Додому НОВИНИ Влада і громада Завод “Прогрес” тримається на вірних та відданих своїй справі трудівниках

Завод “Прогрес” тримається на вірних та відданих своїй справі трудівниках

746
ПОДІЛИТИСЬ

Ще дотепер має значний вплив на життя українців “синдром Чорнобиля”. Але це не зупинило розвиток атомної енергетики у світі, а тому слід зробити усе можливе, аби проживання на планеті Земля було безпечним та комфортним. Значний внесок у майбутнє екології робить Бердичівський машинобудівний завод “Прогрес”. З поміж виробництва фільтрувального та ємнісного обладнання, апаратів з обертовими барабанами, запірної арматури, прес-форм і літформ для гуми та пластмас, елементів посудин під тиском, перфорованих металевих листів, виробництва поковок, чавунного, кольорового та високолегованого сталевого лиття для підприємств вугільної, гірничорудної, хімічної, нафтохімічної, хіміко-фармацевтичної, металургійної, будівельної, машинобудівельної, легкої та харчової промисловості, підприємств енергетики та комунального господарства, товарів народного споживання для населення, а також виготовлення деталей та вузлів за документацією або за зразками замовників слід виділити фільтри для очищення запиленого повітря. Власне процес їх виготовлення впав в око журналістів, які навідалися на електромонтажну дільницю. Тут монтують, виконують повне розбирання, складання, ремонт, регулювання електричних систем автоматичних ліній, виконують слюсарне оброблення устаткування машин та приладів, особливо нестандартного устаткування, регулюють пульти керування на металообробному устаткуванні.

У 2015-2016 рр. на ПАТ “БМЗ “Прогрес” освоєний випуск нових економічних промислових котлів для потреб теплоенергетики потужністю 12 та 16 тон пара на годину.

Дані котли працюють на відходах виробництва соняшникової олії (лушпинні), встановлені та запущені в експлуатацію на підприємствах ТОВ “Миронівський хлібопродукт” в м. Єрки, Черкаської обл. та м. Ладижин, Вінницької обл.

Документація розроблялась сумісно СПКТБ “Енергомашпроект” м. Київ, під час підготовки виробництва проектувались та виготовлялись стенди для складання, зварювання та випробувань окремих вузлів.

У виготовленні були задіяні всі підрозділи заводу, особлива увага була приділена проведенню зварювальних робіт та гнуттю труб конвективного пучка.

Для можливості якісного виготовлення завод придбав нове спец. Зварювальне обладнання, трубогиб, захисний інструмент та інше.

Працівники заводу проходили навчання як на нашому заводі, так і на інших підприємствах. Вивчали та переймали досвід інших виробників подібного обладнання. Були отримані всі необхідні державні дозволи для виготовлення котлів, проведена сертифікація продукції. У виготовленні окремих вузлів і блоків даного котла задіяна кооперація з іншими підприємствами України.

Сумісно з котлом використовуються електрофільтри типу ЕГУ, теж виробництва ПАТ “БМЗ “Прогрес”, що дозволяє заощадити довкілля, зменшити забруднення повітря.

Котли даного типу працюють на відходах сільського господарства, тож дозволяють економити енергоресурси.

На момент відвідин колектив дільниці слюсарів-електромонтерів працював над збіркою панелей й монтажем очисного обладнання для Запорізької ТЕС.

IMG_7753_1“Аналогічні електрофільтри вже встановлені на ТЕС Ладижина, Хмельницька”, – розповів бригадир слюсарів-електромонтерів Василь Адамович Шевчук. – “Мало кому відомо, але наші “прогресанти” виготовляли устаткування для очищення радіоактивних викидів Рівненської, Чорнобильської АЕС. Обладнання заводу “Прогрес” завоювало стійку репутацію надійного, високоякісного та ефективного обладнання на ринках багатьох країн світу”.

Василь Адамович каже, що тоді у 90-х, коли підприємство переживало важкі часи, він щиро вірив у краще майбутнє, переконував у цьому свою дружину Олену Іполітівну, котра також працює на заводі. Тепер високий професіоналізм, досвід, невтомна праця, злагоджена робота колективу та керівництва підприємства сприяють досягненню нових успіхів та вагомих результатів, розширенню асортименту виробництва.

Василь Адамович не відносить себе до корінних заводчан. Він народився 25 серпня 1951 року в багатодітній родині на Черкащині. Свою трудову діяльність розпочав у 1968 році на держмашзаводі “Прогрес” учнем фрезерувальника в механоскладальному цеху. Дитяче захоплення радіосправою вплинуло на вибір професії. За рік по тому він опанував спеціальність слюсаря-електромонтажника, працював у цеху №22. За роки роботи підвищив розряд по спеціальності до 6-го і у 1987 був призначений бригадиром електромонтажників дільниці №7, у 2002 році переведений слюсарем-електромонтажником 6 розряду в механоскладальний цех №3.

За період роботи на заводі ветеран заводу “Прогрес” здобув суміжні спеціальності: електрозварник 2 розряду, слюсар механоскладальних робіт 3 розряду. За високі виробничі показники, раціональні пропозиції Василя Шевчука неодноразово нагороджували Почесними грамотами, преміями, йому присвоєно звання “Кращий за професією”. За вагомий трудовий внесок  фото слюсаря-електромонтажника неодноразово заносилось на заводську Дошку пошани. В 1993 році йому було присвоєно звання “Ветеран праці заводу “Прогрес”.

Трудовий стаж Василя Адамовича складає 48 років, і майже кожен робочий день складається з кропіткої роботи зі схемами, таке поєднання “людина-техніка”. Обрана колись професія та отриманий досвід від наставника Бориса Ройтенберга прийшлися йому до душі. Для міста, як територіальної одиниці складного соціального механізму, особливо потрібні такі вірні та віддані своїй справі,  підприємству, сім’ї та своїй малій батьківщині люди.

Віталій Безпалько