Додому НОВИНИ Влада і громада Звіт сільського голови Райгородоцької ОТГ Галини Кудлай

Звіт сільського голови Райгородоцької ОТГ Галини Кудлай

619
ПОДІЛИТИСЬ

Звіт сільського голови – це рубіжний момент у житті об’єднаної територіальної громади. Готуючись до нього кожний керівник піддає глибокому аналізу кожну ланку своєї роботи. Критично оцінює недоліки, виявляє причини їх виникнення і, найголовніше, накреслює шляхи їх подолання.

Минув рік, як утворилась Райгородоцька ОТГ. І я, її очільник, та моя команда, готуємось до першого звіту про свою роботу.

Чітко усвідомлюю, що від ефективної, кропіткої щоденної робота голови та його команди, їх успіхів та прорахунків залежать сьогодення та майбутнє громади. На основі глибокого аналізу всіх проблем та можливостей складається план майбутньої роботи – поточний та перспективний.

Позаду перший рік роботи Райгородоцької територіальної громади. Утворена шляхом добровільного об’єднання п’яти територіальних громад, вона продовжує своє успішне функціонування. Роботу голови та його команди можна визначити як конструктивну й послідовну, оскільки всупереч непростій соціально-економічній ситуації вона прагне зберегти стабільність та динаміку розвитку громади та, найголовніше, приймати виважені та послідовні рішення.

ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ ПРО ГРОМАДУ

Громада юридично оформилась на початку січня 2019 року, до неї увійшло 5 територіальних громад – Райгородоцька, Андріяшівська, Буряківська, Великоп’ятигірська та Маркушівська, які об’єднують 11 населених пунктів Бердичівського району. Площа громади – 148,7 кв. км., населення становить 4049 осіб.

З метою вироблення і втілення єдиної політики розвитку Райгородоцької об’єднаної територіальної громади розроблено Програму економічного і соціального розвитку Райгородоцької сільської ради на 2019-2020 рр., в якій визначено конкретні пріоритети розвитку у соціальній та економічній сферах, встановлено завдання та розроблено конкретні заходи щодо реалізації пріоритетів розвитку громади.

Відповідно до Програми протягом 2019 р. зроблено досить багато. До своїх пріоритетних завдань сільська рада відносить питання забезпечення високих стандартів життя жителів Райгородоцької громади підвищення добробуту населення та розв’язання проблемних соціальних питань за рахунок забезпечення стійкого розвитку усіх галузей економіки громади, збільшення промислового і сільськогосподарського виробництва, пожвавлення підприємницької діяльності, стимулювання інвестиційно-інноваційної діяльності.

ІНФРАСТРУКТУРА

Одне із нагальних питань – це питання благоустрою та розвитку інфраструктури доріг. Саме з розвитком інфраструктури доріг сільська рада пов’язує економічний та соціальний розвиток усіх населених пунктів ОТГ, розуміючи, що саме такий шлях підвищує їх інвестиційну привабливість.

У розрізі розвитку інфраструктури особлива увага приділяється розвитку та капітальному ремонту сітки доріг. Зокрема, розроблено проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт дорожнього покриття вулиць Василя Малянівського та Загребельної у с. Андріяшівка, вул. Медичної та Польової у с. Велика П’ятигірка, вул. Шевченка, Б.Ступки, Садова та Космонавтів у с. Райгородок, вул. Садової, вул. Космічна у с. Мартинівка, у с. Обухівка вул. Польова, у с. Маркуші вул. Шевченка та Садова. Загальна сума 706 270 грн.

Протягом 2019 року проведено капітальний ремонт дорожнього покриття у селах Райгородок (вул. Богдана Ступки та Космонавтів), Мартинівка (вул. Садова), Андріяшівка (вул. Загребельна).

Загалом по Райгородоцькій ОТГ робіт з капітального ремонту доріг місцевого значення виконано на суму 10 762 997, 00 грн.

Значна увага приділяється розвитку системи вуличного освітлення населених пунктів та її капітального ремонту. Зокрема, виготовлено проєктно-коштористу документацію на проведення капітального ремонту вуличного освітлення сіл Лемеші (вул. Мартинівська, Лесі Українки, Чорновола, Івана Франка), Мартинівка (вул. Космічна, Гагаріна, Садова), Андріяшівка (вул. Сонячна, Сергія Коренівського, Павла Ящука, Молодіжна, Василя Малянівського), Райгородок (вул. Соборна, Польова) Велика П’ятигірка (вул. Миру, Березіцького, Медична, Шевченка, Корольова, Найдіна) на загальну суму 83 295,40 грн. за рахунок місцевого бюджету.

