Додому НОВИНИ Влада і громада Бистрик: Славні традиції, вплетені у долю людей

Бистрик: Славні традиції, вплетені у долю людей

1427
ПОДІЛИТИСЬ

Українське село живе традиціями. Традиціями, що укорінились у народі століттями тяжкої праці на землі. А також тими традиціями, які з’явились порівняно нещодавно, віддаючи своєрідну шану новим часам та новому життю.

Такою традицією, яка глибоко вкоренилась у цьому затишному селі, стало відзначення гарного свята – Дня села Бистрик. Але для бистричан це не просто свято, яке покликане згуртувати громаду, пригадати, хто ми є на цій землі. Для Бистрика День села давно перетворився на дещо більше – цього дня село підводить своєрідні підсумки. Це і підсумки календарного року, наповненого як численними добрими справами, так і смутком окремих подій. Це і підсумки хліборобського року, адже сільськогосподарські підприємства, що ведуть свою діяльність на землях громади, традиційно мають гарні результати і не проти поділитись своїми успіхами з бистричанами – адже зібрані збіжжя, комори повні, час дякувати за гарну працю. А загалом громада підводить підсумки свого буття, оскільки рік, що минає, приніс всього досхочу – і радість, і смуток, і світлі надії на рік прийдешній.

За українською традицією святкове дійство розпочалось із вітальних слів священника – настоятеля православного Свято-Іллінського храму отця Владислава. Його щирі побажання миру та злагоди в громаді зігріли духовним теплом душі учасників свята. А Хвилина мовчання та тиха молитва вшанували жителів сіл Бистрик і Житинці, які пішли у Вічність цього року, а також вшанували героїв Небесної Сотні, воїнів АТО та ООС, які відділи своє життя за Україну.

На свято до Бистрика прибули почесні гості. Серед них – голова райдержадміністрації Петро Яригін. Хлібом-сіллю зустріли його бистричани, висловлюючи свою щиру повагу.

З вітальним словом до громади звернулась сільський голова Світлана Барановська: “Доброго дня, гості нашого села! Доброго дня тим, кого стежина сьогодні привела до нашого села! Я рада всіх вітати на нашому гарному святі. Миру і злагоди вашим родинам, кожній оселі, кожній людині!”

Підходячи до мікрофону, Петро Яригін зазначив: “Я безмежно вражений: тим, в якій атмосфері я сьогодні перебуваю, тим, що відчуваю. Сьогодні я бачу у залі єдину, гарну, дружню сім’ю. Найціннішим скарбом села є ви – люди, які саме й творять його історію. Переступивши поріг цієї зали, я відчув цю атмосферу свята і відразу зрозумів, що отримаю заряд позитиву не на один день – мені здалося, що на місяць. А коли присів у залі, відчув намолену атмосферу, зрозумів, що це напевно буде позитив мінімум на рік. Але зараз, стоячи перед вами на цій сцені, відчуваю, що це буде на все життя. Бажаю усім вам міцного здоров’я! Пишайтеся, адже ви того варті!”

Перо Яригін вручив Бистрицькому сільському голові Світлані Барановській Подяку Бердичівської районної адміністрації за активну життєву позицію та сумлінну працю в органах самоврядування.

На сцену підіймаються головні спонсори свята: керівники Бистрицьких фермерських господарств “Віктор” та “Сєргій-С” Віктор Барановський і Сергій Вахнюк. Віктор Барановський зазначив: “Дорогі односельчани! Закінчився сільськогосподарський сезон. Я хочу подякувати тим, хто працює з нами, хто підтримує нас, хто вірить у нас. Оскільки без вашої підтримки ми не досягли б того, що маємо сьогодні. І я вам за це вдячний! Переконаний, що в наступному році наша спільна праця лише примножить здобутки та й далі покращуватиме наше життя”.

Сергій Вахнюк зі свого боку розповів про здобутки господарства, адже гарні цьогорічні врожаї кукурудзи, соняшника, пшениці дозволяють продовжити розбудову нових напрямків у діяльності підприємства. Так, придбано новітню техніку, будуються виробничі приміщення – свинарник у Житинцях, ферма на 200 голів, де враховуються останні світові технологічні новинки. Це дозволяє господарству з впевненістю дивитись у майбутнє. Не забувають Бистрицькі господарства й про соціальну сферу села: надається постійна допомога дитячому садочку “Сонечко”, сільській школі, медичній галузі.

Користуючись нагодою, Віктор Барановський та Сергій Вахнюк вручили подарунки всім своїм працівникам.

