ПОДІЛИТИСЬ

Впродовж трьох днів з 14 по 16 серпня на Бердичівщині проходив Всеукраїнський форум учасників АТО та волонтерів. Захід проходив з метою обговорення проблем учасників антитерористичної операції, визначення найбільш актуальних питань, з якими зіткнулися наші захисники по поверненні із зони бойових дій. Важливою складовою форуму став обмін досвідом щодо вирішення цих проблем у різних областях України та координація зусиль спілок та громадських організацій з органами влади у вирішенні актуальних проблем. Організатором та ініціатором форуму стала Житомирська обласна спілка учасників та ветеранів АТО “Схід”.

До участі у Всеукраїнському форумі долучилися 11 областей – Львівська, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Київська, Чернігівська, Полтавська, Харківська, Житомирська, Тернопільська, Сумська та Чернівецька – в цілому представники 22 організацій учасників АТО та волонтерів.

Урочисте відкриття форуму відбулося 14 серпня на території дитячого оздоровчого табору “Березовий гай”. Учасників привітав народний депутат України О.В. Ревега та голова Бердичівської районної державної адміністрації Е.Є. Томашевський. Запашним короваєм та маковими калачами (оскільки захід співпав з великим православним святом – Першим Спасом) дорогих гостей зустріли творчі колективи відділу культури Бердичівської районної адміністрації та Житомирський фольклорний зразковий гурт “Джерельце”.

До початку урочистого відкриття учасники форуму разом із помічником народного депутата України О.В. Ревеги Томашевською С.Б. відвідали могилу свого бойового побратима Сокорчука Олександра в Старому Солотвині, котрий загинув 14 серпня 2014 року. Хлопці низько вклонилися мамі Олександра – Лідії Михайлівні та подякували їй за сина-героя.

Безпосередньо сам форум розпочав роботу 15 серпня. Хвилиною мовчання було вшановано пам’ять бердичівлянина Валерія Вітковського, трагічна звістка про загибель якого надійшла 14 серпня та пам’ять усіх військовослужбовців, котрі загинули в зоні АТО, захищаючи незалежність та суверенітет нашої країни.

Робота конференції була важкою та плідною. Після виступів гостей та представників влади учасники форуму перейшли до обговорення найболючіших проблем, з якими доводиться зустрічатися учасникам бойових дій та їх родинам у повсякденному житті. Правова допомога, соціально-психологічна та медична реабілітація, надання земельних ділянок, надання житла членам сімей загиблих у ході проведення АТО, отримання статусу учасника бойових дій та ряд інших суттєвих питань були підняті під час роботи форуму. Обмін досвідом подолання ряду проблем в інших областях був дуже важливим. Не менш важливою була інформація, отримана від голови Державного департаменту у справах ветеранів війни та учасників АТО Артура Дерев’янка.

В ході роботи форуму було внесено ряд пропозицій та звернень на ім’я Президента України, Кабінету Міністрів та Верховної Ради. Винесено на розгляд пропозицію про визначення загальнонаціонального Дня пам’яті учасників АТО та про створення Всеукраїнської організації учасників АТО, які були одноголосно підтримані всіма делегатами.

Цікавою та корисною була презентація Творчої криївки, на якій було представлено методи реабілітації учасників бойових дій та адаптації їх до мирного життя. Спробували свої сили в мистецтві і учасники форуму, створивши унікальну колективну картину на згадку про зустріч.

По завершенню роботи форуму учасниками було покладено квіти до меморіального комплексу “Слава героям” Бердичева, залишила гарні враження і екскурсія нашим славним містом.

Ввечері на гостей чекав святковий концерт Бердичівського районного відділу культури та афганської групи “Ташакор”, яка спеціально приїхала з Білої Церкви аби привітати учасників форуму.

В цілому, організатори триденного Всеукраїнського форуму, Житомирська обласна спілка учасників та ветеранів АТО, переконані, що досягли поставленої мети. Є проблеми, але є чітко намічені плани та конкретно пророблена робота для їх подолання.

Софія Яремчук.