Додому ІНФОРМАЦІЯ Бердичівська ОДПІ повідомляє

Бердичівська ОДПІ повідомляє

418
ПОДІЛИТИСЬ

До уваги фізичних осіб, які обрали спрощену систему оподаткування!

Бердичівська ОДПІ нагадує, що з 1 травня 2016 року розмір мінімальної заробітної плати становить 1450 гривень, ставка єдиного соціального внеску складає 22 відсотки. Таким чином розмір мінімального єдиного соціального внеску для підприємців-спрощенців за 2 квартал 2016 року складає 941,16 грн. ( квітень – 1378×22% =303,16 грн., травень – 1450×22% =319,00 грн., червень – 1450×22% = 319,00 грн.).

Граничний термін сплати єдиного внеску за себе підприємцями, які застосовують спрощену систему оподаткування, припадає на 19 липня, вівторок.

Ставки єдиного податку становлять: для платників 1 групи – 137,80 грн. на місяць, для ІІ групи – 275,60 грн. Граничний термін сплати єдиного податку за червень припадає на 20 червня, понеділок.

Шановні підприємці, не зволікайте своєчасно сплачуйте податки.


Земельний податок: куди та коли сплачуємо

Відповідно до п. 57.5 ст. 57 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фізичні особи – платники податків повинні сплачувати податки і збори, що встановлені ПКУ, через установи банків та поштові відділення.

Пунктом 287.5 ст. 287 ПКУ встановлено, що фізичними особами у сільській та селищній місцевості земельний податок може сплачуватися через каси сільських (селищних) рад або рад об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за квитанцією про приймання податкових платежів. Форма квитанції встановлюється у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ.

Форму квитанції про прийняття податків і зборів, що може використовуватись фізичними особами у сільській (селищній) місцевості для сплати податків і зборів, у тому числі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, через каси сільських (селищних) рад, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №714 “Про затвердження форми Квитанції про прийняття податків і зборів”.

Нагадаємо, що згідно з п. 286.5 ст. 286 ПКУ нарахування фізичним особам сум земельного податку проводиться контролюючими органами, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку, а сплачується такий податок фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (п. 287.5 ст. 287 ПКУ).

Фізичні особи несуть відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов’язання з плати за землю, то якщо вони протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення не сплачують узгоджену суму грошового зобов’язання, такі платники податків притягуються до відповідальності у вигляді штрафу у розмірах, встановлених ст.126 ПКУ.

Разом з тим, на суму податкового зобов’язання з плати за землю, не сплаченого протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, нараховується пеня у порядку, визначеному ст.129 ПКУ.


Фізичні особи – підприємці повинні подати до початку щорічної відпустки заяву

Бердичівська ОДПІ ГУ ДФС у Житомирській області нагадує, що відповідно до норм Податкового кодексу України, фізичні особи – підприємці, платники єдиного податку 1 та 2 групи, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від спати єдиного податку один раз на рік на час відпустки протягом одного календарного місяця.

Крім того, не сплачується єдиний податок за період хвороби, підтверджений копією листка непрацездатності, якщо вона триває 30 і бліьше календарних днів.

Інформація про період щорічної відпустки і терміни втрати працездатності з обовязковим додаванням копії листка непрацездатності подається до теритріального органу ДФС у вигляді заяви у довільній формі.

З метою уникнення порушення терміну щодо сплати авансованих платежів рекумендуємо подавати до податкової інспекції заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки, а заяву щодо терміну втрати працездатності – одразу після закінчння лікарняного.

Також повідомляємо, що платники єдиного податку є ще й платниками ЄСВ. Чинним законодавством не передбачено пільг щодо його сплати на час відпустки, або хвороби.

Отже, єдиний соціальний внесок сплачується незалежно від діяльності чи фінансового стану платників податків і без перенесенння термінів сплати. Нагадуємо що розмір мінімального єдиного соціального внеску для підприємців-спрощенців з травня ц.р. складає 319,00 грн. (1450 грн. × 22%).

Бердичівська ОДПІ