Додому НОВИНИ Влада і громада Земельна реформа: знову наступимо на граблі?

Земельна реформа: знову наступимо на граблі?

458
ПОДІЛИТИСЬ

Нещодавно Кабінет Міністрів України випустив газету під назвою «Землю – людям» тиражем три мільйони екземплярів, в якій презентував свою версію земельної реформи. На сторінках видання начебто розвінчуються міфи та упередження щодо майбутнього ринку землі.

Тому я змушений ще раз звернутись до Уряду, громадськості, селян з проханням не поспішати з прийняттям земельних законів, які можуть призвести до вкрай небажаних наслідків як для народу, так і для країни в цілому.

І на це є вагомі причини: чому ми, як заявили в Уряді, хочемо взяти бразильську модель за основу, коли однією з найуспішніших у світі є польська земельна реформа? У Польщі законодавчо закріплено, що основа сільськогосподарського виробництва – це сімейне фермерське господарство. Згідно закону фермер, який купував землю у Державного земельного фонду, сплачував лише 20% її вартості, а решту – впродовж наступних 20 років. Причому землю, придбану із земель державної власності, не можна перепродувати. Її має право викупити лише держава.

І щодо іноземців: протягом 12 років у Польщі діяв мораторій на продаж землі іноземцям. З 2016 року їм придбати землю можна, але при виконанні цілої низки умов. І навіть якщо іноземець відповідає цим вимогам, він може набути у власність земельну ділянку лише тоді, коли її не захоче придбати ніхто з членів родини продавця чи місцевих фермерів.

А тепер щодо наших реалій. Чому так тривожаться дрібні та середні фермери? Наведу приклад із життя: фермер рік тому, коли й мови не було про земельну реформу, отримав кредит на п’ять років на розвиток власного бізнесу. Нині ж внаслідок відкриття ринку у нього може залишитись умовно не 500 гектарів, а вдвічі менше. З чого тоді віддавати кредит, якщо майбутні прибутки значно скоротяться? Цілком очевидно, фермер стане банкрутом. І це стосується не лише фермерів, а й значної кількості дрібних постачальних організацій. І не лише місцевих, але й всеукраїнських, адже фермери закуповують і техніку, і запчастини, і гербіциди, і насіння та багато чого іншого.

Отже, у такій невизначеній ситуації фермеру думати про перспективне планування просто неможливо.

Загалом, необдумане впровадження ринку землі може призвести до ефекту «доміно», коли постраждають не лише фермерські господарства, але й ціла низка дрібних постачальників.

Про ризики поспішного прийняття земельних законопроектів Урядом я неодноразово попереджував чиновників та своїх колег-фермерів на акціях протесту в Києві, при перекритті дороги в Осиковому, на зустрічах і нарадах з народним депутатом України Богданом Кицаком, на слуханнях в райдержадміністрації. Висловлював також свою тривогу під час зустрічі з Житомирі з міністром розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофієм Миловановим. Але я не впевнений, що мене почули.

Тому закликаю Уряд, колег-аграріїв не допустити прийняття найближчим часом запропонованих земельних законопроектів. Бо вони несуть дуже великі ризики.

Сергій Вахнюк,
керівник ФГ «Сєргій-С».