоєння зростання залишку кримінальних проваджень. Не прийнято рішення більше як у 968 провадженнях, у тому числі у 491 провадженнях про особливо тяжкі та тяжкі злочини. З вказаної кількості кримінальних проваджень лише у 6 провадженнях особам повідомлено про підозру.

Неефективною залишається діяльність щодо забезпечення виконання оперативними працівниками відділу поліції Закону України “Про оперативно-розшукову діяльність”.

Через прорахунки у роботі Бердичівського відділу поліції зріс залишок не розшуканих злочинців, які ухиляються від слідства та суду (з 39 до 44), та безвісті зниклих осіб (з 9 до 14). Залишок осіб, які ухиляються від відбування кримінального покарання, залишився незмінним (4 особи).

Протягом 2015 року прокурорами прокуратури направлено до Бердичівського міськрайонного суду 282 обвинувальні акти відносно 305 осіб, у т.ч. 21 з угодою про примирення, 22 – з угодою про визнання винуватості; направлено 1 клопотання відносно 1 особи про звільнення від кримінальної відповідальності (протягом 2014 року прокурорами прокуратури направлено до суду 257 обвинувальних актів відносно 271 особи, у т.ч. 13 – з угодою про примирення, 19 – з угодою про визнання винуватості; відносно 3 осіб направлено клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, ще відносно 2 осіб – клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру).

За підсумками 12 місяців 2015 року Бердичівським міськрайонним судом за участю прокурорів Бердичівської місцевої прокуратури розглянуто 172 кримінальні провадження відносно 187 осіб, у тому числі у 162 кримінальних провадженнях ухвалено обвинувальні вироки відносно 172 осіб, 7 – з ухваленням постанови про закриття за нереабілітуючими підставами, у 2 кримінальних провадженнях, що були направлені до суду з клопотаннями про закриття (про застосування примусових заходів медичного характеру та про звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з передачею на поруки), прийнято участь у 323 справах, пов’язаних з виконанням вироку. У одному кримінальному провадженні за обвинувальним актом судом ухвалено рішення про його закриття на підставі п. 7 ч. 1 ст. 284 КПК України (за заявою потерпілого про закриття кримінального провадження у зв’язку з відмовою від обвинувачення).

Із загальної кількості розглянутих протягом 2015 року кримінальних проваджень, 39 кримінальних проваджень розглянуто з ухваленням вироку на підставі угоди: 14 – угодам про примирення, 25 – про визнання винуватості. 2 угоди (про визнання винуватості і про примирення) укладено в ході судового розгляду кримінальних проваджень. Фактів повернення обвинувальних актів прокурору не було.

У аналогічному періоді 2014 року судом розглянуто 214 кримінальних проваджень, у тому числі 200 кримінальних проваджень за обвинувальними актами з ухваленням обвинувального вироку (з них 38 – на підставі угод), 7 – з ухвалами про закриття за нереабілітуючих підстав, 3 кримінальні провадження, що направлені до суду з клопотанням про їх закриття (2 – з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності за нереабілітуючими підставами, 1 – про застосування примусових заходів виховного характеру), прийнято участь у 705 справах, при розгляді судом питань, пов’язаних з виконанням вироків. У 2 кримінальних провадженнях за обвинувальним актом, судом ухвалено рішення про їх закриття на підставі п.7 ч.1 ст.284 КПК України (за заявою потерпілого про закриття кримінального провадження у зв’язку з відмовою від обвинувачення). 2 обвинувальних акти повернуто прокурору у зв’язку з відмовою в затвердженні угоди.

Із загальної кількості засуджених судом осіб протягом 2015 року, 26 осіб засуджено за злочини невеликої тяжкості, 68 – середньої тяжкості, 73 – тяжкі, 5 – особливо тяжкі.

За вчинення злочинів невеликої тяжкості засуджено 26 осіб, з них: 5 осіб до покарання у виді штрафу, 6 – арешту, 7 – громадських робіт, 6 – обмеження волі, у т.ч. 3 особи з реальним його відбуванням, 3 – до позбавлення волі, в т.ч. 2 особи – з реальним його відбуванням.

За вчинення злочинів середньої тяжкості засуджено 68 осіб, з них: 25 осіб до покарання у виді штрафу, 1 – арешт, 10 – громадськмх робіт, 5 осіб – до обмеження волі, у т.ч. 3 – з реальним його відбуванням, 27 – до позбавлення волі, у т.ч. 7 – з реальним його відбуванням.

За вчинення тяжких злочинів засуджено 73 особи, з них: 1 особу із застосуванням ст.69 КК України засуджено до покарання у виді штрафу, 6 осіб – до обмеження волі з реальним його відбуванням, 66 – до позбавлення волі, у т.ч. 27 – з реальним його відбуванням.

За вчинення особливо тяжких злочинів засуджено 5 осіб до покарання у виді позбавлення волі.

Таким чином, із загальної кількості засуджених осіб (172), 53 особи засуджені до покарання у виді позбавлення та обмеження волі із реальним відбуванням. Судова репресія становить 31%.

