Додому НОВИНИ Культура Велетень українського духу

Велетень українського духу

761
ПОДІЛИТИСЬ

Безперечно, кожна людина повинна знати свою історію, а також видатних людей, які творили цю історію. Серед відомих українських церковних, громадських і політичних діячів, істориків церкви й освітян вирізняється постать митрополита Іларіона (світське ім’я Іван Іванович Огієнко).

Поет і прозаїк, дослідник скарбів рідної літератури, автор перекладів богослужбових книг і повного перекладу Святого Письма, вчитель і професор, редактор і видавець, публіцист і оратор-проповідник, бібліотекар, організатор культурно-освітнього і церковного життя, ієрарх церкви.

Ми пишаємося тим, що Іван Огієнко народився в мальовничому містечку Брусилові на Житомирщині.

26 січня група вчителів Бердичівського міського ліцею №15 відвідала Брусилівський історичний музей Івана Івановича Огієнка. Пізнавальну та цікаву екскурсію провела завідуюча музеєм Карась Світлана Іванівна, яка із хвилюванням та захопленням розповіла про життя і творчість видатного земляка. Блискуча ерудиція та аура  Світлани Іванівни зачаровують і вражають. У музеї багато документів, книг, світлин, які переносять у ту епоху, коли жив і творив Іван Огієнко. Неймовірна та неповторна атмосфера панує в залі, коли лунають мелодії пісень “Ой у вишневому саду” та “Не питай, чого в мене заплакані очі”, автором яких є наш славний земляк Іван Огієнко. Відомо, що ці пісні стали народними.

IMG_8702_1Але справа всього життя Івана Огієнка – переклад Біблії, що нині є неперевершеним надбанням українського народу. Він був активним прихильником українізації православної церкви, сприяв популяризації української культури, норм єдиної літературної мови серед українців, виступав проти русифікаторської політики тогочасного керівництва. Мало хто знає, що День Соборності України, який ми відзначаємо 22 січня, свого часу введений як державне свято саме з ініціативи Івана Огієнка.

На жаль, він був змушений виїхати за межі своєї Батьківщини, але любов до України ніколи на згасала в його серці. Іван Огієнко писав: “Немає в людини нічого милішого над свою рідну землю. Де хто народився, де провів свої дитячі роки, до тієї землі прив’язується він усією душею на ціле життя. А хто, буває, відірветься від своєї рідної землі, той мріє завжди про неї, як про святість найбільшу. І багато людей, помираючи на чужбині, просять накласти їм у домовину бодай грудочку рідної землі…”. Величчю Іван Огієнка захоплюється абсолютна більшість свідомих українців.

Також у музеї відбулася зустріч із талановитим поетом Житомирщини Василем Сташуком, одним із організаторів історичного музею ім. Івана Огієнка в Брусилові. Він – лауреат Всеукраїнської премії імені І. Огієнка та обласної – імені М. Клименка. Справжній майстер поетичного слова читав свої вірші, які нікого не залишили байдужим, адже теплі спогади про дитинство, маму, домівку в кожного викликають найніжніші почуття та емоції. Василь Федорович Сташук – перший директор музею, відданий шанувальник творчості Івана Огієнка.

Ми дякуємо тим людям, які організували нам теплий прийом, створили цей музей і працюють у ньому, що зберегли такі безцінні матеріали й спогади про надзвичайну людину та провідника українського народу. Адже саме тут відчувається невмирущий Український Дух.

Маньківська А.А.,
учитель української мови та літератури БМЛ № 15