Додому ІНФОРМАЦІЯ Бердичівське бюро правової допомоги консультує: Порядок усиновлення дитини другим із подружжя

Бердичівське бюро правової допомоги консультує: Порядок усиновлення дитини другим із подружжя

326
ПОДІЛИТИСЬ

Куди звертатись?

Лише на підставі рішення суду про усиновлення може бути зроблена зміна в актовому записі про народження дитини. Відповідно до ст. 310 ЦПК України заява про усиновлення дитини може бути подано лише за місцем проживання дитини.

Перед звернення до суду необхідно отримати висновок від служби у справах дітей (за місцем проживання дитини) про доцільність усиновлення. Для цього Вам необхідно звернутись до служби у справах дітей.

Перелік необхідних документів для звернення до служби у справах дітей:
– копія паспорта громадянина України або іншого документа, що засвідчує особу (у двох примірниках);
– копія свідоцтва про шлюб;
– висновок про стан здоров’я заявника;
– довідка про наявність чи відсутність судимості;
– копія свідоцтва про народження дитини;
– письмова згода батьків дитини на усиновлення, засвідчена нотаріусом, або згода того з подружжя, дитину якого усиновлює інший з подружжя, та документ, який засвідчує відсутність другого з батьків дитини (копія свідоцтва про смерть або довідка про смерть, видана органом реєстрації актів цивільного стану, копія рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання недієздатним або безвісно відсутнім, довідка з органу реєстрації актів цивільного стану щодо запису відомостей про батька дитини тощо).

Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після надходження заяви та документів складає акт обстеження житлово-побутових умов дитини, з’ясовує чи згодна дитина на усиновлення, розглядає питання про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини і готує проект відповідного висновку.

Для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити.

Згода дитини на усиновлення надається письмово або усно залежно від віку та стану здоров’я дитини.

Письмова згода дитини на усиновлення засвідчується представником служби у справах дітей із зазначенням особи, у присутності якої вона була надана, що підтверджується підписом такої особи.

Якщо дитина у зв’язку з її віком або станом здоров’я не усвідомлює факту усиновлення, усиновлення проводиться без її згоди.

Про надання дитиною усної згоди на усиновлення або здійснення усиновлення без згоди дитини зазначається у висновку про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини. При цьому зазначаються прізвище, ім’я, по батькові представника служби у справах дітей, який проводив бесіду з дитиною, та представника дитячого закладу чи прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів, піклувальників, у присутності яких дитина надала згоду на усиновлення, або наводяться причини, з яких усиновлення здійснюється без згоди дитини.

За більш детальною інформацією звертайтесь до Бердичівського бюро правової допомоги за адресою: м. Бердичів, вул. Чорновола, 9; тел. (068) 291-90-18, або 0 800 213 103 (безкоштовно).