Додому ІНФОРМАЦІЯ Виплату щорічної грошової допомоги учасникам війни перенесено на 24 серпня

Виплату щорічної грошової допомоги учасникам війни перенесено на 24 серпня

20
ПОДІЛИТИСЬ

Щороку 5 травня учасникам війни виплачувалась матеріальна допомога. Проте цього року така виплата здійснюватиметься не до 5 травня а до Дня Незалежності України, тобто 24 серпня. Це пов’язано із прийняттям 20 березня Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо разової грошової виплати ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань».

Хто може отримати таку допомогу?

  • учасники бойових дій та особи, прирівняні до них;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • учасники війни, нагороджені орденами і медалями колишнього Союзу РСР за самовіддану працю та бездоганну військову службу в тилу в роки Другої світової війни, та інші учасники війни;
  • члени сімей, зазначені у пункті 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також дружини (чоловіки) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, які не одружилися вдруге, та дружини (чоловіки) померлих учасників бойових дій, учасників війни, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге;
  • особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;
  • колишні неповнолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, створених фашистською Німеччиною та її союзниками в період Другої світової війни, а також діти, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків;
  • колишні малолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнані особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин;
  • колишні в’язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання в період Другої світової війни; особи, які були насильно вивезені на примусові роботи на територію Німеччини або її союзників, що перебували у стані війни з колишнім Союзом РСР, або на території окупованих Німеччиною інших держав; діти партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога, яких у зв’язку з патріотичною діяльністю їх батьків було піддано репресіям, фізичним розправам, гонінням;
  • дружини (чоловіки) померлих осіб з інвалідністю, зазначених у статті 6-2 Закону України «Про жертви нацистських переслідувань», а також дружини (чоловіки) померлих інших жертв нацис-тських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге.

Який розмір допомоги у 2023 році?

Станом на 1 травня відповідної постанови Уряду ще не було прийнято. Проте, вже оприлюднено проєкт такої постанови від Мінсоцполітики, в якому визначено такі розміри допомоги:

  • особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:
  • I групи – 4 421 гривня;
  • II групи – 3 906 гривень;
  • III групи – 3 391 гривня;
  • учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків, –
    1 491 гривня;
  • особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, – 4 421 гривня;
    членам сімей загиблих і дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, а також членам сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України – 966 гривень;
  • учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, яких було насильно вивезено на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога – 612 гривень.

Оскарження розміру допомоги

Як відомо, розмір щорічної допомоги до 5 травня до певного періоду був еквівалентним до мінімального розміру пенсії. Проте згодом таку «прив’язку» скасували внісши зміни у Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Конституційний Суд України у своєму рішенні від 22 травня 2008 року № 10-рп/2008 зробив висновок, що «законом про Держбюджет не можна вносити зміни до інших законів, зупиняти їхню дію чи скасовувати їх, оскільки з об’єктивних причин це створює протиріччя в законодавстві, і, як наслідок, скасування та обмеження прав і свобод людини і громадянина. У разі необхідності зупинення дії законів, унесення до них змін і доповнень, визнання їх нечинними мають використовуватися окремі закони».

Аналогічні висновки прописані і у рішенні Конституційного Суду України від 27 лютого 2020 року № 3-р/2020, що вкотре підтверджує право ветеранів на отримання грошової допомоги в розмірі, який залежить від розміру мінімальної пенсії, установленої на відповідний рік.

Посилаючись на ці рішення Конституційного суду на постанову Верховного Суду від 29.09.2020 у справі № 440/2722/20 ветерани війни оскаржували розмір виплаченої їм допомоги. При цьому, як показує судова практика, у разі дотримання позивачами строків на звернення до суду, українські суди задовольняють позови про стягнення вищезгаданої грошової допомоги.

Що стосується вже поточного року, то важливо взяти до увагу Постановою Верховного Суду від 1 грудня 2022 року у справі № 580/2869/22 Суд вказав, що право позивача на виплату що-річної разової грошової допомоги підпадає під гарантії, передбачені ст. 46 Конституції України. Водночас саме ці гарантії можуть бути тимчасово обмежені в умовах воєнного або надзвичайного стану відповідно до ст. 64 Конституції України.

Поставити додаткові правові запитання можна у контактному центрі системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 або звертайтеся до Бердичівського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Бердичів, вул. Чорновола, 9, або телефонуйте нам – (068) 291-9018.