Додому НОВИНИ Влада і громада Бердичівське об’єднане управління Пенсійного фонду України в Житомирській області інформує!

Бердичівське об’єднане управління Пенсійного фонду України в Житомирській області інформує!

696
ПОДІЛИТИСЬ

Легалізація заробітної плати – одне з найважливіших питань, яке не втрачає своєї актуальності.

В умовах дефіциту вільних вакансій громадяни, з метою працевлаштування, часто змушені погоджуватись на будь-які умови, запропоновані роботодавцем. Зазвичай, він обіцяє особі, яка працевлаштовується нелегально, більш високу заробітну плату, що створює у неї враження про переваги “тіньового” працевлаштування перед офіційним. Тому працівник погоджується на “взаємовигідні”, як йому здається, умови праці, але відразу ж стає повністю безправним перед роботодавцем, так як по відношенню до такого працівника не діють державні гарантії, передбачені трудовим законодавством.

Негативні наслідки неоформлених трудових відносин, виплати заробітної плати “в конвертах” відчувають як самі працівники, так і члени територіальних громад та суспільства в цілому.

Для працівників нелегальна зайнятість, виплата заробітної плати “в конвертах” призводить до:

  • втрати можливості користування державними гарантіями щодо отримання соціальних допомог;
  • втрати трудового стажу при розрахунку пенсії;
  • втрати права на отримання гарантованої державою відпустки, на здорові, безпечні умови праці тощо.

Через відсутність підтверджуючих документів в разі трудового спору з роботодавцем не оформлені належним чином працівники не в змозі підтвердити свої права в судовому порядку.

Для територіальних громад та суспільства в цілому поширення такого явища, як не укладені належним чином трудові відносини, призводить до ненадходжень податків та єдиного соціального внеску до бюджету, які б спрямовувались на виплату пенсій та грошової допомоги, на проведення соціальних реформ, що негативно впливає на добробут кожного мешканця.

Детінізація трудових відносин та заробітної плати є пріоритетними завданнями органів виконавчої влади для забезпечення підвищення рівня життя населення.

Однак, неможливо вирішити проблему “тіньової зайнятості” та отримання заробітної плати “в конвертах” без активної участі та дії в правовому полі самих найманих працівників. Найманому працівникові необхідно при влаштуванні на роботу поцікавитись у роботодавця не тільки розміром заробітної плати, а й варто запитати, чи здійснюватимуться відповідні відрахування до бюджету.

Шановні громадяни, роботодавці міста Бердичева та Бердичівського району! Бердичівське об’єднане управління Пенсійного фонду України в Житомирській області іще раз звертає Вашу увагу на недопустимість виплати заробітної плати “в конвертах” та у розмірі меншому за мінімальний!

Адміністрація управління.