Додому НОВИНИ Влада і громада Демобілізовані знову йдуть в артилеристи

Демобілізовані знову йдуть в артилеристи

422
ПОДІЛИТИСЬ

Демобілізовані військові все частіше повертаються до лав Збройних Сил України. Зокрема і в 26-у артилерійську бригаду. Після звільнення з армії до частини приєднуються чоловіки, мобілізовані під час різних хвиль мобілізацій. Як от колишній прикордонник пан Леонід, який вирішив: після демобілізації стане артилеристом, адже у них – надійний командир.

“Наш командир з першого дня війни був постійно з хлопцями на передку. Навіть коли я був по мобілізації не в бригаді, а прикордонником, чув від своїх друзів, що командир постійно з ними, що він бере участь в усіх бойових виходах бригади. Я вирішив, що коли звільнюсь з першої хвилі, то піду на контракт в 26-ту бригаду”, – говорить командир взводу управління, прапорщик Леонід Селюков.

З 2015-го по 2016-ий він був командиром відділення по ремонту автомобільної техніки на сході України. Разом з побратимами порівнює 2014-ий  із 2017-им. Це, кажуть, небо і земля.

“Зараз повністю забезпечують обмундируванням. У першу хвилю було таке, що ми самі купляли собі форму, тому що та, яку видавали, не витримувала в АТО”, – говорить командир взводу 26-ої бригади Віталій Аверкін.

Своє рішення повернутися в армію більшість демобілізованих пояснює просто: війна ще не закінчилася, тож поки не повернуть Донецьк і Луганськ, відступати не можна. Ну а потім вже можна іти і Крим відвойовувати. Чули військові й думку, що тримає їх на службі виключно гідна зарплатня. На це відповідають: той, хто хоче заробляти гроші, робитиме це і поза армією. Дійсно, зарплатню їм підняли, але, кажуть, ризику і відповідальності в професії не відняли.

У першу чергу ти маєш дати залп з гармати, все вирахувати, а ворог знаходиться за 30-20 км, це не ближній бій, ти не бачиш його. Ти маєш потрапити дійсно в ціль, а не по своїм. Люди у більшості йдуть в армію чому? Бо ті, хто побув уже, розуміють, що війна не закінчилася, треба далі йти і не зупинятися, що ще є кордон, який ми маємо відстояти і вийти до російських кордонів”, – говорить Леонід Селюков.

Такої ж думки раніше демобілізований Віталій Аверкін. Він призивався під час першої хвилі. І також повернувся служити в артилерійську бригаду. Тут він вже чотири роки. Незабаром у чергове вирушає до зони бойових дій.

“Ті хлопці, які тут були, вони розуміють, що це дружній колектив, що хлопці постоять один за одного і підтримають в тяжку хвилину. Ні один рід військ, думаю, не зможе без підтримки артилерії. На фронті бойові дії показали, що артилерія – дуже велика сила”, – каже чоловік.

У бригаді контрактники підвищують навики бойової кваліфікації, які здобули в зоні АТО. Кожен займається штатною зброєю.

Командир бригади Андрій Маліновський говорить: військові, які пройшли через бойові дії, – справжні професіонали. Вони можуть поділитися бойовим досвідом з нинішніми солдатами. Тому чекає на них у частині для продовження контрактної служби.

“Ці хлопці – перша хвиля – я так згадую, це потужна сила, завдяки якій ми зупинили ворога у 14-му році на тих рубежах, де зараз перебуваються наші Збройні Сили України. Порівняти 14-ий і 17-ий роки, то це дві різні речі. Зараз все є, лиш бери і захищай нашу державу”, – говорить Андрій Маліновський, командир 26-ої бригади.

Влітку у військовій частині з’явився власний капелан. Отець Євген Шимченко упевнений: з вірою у Бога і щирою молитвою хлопці вистоять в АТО до перемоги. Для цього усіляко їх підтримуватиме.

“Священик зобов’язаний надавати допомогу військовим, особливо в такий нелегкий час для країни, коли вони особливо потребують морального підбадьорення, духовної підтримки і молитви”, – каже Євген Шимченко, капелан 26-ої бригади

Артилеристи нагадують: Україна потребує сильного війська. Тому досвідчені воїни мають об’єднатися, щоб гідно боронити її територію від ворогів.