Проведено капітальний ремонт вуличного освітлення по вул. Соборна та Польова (с. Райгородок), вул. Миру та Березіцького (с. Велика П’ятигірка), вул. Гагаріна (с. Мартинівка) на загальну суму 662 534,40 грн. за рахунок місцевого бюджету.

У 2019 році проведено капітальний ремонт клубу в Андріяшівці на загальну суму 80 800,00 грн. за рахунок місцевого бюджету, поточний ремонт будинку культури у селі Велика П’ятигірка за рахунок спонсорської допомоги, поточний ремонт клубу в Мартинівці на 10 000,00 грн. за рахунок місцевого бюджету та спонсорів, косметичний ремонт в Мартинівці та селі Обухівка на 20 000 грн., проведено проєктні та пошукові роботи за проектом «Капітальний ремонт будинку культури по вул. Соборна, 18а в с. Райгородок Бердичівського району» на загальну суму 328 000,00 грн. за рахунок місцевого бюджету.

Розпочато у 2019 році роботу по утворенню центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) у Райгородоцькій ОТГ. На першому етапі розпочато капітальний ремонт частини приміщень клубу з переоснащенням під ЦНАП у будинку культури у с. Райгородок на загальну суму 1 078 496,88 грн. з обласного та місцевого бюджету.
На будівництво амбулаторії у с. Райгородок виділено з місцевого бюджету 720 тис. грн.

Розроблено та затверджено інвестиційний паспорт Райгородоцької сільської ради.

Благоустрій території населених пунктів громади, забезпечення чистоти та порядку є важливою складовою роботи виконкому сільської ради, депутатського корпусу, керівників структурних підрозділів та керівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності. Впродовж 2019 року проведено значний обсяг робіт по благоустрою населених пунктів громади, а саме:

  • санітарна очистка паркової зони с. Райгородок;
  • утримання в належному стані кладовищ, братських могил, пам’ятників, зупинок громадського транспорту;
  • ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ;
  • утримання у належному санітарному стані доріг місцевого значення;
  • утримання у належному стані узбіч доріг.

Для проведення робіт із благоустрою придбано бензопилу та бензокосилку, розчинники, фарби, вапно, тощо.

ОСВІТА

На території Райгородоцької сільської ради функціонує 3 заклади загальної середньої освіти: Райгородоцький ЗЗСО (заклад загальної середньої освіти) I-III ступенів (172 учні), Маркушівський ЗЗСО I-III ступенів (101 учень), Великоп’ятигірський ЗЗСО I-II ступенів (63 учні) та Андріяшівський ЗЗСО І ступеня, як філія Райгородоцького ЗЗСО I-III ступенів (22 учні). Всього у закладах загальної середньої освіти навчається 358 учнів.

Діти дошкільного віку виховуються у 4 закладах дошкільної освіти, а саме: Великоп’ятигірському ЗДО «Теремок» (20 вихованців), Андріяшівському ЗДО «Сонечко» (20 вихованців), Райгородоцькому ЗДО «Оленка» (29 вихованців), Маркушівському ЗДО «Пролісок» (13 вихованців). Всього у закладах дошкільної освіти опікуються 82 вихованцями.

В усіх закладах освіти проведені поточні ремонти класних кімнат, коридорів, будівель та споруд, оновлено матеріальну базу, облаштовано прилеглі території. При проведенні поточних робіт виконувались малярно-побілочні роботи, штукатурка стель, стін, частковий ремонт підлоги, панелей. Придбано електром’ясорубку для Маркушівської школи.

У закладах освіти Райгородоцької сільської ради функціонує 8 їдалень на 312 посадкових місця. У ЗЗСО організовано гаряче харчування для 250 учнів, з них безкоштовно харчується 179. У ЗДО організовано триразове гаряче харчування із залученням коштів місцевого бюджету та коштів батьків. З місцевого бюджету у 2019 році виділено на організацію гарячого харчування у закладах загальної середньої освіти 199 541 гривень, у закладах дошкільної освіти – 100 000,00 грн. Забезпечення продуктів харчування закладів освіти по Райгородоцькій сільській раді здійснює ФОП Базилівська Раїса Миколаївна.

На виконання ст. 14, ст. 53 п. 3 Закону України «Про освіту», ст. 21 Закону України «Про загальну середню освіту», ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сільською радою забезпечується організований безоплатний підвіз учнів та вчителів до місць навчання та додому – підвозиться 145 учнів та 52 вчителя (з місцевого бюджету виділено у 2019 році 140831,0 грн.):

  • Великоп’ятигірський ЗЗСО I-II ступенів – 7;
  • Райгородоцький ЗЗСО I-III ступенів – 98;
  • Маркушівський ЗЗСО – 40.

Підвіз учнів та вчителів здійснюється двома шкільними автобусами.

