Додому ІНФОРМАЦІЯ ВЛАСНИКИ КВАДРАТНИХ МЕТРІВ

ВЛАСНИКИ КВАДРАТНИХ МЕТРІВ

403
ПОДІЛИТИСЬ

Досі в Україні монополістом на ринку житлово-комунальних послуг були ЖЕКи. Альтернативою ЖЕКу є створення у житловому будинку об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), яке дозволяє мешканцям самостійно господарювати; покращувати санітарний та технічний стан свого будинку і дворової території; самим визначати розмір платежів (тарифу квартплати), а зібрані на рахунку кошти – витрачати на ремонт і обслуговування саме свого будинку.

Наші бесіди з головами ОСББ продовжуються. Наступна зустріч з головою двох ОСББ: “Будівельник” (вул. Героїв України, 17-а) та “Вимпел-2” (вул. Європейська, 15) Лотоцькою Юлією Володимирівною.

– Які досягнення маєте в ОСББ “Будівельник”?

– ОСББ “Будівельник” створений у 9-ти поверховому 108-ми квартирному будинку. Збудований БМУ-6 як гуртожиток сімейного типу для працівників будівельно-монтажного управління. Вже багато років цього підприємства в місті немає, а будинок залишився. ОСББ мешканці створили у 2001 році і 17 років успішно самостійно господарюють. Тариф на послуги з утримання будинку на теперішній час становить 2,60 грн. за 1кв.м загальної площі квартири в місяць (без ліфта) і 4 грн. за 1 кв.м (з урахуванням плати за ліфт). За роки самостійного господарювання зроблено багато корисних справ у будинку та на дворовій території, але я озвучу тільки ті роботи, які виконані за кошти ОСББ в останні роки:

  • в підвалі замінили мережі водовідведення;
  • в під’їздах замінили мережі зливової каналізації внутрішнього водостоку;
  • влаштували нові козирки над входами у під’їзди з металопрофілю;
  • виконали ремонт у під’їзді № 1, приступили до ремонту під’їзду № 2;
  • у дворі облаштували дитячий ігровий майданчик (є металеві гойдалки, гірка, пісочник);
  • передбачили куточки для відпочинку (встановили столики та лавки);
  • огородили металевою огорожею дворові клумби;
  • спільно з мешканцями сусіднього будинку № 17 викопали у дворі криницю, влаштували накриття для неї з металопрофілю і огородили.

– Чи користувалось ОСББ “Будівельник” кредитними коштами?

– Так, вже декілька разів. У 2017 році ми взяли кредитні кошти в ощадбанку за державною Програмою “теплих кредитів” в сумі 42 тис. грн. і використали їх на встановлення у під’їздах на всіх площадках “датчиків руху” та замінили старі тамбурові двері на входах у під’їзди на нові металеві з домофоном. Держава погасила нам 70% взятих кредитних коштів, залишок становив 13 тис. грн., які ми одразу погасили коштами ОСББ.

В цьому році ми взяли новий кредит в ощадбанку на суму 106 тис. грн. і замінили старі дерев’яні вікна у під’їздах на нові сучасні пластикові. Держава погасила нам 68% кредитних коштів, залишок становить 34 тис. грн., які ми погасимо найближчим часом. У весь період, коли ми користувались кредитами, щомісячні процентні ставки погашались коштами міського бюджету.

В результаті ми маємо багато зроблених у будинку робіт вартістю 148 тис. грн., за які фактично ОСББ сплатили тільки 47 тис.грн., все інше погасив державний бюджет. Дуже вигідно для ОСББ брати в банківських установах “теплі кредити” і виконувати різні ремонтні роботи.

– Розкажіть про діяльність ОСББ “Вимпел-2”?

– Наш 9-ти поверховий 64-х квартирний будинок в центрі міста по вул. Європейській, 15 був побудований у 1986 році як житлово-будівельний кооператив (ЖБК). У 2000 році перереєструвались в ОСББ. Все у будинку та на дворовій території постійно виконуємо за власні кошти (квартплату мешканців). Тільки за останні роки зробили:

  • у дворі влаштували стоянку для автомобілів;
  • встановили контейнерний майданчик і виконали накриття для нього;
  • огородили металевою огорожею фруктовий сад та дитячий майданчик;
  • біля під’їздів і на території встановили нові лавки;
  • замінили у підвалі мережі води та каналізації;
  • встановили нові двері на входах у під’їзди;
  • влаштували нові козирки з металопрофілю над входами у під’їзди;
  • викопали криницю і накрили її;
  • частково відремонтували з євроруберойду покрівлю;
  • виконуємо ремонт у під’їздах.

У 2015 році за кошти міського бюджету придбали дитячий ігровий майданчик (гойдалки, карусель) та деякі елементи спортивного майданчику, нашому ОСББ було виділено на ці заходи 17 тис.грн.

– Які у Вас плани на наступний рік і побажання?

– В ОСББ “Вимпел-2” плануємо завершити ремонт покрівлі та виконати капітальний ремонт ліфтів. В ОСББ “Будівельник” – замінити у підвалі всі мережі та комунікації на нові.

Я хочу сказати всім: багатоквартирний будинок – це НАШ СПІЛЬНИЙ ДІМ, в якому ми живемо, народжуємо дітей, онуків, зустрічаємо старість. Відноситись до СПІЛЬНОГО ДОМУ потрібно так, як ти ставишся до себе. Хочеш, щоб тебе поважали і любили, люби і те місце, де ти живеш від народження і до старості. Своїм будинком потрібно гордитися!

Я бажаю всім комфорту та затишку в оселях, раджу змінити своє життя і оточуючих, щоб відчувати радість від роботи і подяку від людей.

Начальник управління житлово-комунального
господарства О.М. Повійчук.