Додому НОВИНИ Влада і громада За тиждень до виборів Бердичів відвідав Ахтем Чийгоз

За тиждень до виборів Бердичів відвідав Ахтем Чийгоз

294
ПОДІЛИТИСЬ

Відомий кримськотатарський політик, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу відвідав Обласний госпіталь для ветеранів війни. Ці відвідини для багатьох присутніх на цій зустрічі запам’ятаються незалежно від результатів виборів народних депутатів України, які відбудуться за декілька днів. Кримчанина-патріота, кандидата у народні депутати України від “Європейської Солідарності” слухали пацієнти госпіталю, задавали запитання та розмовляли з ним про політику, перебування у російській в’язниці та перспективи розвитку України після виборів.

Контингент, що перебуває нині в Обласному госпіталі ветеранів війни, різко змінився з тих часів, як Україна зазнала агресії з боку Росії. Сивочолих ветеранів, воїнів-афганців змінила молодь, яка пройшла через цю війну, через важкі фізичні поранення та моральний біль від усвідомлення того факту, що цю війну попри всі їх зусилля не завершено. Ні, сивочолих ветеранів не поменшало. Навпаки, різко зросла кількість тих, хто пройшов через неоголошену війну.

Тим потрібнішою для них є зустріч із такими людьми, як Ахтем Чийгоз, вважає керівник медичного закладу Павло Журбенко. Він зазначив, що хворим, що проходять тут лікування, необхідне спілкування з людьми, чиє світосприйняття різко контрастує на фоні заяв політиків, які звучать у ході нинішньої виборчої кампанії. Заяв тих політиків, які бажають миру за будь-яку ціну без огляду на наслідки.

Саму зустріч, яка відбулась на свіжому повітрі перед входом до медичного закладу, можна умовно розділити на декілька частин. Про що розповідав політик, яких тем торкнулись в ході спілкування, читайте далі.

“Вони зрадили простих людей”

З чого розпочинається поразка? Ахтем Чийгоз нагадав, як розвивались події лютого-березня 2014 року, коли владу в Криму захопила Росія: “Зрада була на кожному кутку. Усі ті, хто повинен був виконувати свій обов’язок [армія, СБУ], вони зрадили простих людей. І для нас було важливо зрозуміти в Криму, наскільки глибоко ця зрада піде далі по Україні. Ми не сиділи біля телевізорів, десятки тисяч людей вийшли до автодоріг, якими йшла російська техніка, і стояли з плакатами “Путин уходи” – жінки, діти, чоловіки”.

Політик розповів про життя кримських татар у Криму за сучасних умов – про арешти, травлю та погрози з боку влади. Про те, як зникають активісти, яких згодом знаходять мертвими. Про те, як після арешту перебуваючи в СІЗО під час розмови з російським військовим той дивувався: “Уявляєш, вони в нас стріляють [у Донбасі]”, на що Чийгоз відповів: “А на що ви очікували? Що вас з хлібом і сіллю зустрічати будуть?”

Варто нагадати, що кримськотатарський політик після подій 2014 року та окупації Криму зазнав переслідувань з боку російської влади. У 2017 році його засудили до 8 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Лише після втручання міжнародного співтовариства його та політв’язня Ільмі Умерова видали Туреччині та звільнили від відбування покарання. З того часу Ахтем Чийгоз, як представник кримськотатарського народу веде політичну боротьбу в Україні, перебуваючи нині в лавах Партії “Європейська Солідарність”.

Про зміни в країні

За ці кілька років після тих подій ситуація в Україні різко змінилась, впевнений політик. Зараз ми маємо мотивовану та оснащену армію, маємо осмислення того, що лише власними силами можливо досягти бажаного результату – повернення Донбасу та Криму до складу України. Як вважає Чийгоз, продовження політики, яку вів Петро Порошенко, безумовно наблизить до перемоги на умовах, вигідних Україні.

“Сьогодні в Україні на 90 відсотках території мир. Але ціну цього миру розумієш лише тоді, коли повертаєшся звідти [зі Сходу], або у Криму, коли щодня бачиш вбивства кримських татар”, – вказує Чийгоз.

Нині дуже важко відчувати, що знову може повернутись те, від чого ми ціною крові захистились останніми роками. Кандидат у депутати занепокоєний тим, що новоявлений реваншизм може повернути здобутки останніх років на вихідні позиції.

“Надіятись га когось, хто прийде і наші цінності буде відстоювати, не потрібно. Допомагати, звичайно, будуть, якщо ми самі будемо боротись”, – впевнений політик.

Ахтем Чийгоз зазначив, що як і в будь-якого політика, у діях Президента України Петра Порошенка мали місце окремі помилки. Але ці помилки можна виправити. І політик бачить ефективні шляхи їх вирішення. Саме тому він йде до парламенту в складі “Європейської Солідарності”, у тому числі відстоювати курс і України, і Криму на європейське майбутнє.

“Ми підтримаємо. Прохання підтримати нас”

Учасники АТО, ветерани, та й присутні медики мали змогу задати політику запитання, чимало присутніх скористались цією можливістю сповна. З ким буде партія створювати коаліцію у Верховній Раді? “Ми чітко йдемо власним шляхом, яким йшли усі п’ять років. Як можна об’єднуватись з людьми, які ситуативно можуть використовувати твою силу, але мати інше мислення? Хто мислить так же, той приєднається до нас та буде йти нашим шляхом”, – вказує Ахтем Чийгоз.

Чи зробила висновки “Європейська Солідарність” з тих помилок у кадровій політиці, які допустив президент та його оточення? На це запитання Ахтем Чийгоз відповів так: “Тут ситуація ясна – президент розуміє власні помилки, бачить їх. Ми вивчили урок. І саме важливе, що Порошенко вийшов і сказав – “я почув і зрозумів”. Він також змінюється, ми бачимо це. Він мужньо тримає удар”.

Серед іншого прозвучало й прохання про підтримку медичного закладу, де лікуються наші воїни. Адже на сьогодні комунальне некомерційне підприємство “Госпіталь ветеранів війни” має можливість проводити лікування більш як двохсот пацієнтів та забезпечувати лікувально-реабілітаційний процес учасників АТО, але не завжди заклад має змогу провести якісне лікування з-за відсутності необхідних медикаментів та обладнання. Політик пообіцяв підтримку медичному закладу як зі своєї сторони, так і з боку політичної сили, яку він представляє.

Зустріч завершилась після двох годин спілкування оглядом куточка учасника АТО. Його експонати наочно показують, з чим стикається український воїн в ході агресії Росії на Сході країни. “Я приємно здивований! Такий куточок потрібно влаштовувати у всіх школах, училищах, щоб наше молоде покоління знало, з ким має справу, виховувалось належним чином”.

Отже, до парламенту йде Ахтем Чийгоз і його мета – повернути Крим, захистити європейське майбутнє України та не допустити реваншу проросійських сил.

Анатолій Горобчук.