Додому НОВИНИ Влада і громада Дати нове життя лісу

Дати нове життя лісу

508
ПОДІЛИТИСЬ

Ліс – наше найбільше багатство. Ліс без всяких перебільшень можна назвати “зеленим золотом” країни. Ліс дає людині універсальну сировину – деревину. Неможливо переоцінити екологічне значення лісів: їх називають “легенями” планети, оскільки вони – джерело кисню в атмосфері; випаровування, вироблене деревами, зволожує повітря і пом’якшує клімат, тому ліс має важливе кліматорегулювальне значення.

Не слід забувати, що ліс служить притулком і домівкою для величезного числа тварин і рослин, а для окремих видів – єдиним підходящим середовищем проживання. Ліс також є джерелом інших цінностей. Він служить джерелом технічного (живиця), лікарського (лікарські рослини – шипшина, звіробій, брусниця, валеріана і ін.). І харчового (гриби, ягоди) сировини. Ліс також є середовищем життя для величезної кількості його мешканців (ведмідь, лось, лисиця, заєць, білка, тхір, куниця, борсук, дятел і т.д.).

Усіх позитивних якостей лісу не перерахувати. І як висновок, залишається одне – берегти ліс, примножувати лісонасадження усіма можливими шляхами.

Саме цим і займаються в Бердичівському лісництві ДП “Романівський лісгосп АПК” його працівники, залучаючи собі у допомогу вірних друзів та помічників. Ними нещодавно стали члени Гришковецької громади, очолювані її керівництвом.

На території Гришковецької об’єднаної громади за ініціативи її голови Ірени Лісової та Бердичівського лісництва була організована висадка дерев лісової породи. Зокрема, дубу та сосни на ділянці неподалік Скраглівецького учбового військового полігону. У висадці дерев активну участь взяли працівники освіти, зокрема, В.Л. Муренко, О.П. Мельниченко, а також в.о. старости села Рея Ігор Мосійчук та села Осиково Сергій Юзефович. Зі сторони лісництва брали участь у заході лісничий Євген Сабадаш, старший майстер Вячеслав Лук’янюк, майстер лісу Василь Садовий. З гарним настроєм працював і весь апарат селищної громади. Всього у заході взяло участь 20 осіб.

Працівники Гришковецької об’єднаної територіальної громади разом з працівниками Бердичівського лісництва на садінні саджанців.

Створити нові насадження – це стало головною метою людей. Працювали чи не увесь день, висадивши 1700 саджанців дубу звичайного та понад 1500 саджанців сосни звичайної.

Голова Гришковецької об’єднаної громади Ірена Лісова садить у рядок саджанці сосни.

З великим ентузіазмом учасники заходу працювали над посадкою дерев.

Саджанці заготовили у власній теплиці, яка знаходиться у Соболівському лісництві. Саджанці – однорічні. Ще з осені працівники Бердичівського лісництва за допомоги трактору підготували ґрунт для посадки – зробили рядки.

А далі розпочалась робота: працівники лісгоспу взяли до рук меч Колесова, який найкраще підходить для садіння сосни в піщаних ґрунтах, та разом із напарником, а в даному випадку ними стали працівники об’єднаної громади, саджанець за саджанцем садили у землю. Хоча земля ще не прогрілась під березневим сонцем, але саме ця весняна пора є найкращою для укорінення саджанців, з яких згодом виросте новий гарний ліс.

Краса рідної природи розкриває і красу людської праці, народжує бажання зробити свій край ще прекраснішим. Тому людина оберігає і примножує природні багатства. Нам просто потрібно намагатися примножувати неповторну красу лісів, щоб її побачили не лише ми, а й наші нащадки!

Так давайте збережемо багатство нашої природи – наші ліси!

Анатолій Горобчук.

За роботою керівник апарату Гришковецької ОТГ Лариса Савенко.
Лісничий Євгеній Сабадаш та Ірена Лісова висаджують сосну.
З мечем Колесова в.о. старости села Осиково Сергій Юзефович.