Додому НОВИНИ Влада і громада Відбулася позачергова сесія районної ради

Відбулася позачергова сесія районної ради

503
ПОДІЛИТИСЬ

Одне з основних питань, яке розглянуто на позачерговій сесії районної ради, яка скликана за ініціативи голови Бердичівської районної ради 31 травня, це пільгове перевезення. З даного питання підготовлено програму Про забезпечення пільгами окремих категорій громадян на 2016-2017 роки.

Програма сформована з метою забезпечення соціального захисту мешканців району, які відповідно до чинного законодавства мають право на пільговий проїзд в громадському транспорті. Відповідно п.5 ст. 102 Бюджетного Кодексу України визначено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян. Тобто, ця субвенція визначала кошти за пільговий проїзд автотранспортом, залізничним транспортом, послуги зв’язку, ремонт будівель ветеранам війни, інвалідам війни, а також були передбачені кошти для відшкодування чорнобильцям І-ІІ категорії безкоштовного проїзду раз в рік в будь-який кінець України та закупівля путівок. У 2016 році ця субвенція не передбачена. Однак, відповідно Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік”, видатки з Державного бюджету на вищезазначену ціль не передбачено. Статтями 89, 91 Бюджетного Кодексу України визначено, компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян за рахунок місцевих бюджетів.

Станом на 1 травня 2016 року в районі нараховується майже 8000 пільговиків. Пільгами користується 7000 осіб. Сума, необхідна для задоволення потреби всіх пільгових категорій, складає 5200000 грн.

Коментуючи необхідність прийняття даного рішення Максим Самчик наголосив, що реалізація програми дасть змогу забезпечити виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян у межах фінансових можливостей. Ситуація, що склалася, потребувала термінового врегулювання, оскільки мешканці району фактично позбавлені права на пільговий проїзд через відсутність фінансового ресурсу, а перевізники несуть фінансові витрати через відсутність компенсаційних виплат за пільгове перевезення окремих категорій громадян.

IMG_1339_1На сесії депутатами було розглянуто та підтримано Комплексну програму підвезення учнів, вихованців дошкільних та загальноосвітніх навчальних заклад Бердичівського району на 2016-2018 роки, яка спрямована на організацію регулярного безоплатного підвезення до місць навчання і додому учнів, вихованців дошкільних навчальних закладів. На даний час забезпечено регулярне перевезення учнів 8 шкільними автобусами, рейсовими автобусами здійснюється підвезення 160 учнів. Для забезпечення 100% підвезення учнів, вихованців до навчальних закладів виключно шкільними автобусами необхідно придбати орієнтовно ще 5 транспортних одиниць.

Голова районної ради Максим Самчик подякував присутньому на сесії депутату Житомирської обласної ради Віталію Вітусевичу, адже завдяки його зусиллям район отримав субвенцію з обласного бюджету у розмірі 854 тисячі 982 гривні. Це ті кошти, які виділила обласна рада і які будуть направлені на вирішення важливих соціальних проблем, з якими неможливо було б впоратися лише силами районного бюджету.

Знайшов підтримку Бердичівський район і інших обласних депутатів та голови Житомирської обласної ради Анжеліки Лабунської, які підтримали субвенції.