Додому НОВИНИ Влада і громада Виїзне засідання Координаційної ради

Виїзне засідання Координаційної ради

750
ПОДІЛИТИСЬ

13 квітня головою Бердичівської ради Максимом Самчиком за підтримки та участі  голови обласної ради Анжеліки Лабунської та її першого заступника Наталії Рибак організовано виїзне засідання координаційної ради при голові районної ради з питань місцевого самоврядування до Народицької селищної об’єднаної територіальної громади.

Своїми думками щодо реформування місцевого самоврядування та децентралізації голова Народицької громади Анатолій Леончук ділився із сільськими та селищним головами Бердичівського району та депутатами районної ради. Керівник громади проінформував сільських і селищного голів про перспективи та проблеми, що виникають в процесі об’єднання. Зазначив, що у Народицьку селищну об’єднану громаду увійшло 15 сільських рад, а це 65 населених пунктів в яких проживає 9400 жителів, площа території об’єднаної громади 1286 кв. км. Висловив думку, що реформу необхідно було проводити набагато раніше. Повідомив, що найперше створили та організували роботу управління фінансів об’єднаної громади, відділу освіти, куди увійшли усі школи, садочки, спортивна школа, відділу культури, який об’єднує будинки культури, клуби, бібліотеки. 950 учнів навчаються у 12 загальноосвітніх школах, є 4 автобуси, які забезпечують транспортне підвезення учнів до шкіл. У об’єднаній громаді є 12 старост, які мають своїх діловодів. 21 млн. грн. планується направити для вирішення соціально-побутових проблем об’єднаної територіальної громади за рахунок Державного фонду регіонального розвитку.

Голова Житомирської обласної ради Анжеліка Лабунська зосередила увагу на тому, що на сьогоднішній день, в сучасних умовах, щоб рухатись вперед немає іншого шляху, крім об’єднання громад. Народицька громада не зважаючи на всі проблеми є однією із самих вдалих на території Житомирської області, яка може слугувати прикладом для всіх інших громад.

Анатолій Леончук відповідав на запитання, які найбільше хвилювали сільських і селищного голів. Зокрема питання місцевого економічного розвиток, утримання інфраструктури, житлово-комунальні послуги, первинна охорона здоров’я, соціальна допомога, середня, дошкільна та позашкільна освіта, розвиток культури, спорту, утримання об’єктів комунальної власності, забудова та благоустрій території тощо.
Після завершення наради, голова Бердичівської районної ради Максим Самчик побажав Народицькій селищній об’єднаній територіальній громаді процвітання та подякував за теплий прийом. Після того, учасники наради відвідали Закусилівську сільську раду, де вони змогли поспілкуватися з в.о. старости Тетяною Ярошенко, яка надала розгорнуті відповіді на всі поставленні запитання.

nar_2Найбільше сільських голів цікавили не стільки організаційно-процедурні питання, як реальні вигоди від об’єднання для своїх громад. Йшлося і про законодавчу неврегульованість питань лісокористування та доходів у сільські бюджети від прокладених магістральних міжнародних трубопроводів і високовольтних ліній електропередач, про практичну передачу всіх земельних ресурсів, гарантії повноважень сільських старост та захисту інтересів малих сіл у раді майбутньої громади, про долю статусу гірських територій для окремих сіл громади, тоді як інші села у цій же громаді такого статусу не мають тощо. Висловлювались сільські голови і про відсутність чіткої позиції та сприяння чиновників від державної влади у здійсненні децентралізації і реформ, у зневірі багатьох мешканців громади в позитивних результатах будь-яких реформ в Україні взагалі внаслідок суттєвого погіршення якості життя та рівня грошових доходів, зростання цін і комунальних тарифів.

Прес-служба райради