Протягом 2015 року Бердичівською місцевою прокуратурою вживалися певні заходи, спрямовані на забезпечення належної організації діяльності у сфері запобігання і протидії корупції, виконання вимог законодавства щодо невідворотності відповідальності за корупційні правопорушення

Зокрема, працівниками прокуратури здійснювалося процесуальне керівництво у 1 кримінальному провадженні про корупційне правопорушення. За результатами досудового розслідування обвинувальний акт з угодою про визнання винуватості направлено до суду.

В минулому році прокуратурою забезпечено обов’язкову участь прокурорів у розгляді судами 2 протоколів про корупційні адміністративні правопорушення, складені Управлінням по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Житомирській області.

У ході прокурорських перевірок виявлено 10 корупційних правопорушень та складено протоколи про корупційні адміністративні правопорушення (один – за ст. 172-4 КУпАП (сумісництво), шість – за ст. 172-6 КУпАП (неподача декларацій), три – за ст. 172-7 КУпАП (конфлікт інтересів). За результатами судового розгляду винні особи притягнуті до адміністративної відповідальності.

Крім того, місцевою прокуратурою протягом 2015 року в апеляційному порядку оскаржено 5 рішень судів першої інстанції, внесено 2 подання в порядку ч. 3 ст. 65 Закону України “Про запобігання корупції”.

Вжиття низки організаційно-практичних заходів сприяло підвищенню ефективності нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах застосування заходів примусового характеру органів внутрішніх справ та установ виконання покарань. Забезпечено принципове прокурорське реагування на порушення прав затриманих, ув’язнених і засуджених та інші факти нехтування законом.

Зокрема, на даному напрямі прокурорського нагляду проведено 60 перевірок. За результатами цих перевірок внесено 51 документ прокурорського реагування, за наслідками їх розгляду до відповідальності притягнуто 52 службові особи.

Не допущено вчинення засудженими особливо тяжких злочинів та дій, що дезорганізують роботу даних установ.

В установах виконання покарань відсутня заборгованість із заробітної плати перед особами, звільненими з місць позбавлення волі, та засудженими, які відбувають покарання у виправних установах регіону.

Результати наглядової діяльності загалом позитивно вплинули на стан додержання законів щодо матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення затриманих, ув’язнених та засуджених, режиму їх тримання, запобігання катуванням та іншому жорстокому поводженню, дотримання конституційних прав громадян.

Упродовж 2015 року місцевою прокуратурою шляхом комплексного застосування представницьких та кримінально-правових засобів прокурорського реагування на порушення закону досягнуто певних позитивних результатів і у сфері захисту інтересів громадян та держави.

Так, на забезпечення представництва інтересів держави та громадян пред’явлено 37 позовів на загальну суму майже 8,5 млн. грн.

Робота спрямовувалась на захист земельних відносин (пред’явлено 4 позови на загальну суму 5,5 млн. грн.), у сфері оподаткування (пред’явлено 1 позов на суму 1,6 млн. грн.), державної і комунальної власності (пред’явлено 4 позови на загальну суму понад 750 тис. грн.), тощо.

Представницькими заходами у сфері земельних відносин забезпечено повернення 84 га земель у державну та комунальну власність на суму 2,1 млн. грн.

Забезпечено належне виконання судових рішень, постановлених за позовами прокурорів, яких у поточному році виконано на суму понад 4 млн. грн.

Кримінально-правовими заходами відреаговано на факти невиплати заробітної плати працівникам, порушення земельного та бюджетного законодавства, в тому числі у сфері державних закупівель, приховування арештованого майна.

Зокрема, протягом поточного року місцевою прокуратурою зареєстровано 6 кримінальних проваджень вказаної категорії.

Одним із важливих напрямів діяльності органів прокуратури є розгляд звернень громадян та проведення їх особистого прийому. Це питання постійно перебуває на контролі керівництва.

У звітному періоді до Бердичівської місцевої прокуратури надійшло 525 письмових звернень та 86 звернень громадян прийнято на особистому прийомі.

Із зазначеної кількості працівниками місцевої прокуратури вирішено по суті 356 звернень, 167 звернень направлено для вирішення за належністю.

Для реалізації принципу гласності, з метою запобігання злочинності, формування у суспільстві авторитету і довіри до органів прокуратури систематично висвітлювалися у засобах масової інформації результати діяльності, які реально вплинули на поновлення прав громадян та захист інтересів держави, об’єктивно інформувалася громадськість про стан законності та правопорядку і заходи до їх зміцнення.

Протягом 2015 року працівниками місцевої прокуратури здійснено 32 виступи у засобах масової інформації.

Робота Бердичівської місцевої прокуратури і в подальшому буде спрямована на забезпечення стану законності в усіх сферах суспільного життя, захисту прав і свобод громадян та інтересів держави у регіоні.

І. Попов, керівник
Бердичівської місцевої прокуратури
радник юстиції.