Додому НОВИНИ Від пиятства до злочину – один крок

Від пиятства до злочину – один крок

663
ПОДІЛИТИСЬ

Неодноразове або часте вживання алкоголю надає, буквально, спустошуючий вплив на психіку і розвиток підлітка, підштовхуючи його до злочину. При цьому затримується не тільки розвиток вищих форм мислення, вироблення етичних категорій і естетичних понять, але втрачаються вже розвинені здібності.

Проблема вжитку алкоголю дуже актуальна у наші дні. Зупинити таке загрозливе поширення можна тільки сказавши правду, яка мало де зустрічається, але, безумовно, є. Правду повинна знати кожна людина, якою гіркою вона б не була. І тільки знаючи ворога в обличчя, людина може вибрати для себе – пити чи не пити. А також, скоювати злочин, чи ні, – це теж вибір кожного.

З такою тематикою спеціалісти Бердичівського районного центру СССДМ та Бердичівського міськрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції управління державної пенітенціарної служби України в Житомирській області відвідали учнів Бердичівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат для дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування Житомирської обласної ради. В ході зустрічі дітей ознайомили з історією виникнення алкоголю, пояснили, що таке алкогольна залежність, як алкоголь впливає на організм людини, а особливо на підлітка. Активно обговорили соціальні наслідки, які впливають на людське життя, коли вона вживає алкоголь. На жаль, цифри статистики говорять, що Україна займає перше місце в світі по вживанню алкоголю серед дітей та молоді, де 40% дітей у віці від 14 до 18 років вже залучені до систематичного вживання алкоголю. Якщо вам запропонують випити, згадайте про це…

А ще пияцтво серед неповнолітніх часто приводить до здійснення злочину, таких як хуліганство, бійки, пограбування, ґвалтування і навіть вбивства.

Тому, в ході розмови, розглянули такі поняття, як злочин, кримінальна відповідальність, види злочинів та покарання за них. Також обговорили з дітьми, як не потрапити під злочинний вплив, як сказати “ні”, коли тобі пропонують стати співучасником злочину.

Хочеться вірити, що присутні зробили правильні висновки – пияцтво та алкоголізм – це обставини, які пов’язані зі злочинністю і правопорушеннями. Адже більше половини всіх злочинів, хуліганства, навмисні посягання на особу і майно вчинюються переважно в стані сп’яніння. Найбільше жахає те, що саме неповнолітні опиняються в цих тенетах.

“Кожна людина творець свого щастя і якщо їй подобається пити, то нехай п’є, вчиняє злочин, якщо ні, то ніхто її цьому заставити не може”.

Л.В. Яковенко, провідний спеціаліст
Бердичівського районного центру СССДМ