А далі для бистричаниківчан та гостей свята розпочалась святкова програма, яку приготували як аматори сільської сцени, так і артисти районного Центру культури і дозвілля. Ще на початку дійства оркестр 26-ї артбригади виконав низку музичних творів, встановлюючи своєрідну планку артистичної майстерності. Її не опускали впродовж всього заходу артисти Ксенія Вестя, яка виконала декілька чудових пісень, Марина Костюкова, Анастасія Іськова, Анна Вишнівська, колектив “Ритм”, дуети “Сестрички” і “Посмішка”, веселі свахи. Порадували своїм гарним виступом на сцені Будинку культури й маленькі вихованці дитячого садочка. Але справжній фурор у залі викликав виступ новоутвореного сільського аматорського колективу, який отримав назву “Бистрицький гарнізон”. Їх запальний виступ залишиться в пам’яті бистричан надовго.

На святі пригадали тих, хто нині є найповажнішими членами громади – старожилів села. Це Єфросинія Микитівна Іщук, Леоніда Сергіївна Приладовська, Василь Гаврилович Шпорний, Неля Панфилівна Машкович, Таміла Йосипівна Гур’єва, Тамара Львівна Опельт, Анастасія Іванівна Боруцька та Олена Петрівна Мельничук. Усім їм передали гарні подарунки.

На сцену запросили надію села – подружні пари, які цього року стали на весільний рушник. На сцену піднялись Микола та Анна Юрчуки, Віталій та Дарина Дикі, Олександр та Галина Іськови, Павло та Анна Лінкевичі. Вони отримали від організаторів символічні обереги на родинне щастя та затишок у сім’ї. До них приєднались ті сім’ї, у яких цього року з’явились малюки. Усього в Бистрику в 2018 році з’явилось дванадцятеро малят: Роман Присяжнюк, Вячеслав Вербенець, Давид Король, Богдан Шалений, Ліза Ковтун, Анна Шалена, Роман Куцяк, Софія Петренко, Захар Дабижа, Марія Марущак, Іван Іськов та Володимир Волощук.

Не забули організатори й про іменинницю, яка саме цього дня відзначила свій день народження. Нею стала Галина Стороженко, завідуюча сільським ФАП. Сільський голова Світлана Барановська побажала іменинниці довгих років гарного життя та вручила від імені громади подарунок.

Лотерея, яку влаштували організатори свята, порадувала багатьох – своєю дотепністю, гумором, а головне – благородною метою, оскільки кошти, виручені від її проведення підуть на лікування дитини, що проживає в селі та потребує допомоги громади. Це своєрідний різдв’яно-новорічний подарунок, який отримає той, про кого піклуються бистричани. А розпочалась лотерея ще перед самим святковим заходом – перед входом до сільського Будинку культури усі бажаючі могли придбати квитки та поглянути на призи, що хрюкали, гагакали та кудахкали в імпровізованих загонах.

Декілька разів організатори переривали святкове дійство на сцені та розпочинали інше – лотерейно-розважально-подарункове. Ведучі з великих прозорих посудин (аби у присутніх не виникало жодних підозр) навмання діставали папірці з номерами учасників та призів та оголошували переможців. А вручати було що! Адже спонсори свята заздалегідь приготували численні призи – від солодкого подарунку тим, кому менш поталанило, до посудних наборів, справжній гуски, курки та… Мачо з Хрюндіком – гарних бичка та поросятка.

Довго довелось очікувати присутнім на оголошення імен головних переможців, допоки не роздали всі призи. А головними переможцями лотереї стали Наталія Рущиць, яка отримала поросятко Хрюндіка, та Ліза Вдовенко, яка повела додому бичка Мачо. Наприкінці свята господарі роздали присутнім новорічні подарунки – імбирно-медові пряники “Рукавичка”.

На цьому свято не добігло свого кінця, як могли б подумати читачі. Воно лише розгорялось, адже перед сільським Будинком культури розгорнули намети зі столами, які ломились від численних смаколиків. Так, імпровізовану виїзну кухню влаштували воїни 26-ї артбригади. Вони частували гостей свята смачною рибною юшкою та солдатською кашею. Поряд із ними витвори своїх майстерних рук представляли бистричани, де смачні шашлики чергувались зі смаковитими стравами домашньої кухні. І скільки гарних слів почули цього дня чарівні господині від задоволених неперевершеним смаком страв гостей!

Також гості свята мали можливість оглянути виставку-конкурс “Новорічна іграшка та поробки з круп власними руками”, створену дітьми дитячого садочка “Сонечко” та учнями всіх класів Бистрицької школи. Порадували витворами своїх рук і майстрині народної творчості села – Надія Кравченко, Марина Кравченко, Галина Стороженко, Наталія Діденко, Анна Артемчук, Алла Шевчук і Ольга Богун. Гарні новорічні іграшки для ялинки представила Юлія Демчик (Іванюк).

Свято тривало до пізнього вечора. Ще довго не розходились гості та учасники свята, ділячись враженнями від чудового концерту та дякуючи організаторам за цей зимовий день, який дійсно перетворився на незабутній День села!

Зі святом тебе, Бистрицька громадо!

Анатолій Горобчук.