Додому НОВИНИ Культура “Бердичів крізь призму століть”

“Бердичів крізь призму століть”

448
ПОДІЛИТИСЬ

Науково-краєзнавча конференція за участю представників з різних куточків України відбулася у Бердичеві 24 червня.

Конференція була присвячена класику англійської літератури, письменнику-мареністу польського походження Джозефові (Йозефові) Конраду-Коженьовському. Письменник зі світовою славою народився 3 грудня 1857 року на Бердичівщині в родині польського дворянина Аполлона Коженьовського. Через причетність батька до польського повстанського руху батька разом із родиною було вислано до Вологди. Пізніше, у 1865 році через хворобу матері майбутнього письменника Евеліни Коженьовської родина добилася дозволу переїхати до Чернігова. На жаль, переїзд дався матері нелегко, вона згодом померла. Через три роки помер і батько, залишивши одинадцятирічного хлопця на дядька Тадеуша Домбровського, який забрав його до Одеси.

Саме в Одесі хлопець захопився морем. Пригодами, описаними у французьких, англійських романах. Дядько посилає його до Марселя (Франція), Джозеф вивчає морську справу. У 1880-х Конрад вже мешкає у Англії. Працює на кораблях як матрос, не цураючись будь-якої роботи. Письменницьку популярність Джозефові Конраду приніс його роман “Каприз Олмейєра” в 1895 році.

Цього року конференція мала ювілейну дату – 160-та річниця від дня народження Джозефа Конрада. Церемонія відбулася у нижньому костелі Санктуарію Матері Божої Бердичівської. На відкриті були присутні поважні гості з Республіки Польщі, яких вітав міський голова Василь Мазур, головний редактор “Польського радіо Бердичів” і представник Спілки Поляків Бердичева та України Юрій Сокальський, завдяки якому в Бердичеві з’явилася вулиця, названа іменем письменника.

Учасники конференції виступали зі своїми доповідями, присвяченими історії міста та краю, а також українсько-польським відносинам у минулому та теперішньому.

Денис Огороднійчук