З місцевого бюджету в 2019 році були виділені кошти також на:

  • проведення електролабораторних робіт (виміри опору заземлення) – 11 119,83 грн.;
  •  послуги з повірки димо-вентиляційних каналів – 1 379,68 грн.;
  • послуги з повірки манометрів, термометрів в котельнях – 776,00 грн.;
  • послуги по обслуговуванню автобусів – 36 996,72 грн.;
  • послуги стоянки шкільних автобусів – 8 400,00 грн.;
  • послуги по перезарядці вогнегасників – 4 160 грн.;
  • придбання циркуляційних насосів (2 шт.) для котельні Райгородоцького ЗЗСО I-III ст.;
  • послуги з обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності – 1 452,00 грн.;
  • закуплено твердого палива на суму 314,568 тис. грн.

З метою належного забезпечення інтеграції в освітній процес дітей з особливими освітніми потребами на базі освітніх закладів Райгородоцької ради організовано навчання для 13 дітей, а саме:

  • Райгородоцького ЗЗСО I-III ст. – інклюзивне навчання для 6 здобувачів освіти;
  • Великоп’ятигірського ЗЗСО I-II ст. – інклюзивне навчання для 3 здобувачів освіти, індивідуальне – для 1 здобувача освіти;
  • Маркушівського ЗЗСО I-III ступенів – для 4 здобувачів освіти;
  • Андріяшівського ЗДО «Сонечко» – 1 дитина.

За кошти субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами для закладів освіти придбано:

  • дидактичного матеріалу на суму 60 865,00 грн.;
  • ноутбуків на суму 51 300,00 грн.

Необхідною умовою якісного навчання здобувачів освіти є використання інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому процесі.

На даний час із 4 ЗЗСО забезпечені комп’ютерною технікою частково. Всього у закладах освіти Райгородоцької сільської ради встановлено 42 навчальних комп’ютери. Всі придбані за кошти бюджету:

  • Райгородоцький ЗЗСО I-III ст. ім. Героя Радянського Союзу В.К. Олійника – 18;
  • Маркушівський ЗЗСО I-III ст. – 18;
  • Великоп’ятигірський ЗЗСО I-II ст. – 5;
  • Андріяшівська філія – 1.

У закладах освіти громади продовжує діяти програма комп’ютеризації. До мережі Інтернет підключено 4 заклади освіти. Потребує підключення до мережі Інтернет 4 ЗДО.

На закупівлю комп’ютерів виділені кошти державної субвенції на суму 66 805,00 грн. з урахуванням співфінансування з місцевого бюджету за програмою «Нова українська школа» (НУШ).

ЗЗСО Райгородоцької сільської ради I-III ступенів стовідсотково забезпечені комп’ютерною технікою для учнів старших та середніх класів. Середня завантаженість на один комп’ютер становить 5 учнів. Таким чином заклади освіти забезпечені комп’ютерами на 90% (для учнів старших та середніх класів). Середня завантаженість на один комп’ютер становить 12 учнів.

У Великоп’ятигірському ЗЗСО I-II ступенів 4 персональних комп’ютера дають змогу учням 9-го класу опановувати програму з інформатики.
Навчальні заклади сільської ради мають 2 сучасних кабінети біології, в яких встановлено 2 мультимедійні комплекси, 2 кабінети математики та 2 кабінети фізики з встановленими в них комп’ютерними комплексами. Школи ради мають 2 мультимедійних проектори, які використовуються в навчальному процесі вчителями всіх предметів.

На даний час стан забезпечення підручниками шкіл Райгородоцької сільської ради такий: 1-3 класи – 99,5%; 4 клас – 53%, 5, 6, 9 – класи – 100%; 7 клас – 51%; 10-11 класи – 96,6%; 1-11 класи – 98,9%.

На придбання підручників для учнів 1-11 класів виділено кошти з освітньої субвенції – 137 290,00 грн., з місцевого бюджету – 13 729,00 грн.

Закуплено дидактичний матеріал на суму 42 394 грн. та шкільні парти по програмі НУШ на суму 41 800 грн.

Заклади освіти забезпечені підручниками у кількості 5429 одиниць. Бібліотечний фонд закладів освіти становить 14 513 примірників.

Відділом освіти, культури молоді та спорту спільно з адміністраціями ЗЗСО та ЗДО проводиться систематична робота по добору і розстановці педагогічних кадрів, створення умов для зростання їх професійної майстерності. Освітній процес у закладах освіти здійснює кваліфікований педагогічний колектив. Усі заклади освіти забезпечені педагогічними кадрами.

