Додому НОВИНИ Культура Дні Джозефа Конрада в Бердичівському педагогічному коледжі

Дні Джозефа Конрада в Бердичівському педагогічному коледжі

792
ПОДІЛИТИСЬ

28 вересня в затишній залі одного з найстаріших навчальних закладів України – Бердичівському педагогічному коледжі – зібралися представники 17 міст України – Києва, Житомира, Вінниці, Переяслав-Хмельницького, Запоріжжя, Миколаєва, Херсона, Сум, Львова, Чернігова, Рівного, Глухова, Лебедина, Богуслава, Прилук, Коростишева. 8 докторів і 30 кандидатів наук, магістранти, студенти, учителі і викладачі. Найбільша делегація (23 студенти і 11 викладачів) Бердичівського педагогічного коледжу.

Усіх присутніх об’єднала велика подія – гідне вшанування Джозефа Конрада – відомого у світі письменника, що народився на бердичівській землі (160 років з дня народження якого відзначатимемо в грудні 2017).

Коли гості ввійшли в коледж, їх зустріла виставка художніх робіт на морську тематику, що її підготували учні бердичівських шкіл та студенти коледжу.

Цікаві події змінювали одна одну. Поважні гості – провідні науковці України – відкрили в коледжі куточок, присвячений Джозефу Конраду. Спочатку студенти прозвітували, скільки ними зроблено для увічнення пам’яті класика світової літератури.

На сцені виступили юні актори коледжанського театру “Берегиня”, які представили міні-вистави за творами письменника польською, французькою, англійською, українською мовами.

На пленарному засіданні Міжнародної науково-практичної конференції “Джозеф Конрада: час, простір, пам’ять” виступили доктор педагогічних наук Ганна Токмань (Переяслав-Хмельницький), кандидати педагогічних наук Лілія Овдійчук (Рівне) і Тамара Бабійчук (Бердичів).

За участю високих гостей Стівена Лойста – радника посла Великої Британії в Україні та Яна Пєкло – посла Республіки Польща в Україні – пройшли конрадівські читання. Молодь читала уривки з творів Джозефа Конрада, не менш натхненно звучали конрадівські слова з вуст поважних гостей. Наблизити Конрада до кожного з присутніх допомогли англійська пісня і польський танок, українські козацькі марші. Читання стали справжнім незабутнім дійством. Особливо запам’яталася думка, на якій кілька разів наголошував Ян Пєкло: через Бердичів Україна поєдналася з Польщею та Великобританією.

Так, ми, українці, мусимо знати: Джозеф Конрад – це не тільки великий поляк, що став класиком англійської літератури. Джозеф Конрад, можливо, став тому великим, що народився на благословенній українській землі, що ріс під українськими зорями на українському небі. І це так. Тут, в Україні, народилися і прожили усе своє життя Конрадові бабусі і дідусі, мама і тато. Отож Джозеф Конрад – наш.

На секційних засіданнях (працювали чотири секції) виступили 67 очних учасників (усього учасників 110). У повідомленнях піднімалися різні питання, конструктивним було їх обговорення.

Учасникам сподобався релакс: усі бажаючі малювали море, у яке був закоханий Конрад.

29 вересня пройшли три відкриті міні-заняття за творами Джозефа Конрада: з літератури (література рідного краю), з англійської мови (домашнє читання), спільне засідання краєзнавчого гуртка та клубу журналістики.

Гостей порадували екскурсія в музеї Джозефа Конрада (с. Терехове та м. Бердичів). У Тереховому стояли коло колон старого будинку – родинного гнізда Пільховських-Бобровських, гуляли липовими алеями парку. Це все колись бачив малий Конрадик, який в одному листі до тата писав, що йому тут, у Тереховому, добре. Креативний сучасний музей у м.Бердичеві вразив своїми можливостями (екскурсію провела палка шанувальниця Конрада сестра Каміла).

Коли учасники нарешті зібралися в залі для підбиття підсумків, то говорили про високий організаційний рівень конференції, про її наукову і практичну значущість, про її націєтворчу складову, про незвичайний формат, коли поряд з відомими науковцями сиділи і виступали юні (іноді 17-18-річні) дослідники. Одним із параграфів резолюції є проводити конференцію, присвячену Джозефу Конраду, кожні п’ять років на базі Бердичівського коледжу.

Учасники висловили подяку дирекції Бердичівського коледжу і її директору Аллі Олександрівні Лейчук за сприяння в проведенні конференції; громадській організації “Центр розвитку Бердичева” за фінансові видатки. Особливе щире подячне слово було сказане на адресу ініціатора і організатора великого наукового і водночас культурного дійства Тамари Василівни Бабійчук.

Наталя Гудована,
студентка Національного педагогічного університету
імені М.П. Драгоманова.

Публікацію підготовлено за сприяння Бориса Лужецького.