Додому ІНФОРМАЦІЯ Бердичівське бюро правової допомоги консультує

Бердичівське бюро правової допомоги консультує

191
ПОДІЛИТИСЬ

Порядок отримання компенсації за зруйноване житло: що, де і як?

1 квітня Верховною Радою України було прийнято законопроєкт про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією РФ. Проєкт Закону розроблено з метою надання відшкодування за пошкоджене або зруйноване житло та окремі категорії об’єктів нерухомого майна, а також збору інформації для майбутніх позовів держави Україна до російської федерації.

Право на компенсацію матимуть громадяни України, які є:

– власниками пошкодженого або зруйнованого житла;

– інвесторами у житлове будівництво, якщо вони отримали право на виконання будівельних робіт, але не ввели будівлю в експлуатацію;

– членами кооперативів, які викупили квартиру чи інше приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього;

– а також спадкоємці осіб усіх зазначених вище категорій.

– отримувачі компенсації за пошкодження спільного майна багатоквартирного будинку – ОСББ чи управителі, які здійснюють утримання відповідних будинків.

Відкритим залишається питання компенсації власникам нежитлового нерухомого майна та компенсації юридичним особам.

Як подати заявку на компенсацію зруйнованого житла через «Дію»?

– У застосунку «Дія» у меню Послуги оберіть пункт Пошкоджене майно.

– Заповніть форму. Для цього знадобиться така інформація: дані щодо пошкодженого об’єкта; фото та опис пошкоджень; контактні дані.

Після заповнення форми та її реєстрації ви зможете завантажити заяву у форматі PDF або отримати її на електронну пошту.

Заяву також можна буде подати в ЦНАП. Для цього вам знадобиться лише паспорт та РНОКПП. Адміністратор центру надання адміністративних послуг або нотаріус у день звернення особи з метою подання інформаційного повідомлення:

– встановлює особу та повноваження її представника (у разі подання інформаційного повідомлення представником);

– заповнює інформаційне повідомлення, яке формується з використанням Порталу Дія;

– роздруковує зареєстроване інформаційне повідомлення (за бажанням особи).

Після реєстрації повідомлення очікуйте на інформацію про початок процедури оцінки та компенсації. Установлено також, що після набрання чинності Законом України про врегулювання відносин щодо компенсації за пошкодження та знищення об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, інформаційне повідомлення, подане відповідно до цієї постанови, прирівнюється до заяви про надання компенсації за пошкоджені та знищені об’єкти нерухомого майна.

За більш детальною інформацією звертайтесь до Бердичівського бюро правової допомоги за адресою: м. Бердичів, вул. Чорновола, 9; тел. (068) 291-90-18 або 0 800 213 103 (безкоштовно).