Загальна кількість педагогічних працівників складає 78 осіб. Із них у ЗЗСО – 67, основну роботу мають 59. У ЗДО працює 9 педагогічних працівників.

Протягом 2019-2020 н.р. забезпечено перепідготовку 18 педагогічних працівників при обласному інституті післядипломної педагогічної освіти за денною, очно-дистанційною та дистанційною формами навчання, 8 педпрацівників – за програмою «Нова українська школа».

ВИКОНАННЯ ПРОГРАМ

У Райгородоцькій ОТГ затверджено 9 програм різноманітного спрямування для покращення життєдіяльності та розвитку громади, кожна з яких передбачає фінансування та витрати на реалізацію відповідних заходів і форм діяльності. Зокрема:

  • про надання грошової допомоги постраждалим учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей, мобілізованих добровольців на службі ЗСУ, а також членам сімей загиблих під час здійснення АТО та ООС – жителям Райгородоцької ОТГ на 2019-2021 роки;
  • Програма «Турбота» по поліпшенню соціального захисту громадян на 2019-2020 року;
  • Програма благоустрою Райгородоцької сільської ради Бердичівського району Житомирської області;
  • Програма організації та проведення на території Райгородоцької сільської ради заходів з мобілізаційної підготовки на 2019-2021 роки;
  • Програма зайнятості населення на території Райгородоцької сільської ради 2020 рік;
  • Програма компенсації пільгових перевезень окремих категорій громадян в автомобільному транспорті загального користування на 2020 рік;
  • Програма сімейної, гендерної політики, запобігання та протидія домашньому насильству і торгівлі людьми на 2020 рік;
  • Програма економічного і соціального розвитку Райгородоцької сільської ради на 2019-2020 роки;
  • Програма забезпечення та техногенної безпеки, захист населення і території Райгородоцької сільської ради від надзвичайних ситуацій на 2019-2020 роки.

Затверджені в ОТГ програми дають можливість залучити різноманітні джерела фінансування тих чи інших заходів. Узагальнюючим прогностичним документом є Програма соціально-економічного розвитку ОТГ, яка акумулювала всі нагальні потреби та проблеми громади і є умовою залучення державної інфраструктурної субвенції.

КУЛЬТУРА

На території Райгородоцької сільської ради функціонує шість закладів культури та п’ять бібліотек. З них:

  • 4 Будинки культури (Райгородоцький, Буряківський, Великоп’ятигірський, Маркушівський) та два клуби (Андріяшівський, Обухівський). Загальний штат працівників закладів культури становить дев’ять осіб.
  • 5 сільських бібліотек (Райгородоцька, Андріяшівська, Буряківська, Великоп’ятигірська, Маркушівська).

Культурне життя в ОТГ відзначається високою активністю. У громаді постійно відбуваються різноманітні культурно-мистецькі тематичні події, концерти, виставки.

Місцеві артисти-аматори беруть активну участь у заходах на рівні громади: Дні села, «А що третє свято – святе Водохреще», заходи до дня Соборності та дня пам’яті героїв Крут, день вшанування учасників бойових дій на території інших держав, день Героїв Небесної Сотні, Міжнародний день прав жінок та миру, Великодні заходи, Міжнародний день захисту дітей, Дні пам’яті та примирення та День Перемоги, День Захисника України, професійні свята.

Бібліотекарями громади проведено заходи:

  • до Дня пам’яті героїв Крут «Стогнали Крути і молився вітер, цілуючи скривавлені сліди» (подвиги героїв у віршах, легендах) – Маркушівська с/б;
  • до Дня Небесної Сотні «У нашій пам’яті вони на завжди залишились» – Андріяшівська с/б;
  • до Дня Незалежності України «Всім серцем любіть Україну свою» – Райгородоцька с/б;
  • до Дня української мови та писемності «Мова, мов гілка калинова –красиво вабить і цілющий має дар» – Великоп’ятигірська с/б;
  • до Всесвітнього дня дикої природи «Цікавинки, як живуть дикі тваринки» – Буряківська с/б;
  • до Дня здоров’я «Здоров’я – цінність нашого життя» – Маркушівська с/б;
  • «Світ дитячого здоров’я» – Райгородоцька с/б;
  • до Дня боротьби зі СНІДом «Алкоголю та наркоманії – ні» – Андріяшівська с/б;
  • дитячий віршограй «Віршики про всяк випадок» – Великоп’ятигірська с/б;
  • пригоди на літніх канікулах «Літо, книги, я і друзі» – Райгородоцька с/б;
  • театралізований захід «Творець української магії літератури» – Маркушівська с/б.

Керівництво Райгородоцької об’єднаної громади продовжує докладати максимум зусиль для її розвитку та забезпечення якісних умов проживання жителям кожного населеного пункту.