Додому ІНФОРМАЦІЯ До відома підприємців!

До відома підприємців!

149
ПОДІЛИТИСЬ

Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (Закон № 2464) єдиний внесок для фізичних осіб – підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць, який з січня 2021 року становить 1320,00 грн.

Фізичні особи, які обрали спрощену систему оподаткування, зобов’язані самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску також не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (Закон №1058) страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок. Страховий стаж обчислюється органами Пенсійного фонду за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за період до впровадження системи персоніфікованого обліку (до 01 липня 2000 року) – на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом.

Якщо сума нарахованих страхових внесків менша за мінімальний розмір, то страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно нарахованим внескам.

У разі наявності заборгованості із єдиного внеску, неподання звітності до органів Державної фіскальної служби щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, в Вашій індивідуальній відомості про застраховану особу буде відсутня інформація про страховий стаж, що в свою чергу не надасть можливості отримання всіх соціальних виплат, в т.ч. і пенсії, в повному обсязі.

Якщо стажу не вистачає для призначення пенсії, його можна «докупити» за умови, якщо сума сплачених внесків за відповідний місяць є меншою, ніж мінімальний страховий внесок. Така доплата здійснюється застрахованою особою в органах Пенсійного фонду України (за період з 1 січня 2004 року) відповідно до розділу 15 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 №21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004р. за № 64/8663. Також за періоди, коли особа не працювала, стаж можна «докупити», уклавши Договір одноразової сплати з органами Державної податкової служби (у тому числі за період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року), згідно якого сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладання Договору, помножений на коефіцієнт 2.

Для отримання інформації щодо своїх персональних даних щодо страхового стажу Ви можете звернутись до органів Пенсійного фонду України (сервісних центрів), або на Веб-портал Пенсійного фонду України.