Додому НОВИНИ Влада і громада Вирубка дерев у Мирославці: це законно?

Вирубка дерев у Мирославці: це законно?

238
ПОДІЛИТИСЬ

До редакції газети надійшов лист щодо вирубки багаторічних дерев цінних порід біля танцювального майданчика Мирославському парку, які, на думку читачки, готувались до продажу. Лист та відповідь на нього ми публікуємо нижче.

Мальовниче село Мирославка над річкою Гнилоп’ять поблизу всім відомого Бердичева. Сама я родом із Дніпропетровщини, степовичка. Тому з дитинства тягнуло мене сюди, до рідних мені людей, щоб полюбуватися розкішною природою. Так і прикипіла душею. Ось уже 36 років минуло, як я стала жителькою цього села.

Багато подій відбулося за цей час у селі. Але те, що я побачила нині у такому казковому без перебільшення місці, мене шокувало: на території танцювального майданчику, яке з любов’ю облаштував для молоді всіма шанований нині покійний С.Є. Горячий, я побачила понівечені кущі та з десяток спиляних багатолітніх дерев, приготовлених, очевидно, на продаж. Мабуть, хотіли облагородити територію, а вийшло кощунство. І це ще не все: випадкові свідки зупинили дійство та не дозволили пиляти дерева далі. А виросло ж у цьому мальовничому куточку не одне покоління молоді. І не лише місцевої, а й із навколишніх сіл…

Приємно було цієї весни разом із молоддю прибирати територію села від смітників. Думалось, нарешті настають кращі часи. А чому ж не винесли це питання на обговорення? Чи потрібне людям таке «облагородження», така турбота про безпеку?

Думала, що мій час вже вичерпаний, нікуди і ні у що не буду вникати. А тут… зачепило за живе. Мені не байдуже те, що відбувається у селі. Та, на жаль, є таке народне прислів’я: «Хазяйнуємо – і смаку не чуємо».

Любов МОНЬКО.


Позиція голови Швайківської територіальної громади Габріела Мкртчяна: закон – передусім

Благоустрій населених пунктів, наведення порядку та дотримання законності – ключові аспекти моєї роботи, як голови Швайківської територіальної громади. Хочеться зробити багато всього та водночас. При цьому витрачати мінімальні економічні ресурси та приносити максимальну користь громаді. Є ряд стратегічних напрямків та завдань, які необхідно вирішувати у першу чергу. Одне із таких – видалення аварійних дерев, які становлять потенційну небезпеку життю та здоров’ю людей.

Протягом п’яти місяців у Швайківській територіальній громаді тривала робота з проведення обстеження аварійних та хворих дерев як у межах, так і поза межами населених пунктів. Фахівці Управління екології та природних ресурсів Житомирської обласної державної адміністрації та представники сільської ради, старости проводили ці спільні обстеження. У підсумку: в кожному населеному пункті громади визначено кількість дерев, які є аварійними або досягли вікової межі та підлягають видаленню. Складено відповідні акти, засвідчені підписами фахівців контролюючого органу.

Рішенням виконавчого комітету визначено: видалену деревину використати як паливо для обігріву приміщень закладів освіти, медицини, споруд старостинських округів, які обладнані котельнями на альтернативному паливі. Економічний результат таких дій цілком відчутний – вдасться заощадити кошти, які були б витрачені на придбання паливної деревини, а зекономлене спрямувати на поліпшення матеріально-технічної бази згаданих вище об’єктів.

Щодо зрізання дерев біля танцювального майданчика Мирославського парку зазначу таке: тут видалено більше десятка дерев, які становлять загрозу життю та здоров’ю людей. Зрізання дерев має чітке законодавче підґрунтя – складений акт. Але враховуючи невдоволення місцевих мешканців роботи були призупинені, як і дозвіл на відкриття танцювального майданчика. Ризикувати життям та здоров’ям нашої молоді ми не дозволимо!

Проведення громадських слухань з даного приводу, як цього вимагають активні жителі Мирославки, вважаю недоцільним. Є висновок Управління екології та природних ресурсів, у якому чорним по білому вказано на аварійність та хвороби дерев. Разом із тим у висновку йдеться й про необхідність видалення кількох здорових дерев, щоб важка техніка могла проїхати до місця вирізки.

Зауважу: ніколи, як голова громади, не піду всупереч закону. Усі свої дії, вчинки можу аргументувати з посиланням на закони, положення, постанови, інструкції. Адже громада – територія моєї особистої відповідальності. Тому або ми рухаємось далі, працюємо, змінюємо, розвиваємо нашу громаду, або пливемо далі за течією.

Який варіант обираєте ви?

Габріел МКРТЧЯН,
голова Швайківської громади.