Додому НОВИНИ Влада і громада «Воздасться кожному по ділах його…»

«Воздасться кожному по ділах його…»

282
ПОДІЛИТИСЬ

Збентеження, труднощі, глухий кут, плутанина, скрутне становище… Що це? Це все синоніми до слова «проблема».

Проблеми виникають не завжди, а тільки тоді, коли людина чи група людей зустрічаються із перешкодами на шляху до певної мети.

У різних країнах такі перешкоди долають та усувають по-різному: десь терплять і мріють, що вони самі собою вирішаться, десь воліють вирішувати проблеми тільки власними зусиллями, в інших – колективними зусиллями, у розвинених країнах виробляють більш гнучкі варіанти.

Вважається, що в нас в Україні проблеми вирішуються лише не словах, як результат – із однієї проблеми породжується ще десять.
Однак може бути й по-іншому. Хочу поділитися своїм практичним досвідом вирішення проблем і баченням головних перешкод того, чому наша рідна Україна за всі роки незалежності квітне, квітне і… ніяк не розквітне.

Приклад вирішення проблеми води в нашому місті. Хто тільки не брався за вирішення цієї проблеми, а «віз і нині там». Роки йдуть, і я вирішив не чекати від влади її вирішення, а разом із друзями, однодумцями, громадськими активістами, зробити так, щоб через 5 років вода в наших кранах була питна.

Ця проблема для мене злободенна, бо я бердичівлянин і цю неякісну воду п’ю не тільки я, а й мої діти, батьки, друзі, однодумці, земляки.

Вивчивши ситуацію, визначив конкретні шляхи вирішення проблеми.

По-перше, потребують відновлення занедбані свердловини, яких у місті нараховується 48. Тільки 10 із них працює. Цей крок дасть нам змогу отримати сталу систему водопостачання, враховуючи вже наявні ресурси.

По-друге, необхідно провести реконструкцію та удосконалити станції очистки і встановити в них станції знезалізнення.

По-третє, доцільно установити станції передочистки, які дозволять ліквідувати забруднення річки ливневими та неочищеними водами зливової каналізації.

По-четверте, треба запустити земснаряд, що дозволить очистити дно Гнилоп’яті від мулу на збільшить швидкість проточності річки. Це дозволить запрацювати механізму самоочищення води.

По-п’яте, і найголовніше, що потребує великих затрат – оновлення водогінних мереж, яке реалізовується двома шляхами: шунтування та повної заміни труб, які дають можливість значно прискорити процес оновлення водогінних мереж, при цьому зберігаючи інфраструктуру міста.

Якщо у Вас виникло запитання, щодо фінансування, то фінансування даного проекту передбачається за допомогою наступних джерел: Державний фонд регіонального розвитку; місцевий бюджет; програма соціального і економічного розвитку, яку формує нардеп від нашого округу Богдан Кицак; Міжнародна фінансова організація Нефко; грантова участь; і нещодавно прийнята урядом ратифікація «Україна-Данія», яка дозволяє фінансувати саме такі проекти під 0% на 10 років.

Щодо кроків до чистої води для кожного бердичівлянина, які вже зроблені:
– ліквідовано скиди мастила у Гнилоп’ять із території колишнього заводу «Беверс»;
– подано проект по встановленню фільтрувальних станцій у кожному дитячому садочку міста та узгоджено його із всіма державними інстанціями, проект фінансується завдяки субвенції, яку направив народний депутат Богдан Кицак;
– знайдена можливість запуску роботи безкоштовного для людей бювету.

І нарешті гроші близько трьох мільйонів для вирішення цієї проблеми вже заведені у місцеву раду за допомогою народного депутата Богдана Кицака. Питання залишилося за малим: як ці кошти мерія витратить на вирішення проблеми покращення якості питної води для бердичівлян. І тут постає проблема контролю витрати грошей керівниками нашого міста, які часто зникають, як вода в решеті.

Як ви вважаєте, якщо люди за 18 і більше років звикли вирішувати такі проблеми в одному варіанті (ділення між собою), то невже почнуть вирішувати в іншому варіанті (примноження для людей)?

Учімося не чекати від влади вирішення наших проблем, а вирішувати їх самостійно, контролюючи дотичніть влади до цього процесу.

Вирішуємо проблеми, а не чекаємо милості від можновладців.
Покращуймо якість питної води вже зараз!

Богдан КОЛЯДА.