Додому ІНФОРМАЦІЯ До відома випускників навчальних закладів!

До відома випускників навчальних закладів!

3474
ПОДІЛИТИСЬ

Одним з пріоритетів держави в соціальній та економічній політиці є легалізація зайнятості та заробітної плати. На сьогодні – це актуальне питання, оскільки найбільшу нестабільність та невпевненість в майбутньому відчуває молодь.

Нелегальність трудових відносин, тобто використання найманої праці без оформлення, та виплата неофіційної заробітної плати, яка не зафіксована в бухгалтерських документах і з якої не сплачено єдиний соціальний внесок (далі – ЄСВ), містить у собі низку негативних моментів.

Зайнятість у «тіні» порушує право громадянина на майбутню пенсію, а легальна зайнятість є гарантом своєчасного заробітку, відпустки та соціальних виплат. Особливу увагу слід звернути на повну сплату ЄСВ роботодавцем за працівника, оскільки починаючи з 2004 року страховий стаж зараховується пропорційно сплаті ЄСВ. У випадку сплати ЄСВ менше встановленого законодавством рівня – до страхового стажу зараховується неповний місяць.

Офіційно оформлені трудові відносини створюють умови для відчуття працівника себе соціально захищеним, що особливо важливо для випускників навчальних закладів. Молодь повинна зрозуміти, що легальна заробітна плата та зайнятість – це соціальний обов’язок кожного роботодавця перед своїм працівником. А Пенсійний фонд, у свою чергу, буде забезпечений стабільними надходженнями для повного та своєчасного фінансування пенсійних виплат теперішніх та майбутніх пенсіонерів.

Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області нагадує про можливість самостійно здійснювати контроль за сплаченими роботодавцем внесками через вебпортал Пенсійного фонду України. Завдяки електронному сервісу вже мільйони громадян проводять моніторинг своєї заробітної плати, яка буде використовуватися для розрахунку майбутньої пенсії.

І. ЗАІНЧКОВСЬКИЙ, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області.