Додому НОВИНИ Медицина Житомирщина отримала 3960 доз вакцин проти сказу

Житомирщина отримала 3960 доз вакцин проти сказу

554
ПОДІЛИТИСЬ

Про це 5 серпня повідомив начальник відділу мобілізаційної роботи та спеціальних питань управління охорони здоров’я ОДА Сергій Березовський. За його словами, 27 липня 2016 року в область надійшла довгоочікувана вакцина для профілактики сказу, яка закуплена за кошти Державного бюджету України. Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 25.07.2016 № 748 Житомирська область отримала 3 тисячі 960 доз імунобіологічного препарату – антирабічної вакцини РАБІПУР.

Управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації оперативно проведений розподіл вакцини  лікувально-профілактичним закладам області відповідно до потреб районів у даному препараті.

Довідково:

За даними державної СЕС в Житомирській області, епідемічна ситуація зі сказу залишається нестійкою – щороку реєструються поодинокі випадки захворювань серед людей, оскільки вся територія країни є неблагополучною щодо сказу.

У липні поточного року число неблагополучних пунктів щодо сказу в області складало 26 проти 32 у 2015 році. Найбільш інтенсивно епізоотичний процес мав перебіг в Ємільчинському районі – 5 випадків; Баранівському – 3 випадки; Любарському, Народицькому, Попільняньському, Радомишльському районах та м. Бердичів по 2 випадки. По одному випадку захворювання зареєстровано в Андрушівському, Коростенському, Овруцькому, Олевському, Романівському та Ружинському районах. Захворіло: собак – 8; котів – 8; лисиць – 8; куниць – 1; єнотовидних собак – 1.

Викликає тривогу зростання числа хворих на сказ тварин, наближених до людини – собак і котів, яких захворіло 16. Отже збудник захворювання поширюється і фактично є потенційна загроза враження домашніх тварин в обійсті людини, колективних господарствах, а відтак несе небезпеку інфікування їх власників та людей причетних як до догляду за тваринами так громадян при можливому контакті з ними.

Днями через скажену лисицю на Житомирщині оголосили карантин. Про це повідомляють у Баранівській райдержадміністрації. Скажену тварину виявили у селі Табори Баранівського району. Вона забігла у двір, попередньо покусавши собаку. Місцеві мешканці загнала звіра до хліва, де її застрелили.

“Було проведено розслідування та відібрано патологічний матеріал від забитої лисиці. Його направлено до Житомирської регіональної лабораторії ветеринарної медицини. Наступного дня отримали висновок експертизи, який підтвердив наявність вірусу сказу у тварини і скликали державну надзвичайну протиепізоотичну комісію при районній державній адміністрації. Комісія прийняла рішення визнати неблагополучним щодо захворювання на сказ лисиці с. Табори та прилеглу до нього територію в радіусі 3 км і ввести карантинні обмеження. Цим же рішенням заборонено на період дії карантинних обмежень промисловий ліцензійний відстріл диких тварин, їх відловлювання та вивезення”, – повідомляють у РДА.

Найчастіше людина заражається при укусі хворою твариною, однак при попаданні слини скаженої тварини на подряпини чи слизові оболонки очей, роту, носу також виникає зараження людини. Можливе зараження при зніманні шкури з хворих на сказ тварин. Зі слиною вірус проникає в рану. Розмноження та накопичення вірусу відбувається головним чином у спинному та головному мозку.

Слід пам’ятати, що у слині тварини вірус сказу з’являється за 8-10 днів до розвитку ознак захворювання і виділяється з нею до загибелі тварини. Отже і здорова на вигляд тварина може бути небезпечною.

Найбільш небезпечними є укуси в голову, обличчя, шию, верхні кінцівки. Коли рана кровоточить, то кров не слід зупиняти відразу. З нею може бути видалений небезпечний вірус. Період від зараження до перших проявів хвороби триває від 10 днів до 1 року. За звичай 3-6 неділь і залежить від розміру травми, дози збудника, місця укусу (чим ближче до голови, тим коротший цей термін), від захищеності одягом та інших факторів.

Тварину, що покусала людину не забивають. Її ізолюють (тримання та прив’язі чи в ізольованому приміщенні) на протязі 10 днів і встановлюють ветеринарний нагляд. Початок захворювання у тварин частіше супроводжується різкою зміною поведінки, схильністю до нападу.

У людини захворювання розпочинається з болю по ходу нервів в місці укусу, блювоти. Хворі втрачають сон, скаржаться на слабість, серцебиття, почуття страху. Вони збуджені, починають уникати людей. Через 2-3 дні підвищується температура. Не дивлячись на спрагу людина не в змозі випити води, виникає приступ водобоязні – починається болісне скорочення м’язів, хворого охоплюють судоми. Смерть наступає в усіх випадках на 4-5 добу від початку захворювання, рідше довше. Хвора людина епідеміологічної небезпеки для оточуючих не становить.

Сказ є інфекцією, при якій, як правило, точно відомо момент зараження (укус, ослинення), що дає можливість відразу призначити специфічне лікування, основане на виробленні імунітету (застосування вакцини, антирабічного імуноглобуліну).

Профілактичні заходи базуються на ліквідації сказу серед тварин.

Прес-центр УОЗ,
тел. (0412) 41-37-72