Додому НОВИНИ Влада і громада Бердичівське об’єднане управління Пенсійного фонду України в Житомирській області інформує

Бердичівське об’єднане управління Пенсійного фонду України в Житомирській області інформує

528
ПОДІЛИТИСЬ

Офіційна система подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування буде доступна з 15.08.2016 на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

Відповідно до пункту 9 частини першої статті 11, пункту 5 частини першої статті 12, частини першої статті 45, статті 46 та частин другої, третьої статті 52 Закону України “Про запобігання корупції”, з метою забезпечення функціонування Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, Національне агентство з питань запобігання корупції затвердило:

  • Порядок формування, ведення та оприлюднення (надання) інформації Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
  • Форму декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
  • Форму повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування.

Подати електронну декларацію про майно потрібно буде вже в 2016 році – за підсумками 2015 року, і зробити це треба протягом 60 календарних днів після початку роботи системи електронного декларування. Зверніть увагу: не після набрання чинності  Законом України від 15.03.2016 № 1022-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру у 2016 році”, а саме після початку роботи системи. Ще один важливий момент: електронне декларування стосується не всіх державних службовців, а тільки посадових осіб, які займають відповідальне або особливо відповідальне становище. Хто до них належить, можна дізнатися з примітки до ст.50 Закону України “Про запобігання корупції” №1700-VII від 14.10.2014 року.

Є деякі новації в самих правилах декларування. Так, декларувати потрібно цінне майно, вартість якого перевищує 100 мінімальних заробітних плат на 01 січня звітного року. Також є застереження щодо цінного рухомого майна (крім транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів): якщо права на нього отримано до вступу на державну посаду, то дані про його вартість можна не зазначати. При цьому держслужбовцям надали можливість протягом 7 днів після подання декларації подати виправлену декларацію. Перевірити декларацію Національне агентство з питань запобігання корупції може на підставі інформації про можливе недостовірне декларування, отриманої від фізичних та юридичних осіб, зі ЗМІ та інших джерел.

Також посилили відповідальність за внесення неправдивих даних до декларації.

Так, завідомо неправдиве декларування відомостей загрожує відповідальністю:

  • адміністративною (ч.4 ст.172-6 КпАП) – штраф від17000 до 42500 грн. Але для цього подані відомості мають відрізнятися від достовірних на суму від 100 до 250 мінімальних зарплат;
  • кримінальною (ст.366-1 ККУ) – штраф від 42500 до 51000 грн. або громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, або позбавлення волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до 3 років. Для цього подані відомості мають відрізнятися від достовірних на суму понад 250 мінімальних заробітних плат.

Нагадуємо: усім іншим державним службовцям потрібно подати декларацію про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру за старими правилами. Зробити це необхідно за місцем роботи відповідно до ст.12 Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції” від 07.04.2011 № 320.

О.М. Галицька, завідувач сектору персоналу та
організаційно-інформаційної роботи