Додому НОВИНИ Бізнес Звернення депутатів Запорізької обласної ради щодо продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського...

Звернення депутатів Запорізької обласної ради щодо продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

798
ПОДІЛИТИСЬ

Президенту України Порошенку П.О.
Голові Верховної Ради України Гройсману В.Б.
Прем’єр-міністру України Яценюку А.П.
Обласним радам України

Звернення депутатів Запорізької обласної ради щодо продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні та збереження чинної системи оподаткування сільськогосподарських товаровиробників.

Відповідно до частини першої статті 14 Конституції України та частини 1 статті 1 Земельного кодексу України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, яка полягає в забезпеченні раціонального використання земельних ресурсів, збереженні й відтворенні родючості ґрунтів, захисті їх від псування і забруднення, реалізації громадянами, юридичними особами та державою їхніх прав власності та землекористування відповідно до закону.

Сільськогосподарські землі є однією з головних передумов розвитку сільського господарства, а відтак – і продовольчої безпеки країни. Наявність земельних ресурсів разом з ефективністю їх використання рівень продовольчої безпеки країни, а й її диспозицію на світовому ринку продовольства як експортера.

Зараз постало питання щодо скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Але під час складних економічних, соціальних та політичних умов, в яких, на жаль, знаходиться Україна, таке рішення може привести до катастрофічних наслідків, зокрема: скуповування значних площ сільськогосподарського призначення фінансово-промисловими групами, що матиме своїм наслідком “обезземелення” селян та утворення іноземних підприємств з найманими працівниками.

Виникнення явища “спекуляції” земельними ділянками, коли значні площі земель сільськогосподарського призначення скуповуватимуться фінансовими спекулянтами із метою подальшого їх перепродажу за більш високою ціною, що призведе до зростання вартості аграрної продукції і спричинить інфляцію.

Відчуження селянами земельних ділянок сільськогосподарського призначення за ціною, що є істотно нижчою за економічно обґрунтовану.

Неконтрольована зміна цільового призначення та урбанізація сільськогосподарських земель.

Таким чином, якщо вказаний мораторій буде скасований, то існує ризик масового скуповування українських земель іноземними резидентами, та призведе до повної втрати права власності та підконтрольності своєї території, а відтак – і продовольчої небезпеки країни.

Враховуючи наведене вище, ми, депутати Запорізької обласної ради, закликаємо продовжити мораторій на ринковий обіг земель сільськогосподарського призначення до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2017 року.

Забезпечити розгляд та прийняття Закону “Про обіг земель сільськогосподарського призначення”, яким чітко буде визначений прозорий механізм ринку земель сільськогосподарського призначення з урахуванням інтересів Держави, громад та громадян України.

Одночасно вимагаємо збереження до 1 січня 2018 року чинної системи оподаткування сільськогосподарських товаровиробників, як це передбачено в Податковому кодексі України, та відшкодування сільгоспвиробникам податку на додану вартість при експорті сільськогосподарської продукції.