Додому НОВИНИ День Соборності в школі-інтернаті

День Соборності в школі-інтернаті

3572
ПОДІЛИТИСЬ

День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді, на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки.

В Акті злуки проголошувалося: “Однині воєдино вливаються століттями відірвані одна від одної частини Єдиної України, Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили, і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина, незалежна Українська Республіка”.

В знак шани та об’єднання українських земель в КНЗ “Бердичівська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів” було проведено ряд заходів з нагоди відзначення Дня Соборності України. У шкільній бібліотеці учні одинадцятих класів створили виставку тематичної літератури “На шляху до Соборності”, з 18 по 22 січня в усіх класах пройшов Всеукраїнський Єдиний Урок Соборності “Єднання заради Незалежності”, а у актовій залі школи, саме 22 січня, відбувся урочистий Марафон Єднання “Теплота наших рук та сердець єднає мости українських душ в усьому світі”, у якому вихованці навчального закладу іще раз продемонстрували нероздільність нашої держави та єдність українського народу – народу з кращими традиціями поетичної та працелюбної української нації. Під час Марафону учні разом із педагогами утворили обійми єдності на мапі України та презентували те, що об’єднує народ нашої держави: співучу, м’яку та лагідну українську мову; свій національний код, або ж як ми його називаємо – ментальність; свої неповторні звичаї, обряди та традиції; і звичайно – народну пісню, без якої не обходиться жодне українське свято.

Двадцяте століття залишило нам у спадок вирішальні події минулого, які, віддаляючись, не втрачають своєї значущості та актуальності. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови духовно багатої, вільної та демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки. Навіть зараз, в нелегкі часи для нашої Батьківщини, ми не перестанемо вірити, що територіальна цілісність України, навіки залишиться непорушною. Адже вона скріплена кров’ю мільйонів незламних борців минулого століття і тих, хто і зараз веде боротьбу з ворогом, який посягнув на цілісність нашої держави, на сході України.

Ольга Бакалович, педагог-організатор
КНЗ “Бердичівська ЗОШ-інтернат І-ІІІ ступенів”.