Додому НОВИНИ Медицина Житомирщина вперше отримала почесну відзнаку “Чиста лікарня безпечна для пацієнта”

Житомирщина вперше отримала почесну відзнаку “Чиста лікарня безпечна для пацієнта”

496
ПОДІЛИТИСЬ

Вперше в області лікувальний заклад отримав відзнаку “Чиста лікарня безпечна для пацієнта” від Всеукраїнської асоціації “Служба організації інфекційного контролю” (СОІК).

За словами керівника Асоціації Юрія Леонова, наприкінці грудня минулого року два структурних підрозділи обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського виявили бажання долучитися до Всеукраїнського проекту “Чиста лікарня безпечна для пацієнта” і пройти відповідний аудит. Це – кардіохірургічне відділення та спеціалізоване терапевтичне відділення для постраждалих від аварії на ЧАЕС та учасників АТО.

2017_02_09_0002“Ми з великим задоволенням прийняли заявки від вашої обласної клінічної лікарні, оскільки це перший лікувальний заклад Житомирщини, який виявив бажання стати учасником проекту та у такий спосіб прагнув перевірити відповідність високим європейським стандартам. Тож ми направили до лікарні своїх експертів СОІК, які провели ретельний гігієнічний аудит відділень у декілька етапів. Спочатку спеціалісти СОІК оглянули відділення, провели бесіди з медичним персоналом, зробили розрахунок щодо першочергового рекомендованого оснащення кабінетів дозаторами, диспансерами, тримачами для засобів гігієни рук, професійними ємностями для знезараження виробів медичного призначення тощо. Також наші фахівці зробили розрахунок орієнтовної потреби відділень у засобах для миття, висушування та антисептики рук; дезінфектантів для обробки виробів медичного призначення, засобів для знезараження поверхонь. Особлива увага приділялася системі прибирання відділень. Спочатку наші експерти виявили декілька незначних невідповідностей, які одразу було усунено. Тож за результатами аналізу повторного аудиту ми надали головному лікарю обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського Богдану Леськіву висновок СОІК про те, що два відділення закладу здобули почесну відзнаку “Чиста лікарня безпечна для пацієнта”, яку ми сьогодні вручаємо”, – зазначив Юрій Леонов.

2017_02_09_0003“Ці дві почесні відзнаки лише “перші ластівки”. Тож сьогодні ми ставимо перед собою завдання аби поступово усі 28 відділень і центрів нашої обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського отримали таку ж відзнаку”, – зазначив Богдан Леськів.

Вручення почесних відзнак “Чиста лікарня безпечна для пацієнта” є показовою та дає іншим лікувально-профілактичним закладам області приклад для налагодження європейського підходу у розробці системи гігієни.