Додому ІНФОРМАЦІЯ Бердичівський МЦ з надання БВПД консультує

Бердичівський МЦ з надання БВПД консультує

224
ПОДІЛИТИСЬ

Особливості трудових відносинин працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, у період воєнного стану визначає Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

В частині звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період дії воєнного стану:

– допускає звільнення працівника у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку).

При цьому дата звільнення — перший робочий день, наступний за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначений у документі про тимчасову непрацездатність, або перший робочий день після закінчення відпустки (ч. 1 ст. 5 Закону № 2136);

– скасовує обов’язок роботодавця погоджувати звільнення працівників з профспілкою. Виняток — звільнення працівників підприємств, установ або організацій, обраних до профспілкових органів.

Протягом дії воєнного стану всі інші норми, що стосуються скорочення чисельності або штату, не змінились. Таким чином, враховуючи наведене вище при скороченні штату роботодавець повинен:

– попередити Вас про вивільнення під підпис не пізніше ніж за два місяці. Своєю чергою Держпраці пропонує, за відсутності фізичних можливостей вручити працівнику повідомлення про вивільнення під підпис, надіслати повідомлення електронною поштою, через месенджери або зателефонувати й зачитати при свідках та скласти акт про такий спосіб ознайомлення працівника із повідомленням.

– виплатити Вам вихідну допомогу (ст. 44 КЗпП);

– провести з Вами повний розрахунок в день звільнення.

За більш детальною інформацію звертайтесь до Бердичівського бюро правової допомоги: м. Бердичів, вул. Чорновола, 9, або за телефоном (068) 291-90-18.