Додому НОВИНИ Влада і громада Держава допоможе у будівництві нової амбулаторії в Швайківській громаді

Держава допоможе у будівництві нової амбулаторії в Швайківській громаді

624
ПОДІЛИТИСЬ

Первинна медична допомога є однією з головних функцій, делегованих державою об’єднаним територіальним громадам. Тому за ініціативи Президента України Петра Порошенка, парламентом прийнято Закон України №2206 щодо розвитку первинної допомоги у сільській місцевості. Ідея цього закону полягає не лише у за-провадженні сучасних підходів до приміщень, медичного обладнання, закупівлі автомобілів та проведення швидкісного Інтернет-зв’язку, а й у першу чергу – новітніх методів лікування, “телемедицини”, які можуть записувати дані, передавати їх на вторинний рівень для отримання швидкої консультації від фахових лікарів із вузькопрофільних питань.

У зв’язку з цим наказами Мінрегіону України за погодженням МОЗ України визначено перелік із 512 проектів сільських амбулаторій, що будуть побудовані у всіх регіонах України. Загалом, на це держава виділила 2,7 млрд. грн. Лише 10% з них – співфінансування з громад. Зокрема, для Швайківської ОТГ це становить орієнтовно 720,0 тис. гривень (це кошти цільові, та виключно на цей проект).

Житомирщина повністю готова до будівництва нових сільських амбулаторій. Вже відведені земельні ділянки, є кадастрові номери та проектно-кошторисна документація. У Бердичівському районі, а саме, у Семенівській, Гришковецькій та Райгородоцькій громадах процес будівництва нових сучасних амбулаторій вже розпочався.

А що ж Швайківська об’єднана громада? Вона, фактично, “вскочила в останній вагон”. Тут теж передбачено будівництво нової амбулаторії, місце для неї планується у селі Швайківка, оскільки існуючий там медичний заклад знаходиться в аварійному стані, звідти лікар на автомобілі зможе вчасно дістатись до пацієнта у віддалених населених пунктах, таких як Катеринівка, Слободище, Райки, адже Швайківка є географічним центром ОТГ.

А що ж буде з існуючою діючою амбулаторією в Мирославці? Мешканці Мирославки як лікувались, так і будуть лікуватись у цій амбулаторії. Тим більше, що нещодавно тут вже встановили опалення (твердопаливний котел), в усіх кімнатах тепло. І люди не сидять тут, як раніше, в кожухах.

Програма ОТГ – зберегти і поліпшувати раніше побудоване і будувати нове.

Прес-служба Швайківської ОТГ.